Vsetín: Živnostenský úřad poradí, jak na nepoctivé prodejce

01.06.2013 12:38

Spotřebitelé, kteří se ocitnou v problémech v souvislosti s jejich účastí na prodejní předváděcí akci, se mohou nově obrátit na živnostenský úřad MěÚ Vsetín, kde jim budou poskytnuty informace o možnostech dalšího postupu, budou k dispozici pro využití formuláře pro odstoupení od smlouvy atd.

Vsetín: Živnostenský úřad poradí, jak na nepoctivé prodejce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo sadu účinných opatření k omezení nekalých obchodních praktik vůči spotřebitelům, zejména seniorům, při prodejních akcích.
 
Spotřebitelé, kteří se ocitnou v problémech v souvislosti s jejich účastí na prodejní předváděcí akci, se mohou nově obrátit na živnostenský úřad MěÚ Vsetín, kde jim budou poskytnuty informace o možnostech dalšího postupu, budou k dispozici pro využití formuláře pro odstoupení od smlouvy atd. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo sadu účinných opatření k omezení nekalých obchodních praktik vůči spotřebitelům, zejména seniorům, při prodejních akcích.
 
Na prodejních předváděcích akcích mají praktiky, používané některými nepoctivými prodejci, velmi daleko k odpovídajícímu a především solidnímu jednání se spotřebiteli. Nekalé, a v některých případech dokonce agresivní praktiky, jsou používány zejména vůči těm skupinám spotřebitelů, u kterých předpokládají, že se nebudou umět nebo chtít bránit. Jak prokázaly kontrolní akce České obchodní inspekce (ČOI), téměř dvě třetiny prodejců na těchto akcích porušují stávající právní předpisy.
 
„I na Městském úřadě ve Vsetíně je spuštěn systém, tzv.„Spotřebitelský ombudsman“, který začali v souladu s metodickým pokynem ministerstva průmyslu a obchodu realizovat pracovníci kontrolně – správního oddělení odboru obecní živnostenský úřad. Pracovníci živnostenského úřadu pomohou poškozeným nebo oklamaným spotřebitelům sepsat odstoupení od kupní smlouvy případně od navazujícího spotřebitelského úvěru nebo budou schopni zprostředkovat řešení případu přes organizace zřízené k ochraně spotřebitele (občanská sdružení atd.),“ informovala starostka města Iveta Táborská a v souvislosti s touto záležitostí znova upozornila také na zákaz podomního prodeje na území města a omezení pochůzkového prodeje, kterým město také napomáhá k ochraně spotřebitele. „Tento zákaz platí ve Vsetíně od listopadu minulého roku a je určitým nástrojem, který pomáhá důsledněji zakročit městské policii proti prodejcům v bytových domech.“
 
Starostka Vsetína Iveta Táborská rovněž Vsetíňany  pozvala na promítání filmu Šmejdi, a to v pondělí 10. června v 17.00 hodin v kině Vatra. „Právě tento český snímek popisuje praktiky populárních prodejních zájezdů s obědem a dárkem zdarma. Film je jistě poučením pro všechny zúčastněné a určitě jim pomůže v budoucnu odolat podezřele výhodným nabídkám a dalším podvodným praktikám. Projekce je pro seniory od 65 let zdarma,“ pozvala starostka.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …