Zaorálkovi hrozí žaloba za slova o Klausově okolí

09.01.2013 12:13

Místopředsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi hrozí žaloba na ochranu cti, pokud se neomluví za výroky o právních poradcích prezidenta, kteří podle jeho slov „byli jednoznačně spojeni s Větrovcem a Berkou“. Jeden z Klausových poradců - Jaroslav Kuba, advokát a vysokoškolský profesor, se tímto vyjádřením zákonodárce v rozhovoru pro Parlamentní listy cítí poškozen a požaduje omluvu v médiích, kde pravidelně publikuje.

Zaorálkovi hrozí žaloba za slova o Klausově okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Vysokoškolský pedagog a advokát Jaroslav Kuba uvádí, že se v současné mediální hysterii má vážné důvody obávat, že je „páně poslancovým výrokem a jeho dopady na neinformovanou veřejnost závažně ohrožen“. „Nejsem spojen s ´Větrovcem a Berkou´, ani s nikým a ničím, do čeho je zřejmě poslanec Zaorálek zasvěcen, o čem se svěřuje médiím, namísto splnění povinnosti svoje poznatky oznámit orgánům činným v trestním řízení,“ brání se právník proti výrokům, které ho mohou poškodit v jeho právní činnosti.

Obsáhlé vyjádření Lubomíra Zaorálka, které je předmětem sporu, najdete ZDE

Kuba nechce být spojován s podvodníky

Pánové „Větrovec a Berka“, na které jsou podle Zaorálka právní poradci hlavy státu napojeni, jsou obviněni v kauze konkurzních podvodů v hodnotě téměř čtvrt miliardy korun. Vedle Union banky jde o podezřelé konkurzy společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny, Báňské stavby Most, Zemědělské družstvo Kravaře, Mostecké obchodní sdružení a Grafostroj Cvikov. Jiří Berka a Vladislav Větrovec byli nepravomocně odsouzeni na devět let. Hrozí nebezpečí, že se na ně bude vztahovat článek II prezidentské amnestie o zastavení trestního stíhání v případech, které trvají déle než osm let a kde hrozí trest do deseti let.

Celé ohrazení Jaroslava Kuby ZDE

O přípravě amnestie právní poradce prezidenta nevěděl

Tato kauza rozvířila spolu s dalšími závažnými kauzami, v nichž budou díky prezidentovi zločinci osvobozeni, veřejné mínění, proto se prezidentův poradce cítí tímto údajným spojením poškozen. Podle informací Parlamentních listů se totiž advokát Jaroslav Kuba na přípravě amnestie nijak nepodílel a o jejím vyhlášení se dozvěděl až odpoledne na Nový rok od redaktorky ParlamentníchListů.cz., protože novoroční projev prezidenta neslyšel. A navíc se nestaví k rozsáhlé amnestii nijak pozitivně. „Svůj rezervovaný odborný postoj k problematice amnestie jsem po pravdě prezentoval v pořadu České televize Hyde park dne 4. 1. 2013,“ uvedl Kuba.

Poradce prezidenta je připraven se bránit všemi prostředky

Není tedy divu, že se chce Jaroslav Kuba všemi prostředky bránit proti slovům místopředsedy Poslanecké sněmovny.  „Důvodně to považuji za vážný útok na mojí osobní a profesionální čest, a navíc vysoce mne ohrožující za situace mediální hysterie, která si nezadá s atmosférou volání po lynči,“ vysvětlil právník. Proto vyzývá poslance Lubomíra Zaorálka, aby „inkriminované výroky, učiněné mj. mimo půdu parlamentu, vzal výslovně zpět“, a okamžitě se mu se stejnou vehemencí omluvil. „Pokud tak neučiní nejpozději do 48 hodin, obrátím se s příslušným podnětem na orgány činné v trestním řízení, a zároveň na něj podám žalobu o nemajetkovou újmu,“ pohrozil poradce Václava Klause.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …