Všichni si utahujeme opasky a lékaři chtějí přidat? Ať jdou, udeřil Cikrt

21.06.2012 21:47

Druhou polovinou roku budou patrně hýbat masivní protesty lékařských odborů. Ty to alespoň samy slibují, protože vláda s nimi prý nejedná a chce je podrazit. Někdejší mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt jejich požadavky považuje za nemorální. Jsou podle něho výsměchem všem lidem, kteří se musí uskromnit.

Všichni si utahujeme opasky a lékaři chtějí přidat? Ať jdou, udeřil Cikrt
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Lékařský odborový klub v čele se svým předákem Martinem Engelem tvrdí, že jednání s vládou nikam nevedla, a proto musí přistoupit k tvrdým protestním akcím. Lékaři se prý cítí podvedeni a atmosféra v nemocnicích houstne.

„Lékaři jsou zklamaní, rozzlobení. Zcela jasně se ukázalo, že vláda a političtí představitelé jsou ochotní naslouchat lékařům pouze tehdy, pokud jsou pod tlakem. Snaha o konstruktivní jednání ani akce symbolického významu nemají žádný smysl. Lékaři pochopili, že pokud chtějí něco ve zdravotnictví opravdu změnit, je třeba další protestní akce. A ta bude muset být samozřejmě dostatečně razantní,“ prohlásil šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. Čeští lékaři podle něho chystají spolupráci s kolegy ze zemí Visegrádské čtyřky a hromadné výpovědi budou podávat koordinovaně s nimi.

Ministerstvo zdravotnictví je však jejich požadavkem šokováno, odbory podle něho svými stupňujícími požadavky podporují prohlubování nehospodárnosti v celém systému. Resort Leoše Hegera (TOP 09) také upozorňuje, že jen za poslední dva roky lékařům stouply mzdy o 16,2 procenta a ještě během letošního roku průměrný plat lékaře stoupne na 65 tisíc korun.

Utahujeme si opasky a lékaři chtějí víc. Výsměch

Bývalý mluvčí ministerstva Cikrt považuje rétoriku lékařských odborů za nemorální, a to zvláště v situaci, kdy dojde ke zmrazení valorizace penzí a opasky si musí utahovat všichni.

„To je výsměch všem občanům, kteří si musí utahovat opasky, protože jsme v krizi a nikomu nerostly platy tolik, jako lékařům. Já jsem za to, aby se měli ještě lépe, ale to nejde plošným navyšováním platů, ale řádnou reformou. Snížením počtu kapacit, na které jdou peníze a rozhýbáním trhu práce, mimo jiné i snížením zhoubného vlivu lékařské komory a lékařských odborů,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Rozhýbe-li se podle něho trh práce, a pokud nebude uměle držen neadekvátními požadavky na plošné zvýšení, tak se kvalitní lékaři k větším penězům dostanou. „Navíc si myslím, že by jak Lékařský odborový klub, tak Česká lékařská komora měli tiše sedět v koutě a zpytovat svědomí jakéhože výtečného politika to dali naší politické scéně. Jim jde tak trošku o překrytí kauzy Rath,“ je Cikrt přesvědčen.

Ten také zdůrazňuje, že při minulém lékařském protestu „Děkujeme, odcházíme“ ministru Hegerovi vytýkal, že jim příliš ustoupil, ale teď už prý ustoupit nemá absolutně kam. Odborům podle jeho slov jde spíše o politiku a o volby.

Pokud opět lékaři začnou podávat hromadné výpovědi, měli bychom je dle Cikrta nechat odejít. „Je třeba ty výpovědi vzít a pak si nechat jen ty lékaře, kteří o to stojí. Jinou možnost už tentokráte nikdo mít nebude, podruhé už nelze takové ústupky udělat. Je vidět, že požadavky jsou stejně eskalované dál a za druhé opravdu není z čeho brát,“ varuje.

Nechtějí reformu, přišli by o vliv

„Ano, sice se tu kradou miliardy a chápu, že jsou lidé rozhořčeni, ale ve zdravotnictví víc peněz nebude a jedinou možností, jak se dobří lékaři dostanou k penězům je rozhýbání trhu práce a že nebude všem přidáno plošně a nepůjdou peníze do všech oddělení, která jsou třeba i nekvalitní. To je třeba redukovat stejně tak jako i počet míst, o která se ti lékaři ucházejí, a ono se to dá do pohybu,“ konstatoval Cikrt. Lékařské odbory by také měly vzít v potaz, že budou pozastaveny i valorizace penzí.

Lékařské odbory prý nechtějí reformu, nechtějí žádné změny a nechtějí ani, aby lékaři museli bojovat o svá místa. „Chtějí pro všechny hromadně přidat. Tohle je od nich nemorální. Z veřejných zdrojů to nepůjde, protože tam není kde brát. Odbory dobře vědí, že to celé skončí protesty. Pravým důvodem toho je posílit moc odborů, proto odmítají reformu, která by ji oslabila. Protože kdyby se nepřidávalo všem plošně a nebojovaly za to naše statečné odbory s komorou, tak na co by tu byly, že,“ podotkl Cikrt.

„Jim jde skutečně o to, aby k protestům došlo. Je jim jedno, jaká je podstata problému, nemají žádnou odpovědnost, která by slušela lékařskému stavu. Nejsou schopni ani žádné sebereflexe, když už celé veřejnosti vidí, co byl David Rath zač. To viděli jen lidi, kteří se ve zdravotnictví léta pohybují. Chtějí protesty, protože to bude součástí politického boje, ostatně nás čekají různé volby, do kterých se chtějí zapojit. Těm šéfům z toho můžou plynout nějaká politická místa, levicové strany odbory podporují, vyhovuje jim, že se všem přidá stejně málo. Tohle je jejich vize a v konečném důsledku je to politická věc. Nejsou zase tak hloupí, aby nevěděli, že veřejné peníze nafukovací nejsou. Takže protesty budou a budou součástí politických kampaní,“ uzavřel rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…