Zelení: Parkování v Brně zavání korupcí

08.09.2011 11:01

Skandál spojený s podezřením z korupce a plýtvání veřejnými prostředky. Těmito a ještě i tvrdšími nelichotivými výrazy označují Zelení u zakázku města Brna na zpracování studie - Strategie parkování. Výběrová komise jejímž členem byl i náměstek primátora Romana Onderky (ČSSD) Robert Kotzian (ODS) vybrala pro zpracování stude firmu, která je ze všech uchazečů nejdražší.

Zelení: Parkování v Brně zavání korupcí
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

 Kritikové neprůhledného výběrového řízení nejvíce poukazují na fakt, že hlavním kritériem zakázky nebyla cena, která měla váhu pro posuzování pouze 30 procent, ale nekonkrétní velmi subjektivní hodnocení „kvalita nabídky" která tvořila 70 procent váhy při výběru.

Zakázku tvrdě kritizuje opoziční Strana zelených, jejíž zastupitel Martin Ander rovněž požaduje zprůhlednění všech postupů, které výběr provázejí. Zatím je jasné pouze to, že Rada města Brna schválila pro studii Strategie parkování ve městě Brně firmu Mott MacDonald s nabídkou za 4 668 000 korun. Náměstek primátora Robert Kotzian (ODS) kritiku jednoznačně odmítá a tvrdí, že město kladlo důraz na kvalitu.

Vyhozené peníze?

"Levná strategie, z které bychom získali obsahově nedostatečnou studii, by byly vyhozené peníze," uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek Kotzian. Podle něj hodnotící komise rozhodovala na základě 16 dílčích kritérií a vybrané firmy jsou renomované.

"Hodnocení dávalo obrovský prostor pro členy hodnotící komise," uvedl Ander. Podle něj firmu vybírali čtyři zastupitelé a jeden úředník, kdy vlastně ani nemuseli brát zřetel na žádná kvantitativní hlediska. Zelení chtějí, aby město zveřejnilo podrobnosti o hodnocení jednotlivých nabídek. Zelení jsou rozhodnutí obrátit se i na i na Transparency International, nevládní organizace má posoudit objektivnost hodnotících kritérií. Zvažují i zaslání podnětu antimonopolnímu úřadu. Strana ještě počká, zda proti tendru nedají námitky k zadavateli účastníci výběrového řízení.

Radnice si z kritiky zřejmě mnoho nedělá

Kritizovaný náměstek za ODS Kotzian se však nebrání ani přezkumu tendru ze strany externích orgánů, například Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle Kotziana jsou připomínky zelených legitimní.

"Kdybych byl v opozici, sám bych se na to ptal. Odmítám ale nařčení z jakékoliv manipulace, uvedl Kotzian. Podle něj je dokumentace zakázky k dispozici kontrolním orgánům magistrátu. Nebrání se ani přezkumu tendru ze strany externích orgánů, například Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Brněnská radnice chce mít dokument, který navrhne ceny parkovného, umístění parkovišť i parkovacích zón, do roka. Mělo by z něj být jasné například to, kde v Brně budovat odstavná parkoviště, jak parkování na nich propojit s cestování hromadnou dopravou, zda a kde volit rezidenční parkovací zóny a kolik vybírat na parkovném. Do soutěže se přihlásilo pět firem, radnice jich oslovila více než deset. Nabídly ceny od 2,3 milionu korun po 4,7 milionu. Podle Andera cena tendru nakonec o půl milionu převýšila předchozí už nadsazené odhady magistrátu.

Lehkomyslné plýtvání

„V době, kdy vedení města připravuje zásadní rozpočtové škrty, je výběr nejvyšší cenové nabídky neobhajitelný. Jak mají občané věřit, že připravované šetření v rozpočtu bude promyšlené, když se na druhé straně takto lehkomyslně plýtvá," přisadila si členka zastupitelstva města a starostka čtvrti Nový Lískovec Jana Drápalová pro ParlamentníListy.cz.

Zelení rovněž ostře kritizují skutečnost, že zadávací dokumentace k výběrovému řízení, které bylo vypsáno již v dubnu 2011 nebylo vůbec nikde zveřejněno. „Na chybně nastavená kritéria zadávání veřejných zakázek jsme už také upozorňovali v komisi dopravy v lednu letošního roku. Připomínky však rada zcela ignorovala, doplnil Ander.

Dále čtěte:
Onderka (ČSSD): Brno uspělo v čerpání financí z EU - dobuduje Metropolitní síť
Onderka (ČSSD): Brno oživí svoji zoologickou zahradu
Brněnský okruh se škrtacího pera Bárty vyhnul. Stavba bude pokračovat 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …