Zdeněk Koudelka: Fangličkářství

15.11.2012 11:43

Lukáš Jelínek v textu Eurovlajka nad Hradem (Právo 10. 11. 2012, s. 6) kritizuje údajnou eurofobii Václava Klause, neboť nad Pražským hradem nevlaje vlajka Evropské unie. V této souvislosti vyvstane pojem fangličkáři, kterým byli označováni lidé, kteří na konci národního obrození vyvěšovali české nebo slovanské vlajky (fangle), aby ukázali své pozdní národovectví, když sami měli chabé povědomí o věcech národa.

Zdeněk Koudelka: Fangličkářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Jsou státy (USA, skandinávské státy), kde lidé vyvěšují vlajky zemí jako běžnou součást výzdoby svého obydlí. Tato zvyklost u nás není. U nás zákon stanoví vyvěšování státní vlajky na veřejných budovách na státní svátky. Samozřejmě je možné trvalé vyvěšování vlajky i soukromými osobami. Vyvěšování evropské vlajky není právně upraveno. Nikdo ji vyvěšovat nemusí a každý ji vyvěšovat může.

Protože vyvěšování vlajek upravuje právo střídmě, což je dobře, o to významnější je zvyklost. Většina státních orgánů vyvěšuje státní vlajku jen na státní svátky a to samostatně bez evropské vlajky. Trvale vyvěšují státní vlajku i s vlajkou evropskou na základě mezinárodního obyčeje naše velvyslanectví. Tradicí na Moravě je vyvěšování žlutočervené moravské vlajky na svátek sv. Cyrila a Metoděje 5. července. Od praxe většiny státních orgánů se odchyluje jen skupina vrcholných orgánů státu. Trvale vyvěšuje státní i evropskou vlajku Ústavní, Nejvyšší a Nejvyšší správní soud. V rámci moci výkonné vyvěšuje evropskou vlajku vláda a Nejvyšší státní zastupitelství, kde tuto tradici zavedla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident republiky, Poslanecká sněmovna a Senát vyvěšují jen státní vlajku, ne evropskou. Parlamentní praxe byla stejná za předsedů Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka a Miloslava Vlčka z ČSSD i Miroslavy Němcové z ODS, stejně jedná Senát za předsednictví Přemysla Sobotky z ODS i Milana Štěcha z ČSSD.

Nechceme-li klesnout na úroveň povrchního fangličkáře, je správné znát právní úpravu i zvyklosti vyvěšování vlajek. Naprostá většina státních orgánů evropskou vlajku nevyvěšuje. V případě vrcholných orgánů u nás zákonodárná moc evropskou vlajku nevyvěšuje, soudní ano a u výkonné moci je praxe rozdílná. Pokud někdo chce hodnotit nevyvěšování evropské vlajky, je nutné kritizovat všechny či nikoho. Právo i slušnost stanoví jednotnost posuzování stejného jednání bez ohledu na osoby a úřady.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…