Zdeněk Šarapatka: Míří olomoucký vymítač partají do politiky?

20.02.2012 10:47

Původně tragikomická soudnička , v níž sehrál nejspíš svoji životní roli vymítače partajního ďábla mladý řidič z Olomouce, má další vývoj. Ten se v tuzemských mediálních poměrech ubírá obvyklým směrem.

Zdeněk Šarapatka: Míří olomoucký vymítač partají do politiky?
Foto: tan
Popisek: Bývalý tajemník premiérů, publicista a televizní moderátor Zdeněk Šarapatka

Z kverulanta, jenž  tykadly a sposťárnami  počmáral plakáty politických stran napříč spektrem, roste skrze novinářská  pera nový národní hrdina. Mladík, jenž svůj mediální příběh  opírá o chytlavý scénář  heroické grafomanie  a mučednické odmítání celé škály navržených alternativních trestů až po zbývající „tvrdou“ basu z rukou soudkyně Langerové,  dnes poskytuje na  téma četná  interwiev a zaujímá stanoviska. Co naplat, že i podle exprezidenta Soudcovské unie Libora Vávry a řady expertů postupovala soudkyně přesně podle právního řádu, aniž by vůbec měla jinou možnost.  Co naplat, že našemu hrdinovi nabídla uplatnění námitky podjatosti kvůli svému manželovi;  u  soudu prý Langerovou za podjatou  v žádném případě neměl. A do třetice: co naplat, že  jej do lavice obžalovaných neposlala manželka politika ODS , ale mediálně nezajímavý státní zástupce!

Mučednický scénář tu, zdá se, vychází do puntíku. Podle mediálního  avíza samotného  Romana Smetany můžeme nyní očekávat už jen jeho nedobrovolné předvedení do cely,  kde má na sto dní  v plánu pasivní odpor. Jak  sám vtipně poznamenal, doma jej mají za blázna, pro mnohá média však  bude zaručeně vysněným politickým vězněm.  Inu, nejen u soudu, ale i v base budou mít veselo! Na prezidentskou milost muž  také nepomýšlí;   v jednom z rozhovorů  dokonce drsně odtušil, že od zloděje  (sic!) by milost stejně nepřijal! Pro ostré slovo nejde náš hrdina vůbec daleko. S ocelí v duhovkách vmetl nebohé olomoucké soudkyni, že má za muže gaunera. Hlava státu je podle něj zloděj,  pro politiky a jejich partaje  má hned celou škálu nepublikovatelných nálepek.

Jen škoda, že tak na dálku, přes média, nebo na plakátech.  Jeho skutečným bobříkem odvahy  by  byl chlístanec jeho chlapáckých výroků  z plakátů či soudní síně tváří v tvář třeba takovému Miroslavu Kalouskovi,  jenž svoji  čest očividně nerad hájí u soudů, ale rovnou  ručně a na místě činu. Jen za pokutu.

Celá kauza okolo Romana Smetany by tak  byla mediálně  neméně vděčným a inspirativním závanem občanské statečnosti, v níž se  ve jménu boje proti všem „nahoře“  neničí  cizí majetek  a nepadají za to tresty, ale kde platí  časem  prověřené „oko za oko, zub za zub“.  Druhou variantou by  pak mohla být změna Smetanovy bojové strategie. Místo fixu by mohl vrátit do hry v Česku tradiční metání vajec.  Ostatně Paroubek se nesoudil… 

Víc než o hlavních protagonistech ale  olomoucký příběh  vypovídá o neuvěřitelném mistrovství dnešní žurnalistiky vyrábět ze dne na den „na klíč“ nové hrdiny, příští politiky i budoucí prezidenty z lidí, u nichž byste se toho ještě včera ani nenadáli. Často bez historie, mnohdy bez zásad i skutečných zásluh. A národ  jen zírá: jedinou hmatatelnou výbavou  tu často bývá  drzé čelo, nebo tučné konto či amorfní osobnost, která  prostě „nikomu nevadí“ či prozměnu ta,  jež vyhovuje politickým tahům nejvyšších pater moci,  byznysu nebo redakcí. Olomoucký rebel je jen zdánlivě výjimkou. „Na internetu se objevily názory, že byste měl vstoupit do politiky….na kandidátce pro podzimní krajské volby vás tedy asi nenajdeme?“ pobízí jej aktuálně kterýsi novinář  k další ústřední roli pro svůj mediální trhák. Odpověď  není velkým překvapením: „Jsem vcelku solidní řidič, který  má  občas jen  potřebu se vyjádřit. A u toho bych zatím zůstal.“ 

ZATÍM?!  Nashledanou v politice, pane Smetano….

PS: Autor si velmi cení každého pokusu napravit stav české politiky.Za svůj veřejný postoj proti praktikám premiéra byl sám vyhozen z úřadu vlády a rok byl nezaměstnaný. Soud jej později plně pracovně rehabilitoval.

dr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…