Vzácná kniha putovala z Německa do Přerova

03.03.2013 21:20

Nitky spletené s osudem jedné vzácné knihy spojily Přerov s německým městem Am Sandberg. Přes to let stará duchovní kniha s dřevěnými deskami a kovovým přebalem musela urazit stovky kilometrů, aby se dostala zpátky k rodině, která ji zřejmě kdysi vlastnila. Putování knihy ale nebylo jednoduché – a na začátku byl dopis, který poslala paní Tereza Schneider z Německa primátorovi Přerova Jiřímu Lajtochovi.

Vzácná kniha putovala z Německa do Přerova
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Napsala mi o tom, že se snaží rozluštit zajímavý příběh. Její otec jí daroval vzácnou knihu s názvem „Cithara Sanctorum – duchovní písně“, která byla vydána v roce 1899 v Budapešti. Zajímavé ale bylo, že na první straně knihy bylo tužkou napsáno – Jan Vítěz - 1899. Paní Schneider se pustila přes internet do pátrání a zjistila, že jediný muž tohoto jména žil v letech 1857 až 1924 v Přerově. Napsala mi, že by proto ráda vrátila tuto starou a vzácnou knihu potomkům zřejmě prvního majitele, což se mi podařilo zprostředkovat,“ uvedl primátor Jiří Lajtoch.

Rodina Vítězů, která je dodnes v Přerově známá svými podnikatelskými aktivitami, má ve městě stále své pokračovatele. Knihu proto dnes z rukou primátora převzala šestašedesátiletá Vlasta Prokopová, která je přímým potomkem rodu Vítězů. „Je mi ctí, že mohu tak krásnou knihu držet v ruce. Je příjemné vědět, že někde žije žena, která si dala takovou práci, aby přes internet vystopovala jméno zřejmě původního majitele knihy. Určitě jí pošlu děkovný dopis. Zcela jistě si i knihu přečtu a časem předám dalším generacím naší rodiny,“ řekla Vlasta Prokopová, jejíž předci měli v Přerově vyhlášené řeznictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prerov.eu

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…