Zaorálek: Centrum není radar v Brdech

30.07.2010 13:04

Centrum předběžného varování je podle stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka součástí zcela jiného protiraketového systému, než měl být radar v Brdech. Podle ČTK to Zaorálek prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě.

Zaorálek: Centrum není radar v Brdech

Centrum je namířeno proti jiným raketám

Zatímco radar v Brdech měl být součástí obrany proti raketám dlouhého doletu, centrum má být podle Zaorálka součástí obrany proti střelám krátkého a středního doletu.

Tedy součástí obranné strategie, která se už delší dobu plánuje v rámci Severoatlantické aliance. Česká republika se jako člen aliance samozřejmě bude na tomto projektu podílet, zdůraznil Zaorálek.

Souhlas parlamentu prý netřeba

Podle stínového ministra zahraničí v případě centra nepůjde o dvoustrannou dohodu USA a ČR jako tomu bylo u brdského radaru.

Rozdíl je podle Zaorálka i v tom, že Centrum by měli obsluhovat čeští vojáci, zatímco radar v Brdech měli obsluhovat vojáci američtí.

Zaorálek zároveň upozornil, že zřízení centra předběžného varování nebude podmíněno souhlasem českého parlamentu. Centrum se prý nestane ani předmětem diskuse v sociální demokracii, která s radarem v Brdech nesouhlasila. 

Vinu na neinformovanosti má vláda

Stínový ministr zároveň obvinil vládní koalici, žemá  vinu na tom, že se hovoří o radaru v Brdech a o centru předběžného varování jako o součástech téhož projektu.

Podle Zaorálka  česká vláda o věci neinformuje opozici ani veřejnost. 
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …