Zeman by vyházel kariérní diplomaty, chtěl by radši ekonomy

20.11.2012 23:10

Rozdílný pohled na fungování EU i činnost velvyslanců nabídla úterní debata pětice prezidentských kandidátů. Expremiér Miloš Zeman řekl, že by nejraději diplomaty na velvyslanectvích vyměnil za ekonomické experty. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) namítl, že velvyslanci jsou nyní v ekonomice školeni.

Zeman by vyházel kariérní diplomaty, chtěl by radši ekonomy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

"V zahraniční politice v optimálním případě, který nenastane, by bylo dobré vyhodit z velvyslaneckých postů všechny kariérní diplomaty a nahradit je ekonomickými experty za ten či onen region," uvedl Miloš Zeman. Spokojil by se ale alespoň s posílením obchodních oddělení na úkor méně produktivních částí ambasád.

Karel Schwarzenberg se hájil tím, že všechna velvyslanectví se mají starat o české hospodářské zájmy. K volání, aby diplomacie umožnila pronikání českých firem na východní trhy, ministr uvedl, že je třeba vycházet z reálných možností. "Prozatím nevidím možnost, že by se Česká republika připojila k Čínské lidové republice nebo k Indonésii," podotkl.

Ministr také uvedl, že Evropská unie směřuje k federalizaci, v čemž se shodoval s místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem. Podle něj je nutná i daňová integrace, neboť se musí předcházet "daňovému dumpingu" mezi státy EU. Zeman je pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU. Podle někdejšího ministra Vladimíra Dlouhého "Evropa není připravena na federální uspořádání". Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) doporučil návrat od unijních regulací ke čtyřem základním svobodám, na nichž EU vznikla.

Kandidáti se vesměs shodovali v tom, že jejich kampaň bude stát deset až 15 milionů korun. Dienstbier zapochyboval o tom, zda Zeman desetimilionový limit dodrží. Expremiér na to jen řekl, že někteří kandidáti dostali desetihaléřový příspěvek se zprávou: "Ty darebáku mizerná, jak se odvažuješ kandidovat".

Úsměvy vyvolaly také odpovědi kandidátů na dotaz, co budou dělat, nebudou-li zvoleni. Schwarzenberg řekl, že po ukončení angažmá by z politiky "pozvolna vylezl". Zeman podotkl, že by se jako důchodce či jezevec z Vysočiny vrátil do své nory. "Poněkolikáté," připomenul Dlouhý. "Opakování je matka moudrosti," odvětil Zeman.

Debatu při příležitosti Dne podnikatelů ČR uspořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…