Vondra: K „novému radaru" zády? To bychom byli blázni

02.08.2010 5:22

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce litoval, že v Brdech nebude stát americký radar. Systém včasného varování v Česku bude možná fungovat už v příštím roce.

Vondra: K „novému radaru" zády? To bychom byli blázni

Po ztroskotání amerického radaru v Brdech by náladu ministrovi obrany Alexandru Vondrovi zlepšil systém včasného varování. „O náš podíl v aktivním systému obrany, co rakety likviduje, jsme přišli. A já říkám bohužel," vzpomínal Vondra v Otázkách Václava Moravce na čtyři roky starý plán Američanů.

Jako ministr obrany nyní stojí u spojeneckého projektu včasného varování, který je součástí NATO a zasadí se o to, aby zde kanceláře vybaveny screeningovým systémem skutečně vznikly. „Byly bychom blázni, kdybychom se k této možnosti otočili zády," myslí si Vondra. A dodal, že systém by mohl být uveden do provozu už v roce 2011.

Podle ministra se totiž Evropa a Česká republika bez protiraketového systému neobejde. „Tady nejde o vyhovění Spojeným státům. NATO musí mít zájem na tom, aby byla chráněna Evropa," řekl s tím, že aktivní prvky obranného deštníku budou stát pravděpodobně v Polsku, Rumunsku a možná Turecku.

Američané tento týden rozhodli, že na financování systému do Česka pošlou dva miliony dolarů, náklady na financování jeho chodu tím ovšem nekončí. „Nevím, kolik to bude stát. První dva roky budou patrně financovat Američané. Ale kdyby náklady činily desítky milionů korun ročně, tak se to České republice vyplatí," řekl s tím, že USA budou tlačit na všechny státy aliance, aby se na projektu finančně podílely.

Podle Vondry budou zařízení obsluhovat Češi. Američtí vojáci pouze české kolegy zaškolí.


Po radaru kancelář


Pracoviště včasného systému varování budí mnohem menší emoce než jeho předchůdce - radarová základna. Dříve „protiradaroví" sociální demokraté jsou nyní pro. Chtějí být ovšem o projektu náležitě informováni, jak zdůraznil zahraničně-bezpečnostní expert opoziční strany Lubomír Zaorálek.

„Oni to všechno dobře vědí. Od (exministra zahraničí) Kohouta měli exkluzivní informace. Já jsem se sešel s expertem ČSSD Janem Hamáčkem tento týden a věděl to samé, co já," odpověděl Vondra sociálním demokratům.

Strany vládní trojkoalice výstavbu systému podporují. Proti jsou komunisté a různé protiradarové občanské iniciativy, které, jak informovaly exkluzivně ParlamentníListy.cz, jsou připraveny znovu vyjít do ulic.


Čtěte také:


Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…