Zeman může změnit všechno, napsal analytik

28.01.2013 7:24

Když analytik Petr Holub prostudoval předvolební program Miloše Zemana, zjistil, že působí, jako by Zeman kandidoval na premiéra. Podle něj mnoho změn nelze zařídit z pozice prezidenta. A může dojít i na změnu Ústavy.

Zeman může změnit všechno, napsal analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

„Zeman svůj program napsal tak, jako by kandidoval na premiéra, dokonce slibuje politickou a ekonomickou reformu. Nejčastějším slovem programu jsou „investice“ do rozumných projektů, zvláště ve školství a zdravotnictví. Peníze na to získá zavedením progresivní daně z příjmu, zabavením majetku, u kterého vlastníci neprokážou původ, a pokračováním úspor v sociálních dávkách a státní byrokracii,“ píše Petr Holub v internetovém deníku Insider ve svém článku s titulkem „Zeman může změnit všechno".

Varuje však, že všechny tyto změny nemůže prezident se současnými pravomocemi provést. „Zeman přitom v rozhovorech tvrdí, že větší pravomoci nežádá. Hodlá ovšem měnit Ústavu. V programu zmiňuje, že se vrátí k projektu opoziční smlouvy, který měl zvětšit při volbách do sněmovny počet volebních obvodů ze současných čtrnácti na pětatřicet,“ dodává.

„Základním nedostatkem českého politického systému je přílišná nadvláda politických stran nad občany,“ cituje část předvolebního programu. I kvůli tomu je potřeba měnit Ústavu. Podle něj je možné tohoto cíle dosáhnout zavedením prezidentského systému po vzoru Francie, na jejíhož prezidenta Françoise Hollanda se často před volbami odkazoval.

„Prezident může zasáhnout do exekutivy také tím, že jmenuje úřednickou vládu, pokud předčasně padne Nečasův kabinet. Zeman v programu nic takového neplánuje, ve veřejných debatách přesto upozorňuje, že vláda to s ním nebude mít lehké,“ píše Holub. Úřednická vláda by totiž mohla jen sotva prosazovat zákony typu zvýšení daní, a tak by zbývala jen běžná exekutiva.

Deník podrobil rozboru i neúspěšného kandidáta Karla Schwarzenberga. „Z jeho programu lze vyčíst tuto tezi: Nečasova vláda by v klidu dokončila svůj úsporný program, český prezident by opět jezdil na časté zahraniční návštěvy, Senát by v klidu doplnil stav ústavních soudců… Zkrátka nic převratného,“ píše analytik.

„Vláda by dostala možnost pokračovat ve svých úsporných krocích, zásah z Hradu by se nedal čekat, ani když se hlouběji propadala ekonomika,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…