Zdrcený vyšetřovatel tunelářů drsně vystoupil proti Klausovi

04.01.2013 7:39

Karel Tichý působil jako detektiv u protikorupční policie a pomáhal rozjíždět vyšetřování řady velkých hospodářských kauz. Současná amnestie pro některé pachatele je pro něj nepochopitelná. Navíc si myslí, že byla záměrná a lidé, kteří jí připravovali, velmi dobře věděli, koho se dotkne.

Zdrcený vyšetřovatel tunelářů drsně vystoupil proti Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

„Cítím obrovský pocit zmaru a zklamání. A troufám si tvrdit, že v tomhle směru můžu mluvit i za své bývalé kolegy,“ říká bývalý elitní vyšetřovatel protikorupční policie deníku Právo. „Celé to dlouholeté vyšetřování mělo zásadní dopady na naše životy, zdraví, nebo rodiny a teď vidíme, že to celé bylo k ničemu,“ dodává.

Podle něj se  amnestie takových případů v žádném případě neměla týkat a měly padnout výroky o vině či nevině. Případné průtahy ve vyšetřování, které jsou uváděny jako příčiny rozhodnutí, jsou podle něj dány především složitostí kauz. „My jsme dali dohromady všechno, co jsme mohli, u nás ty průtahy nebyly,“ říká bývalý vyšetřovatel. A ani státní zástupci se podle něj nesnažili o nějaké umělé průtahy.

Navíc si myslí, že se v tomto případě při udělování amnestie jednalo o záměr. „Moje soukromé přesvědčení je, že to bylo velmi dobře připravené,“ říká. Tým, který amnestii připravoval, musel prý velmi dobře vědět, jakých kauz se bude týkat.

Proto se obává, že tato amnestie bude na současné detektivy působit velmi demotivujícím způsobem. „Oni teď vidí, že i když se budou snažit sebevíc, jako jsme se snažili v těchto případech my, může se vždy stát za pár let něco podobného,“ obává se. Tlaky na vyšetřovatele z nejrůznějších stran prý byly vždycky, ale tohle je jejich vyvrcholením. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…