Zeman poráží Fischera. Procenta padlého Okamury ho sunou na Hrad

06.12.2012 12:02

Nejnovější průzkum společnosti SANEP ukazuje vyhlídky prezidentských kandidátů měsíc před volbami a velkou radost nejspíš přinese táboru Miloše Zemana. Bývalý předseda ČSSD se „utrhl“ druhému spolufavoritu Janu Fischerovi a vede s náskokem téměř čtyř procent.

Zeman poráží Fischera. Procenta padlého Okamury ho sunou na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

Miloš Zeman by si v průzkumu, který se konal na přelomu listopadu a prosince, připsal 27,2 procenta. Jan Fischer získal 23,4 procenta.  Třetí místo si upevnil Jiří Dienstbier, kandidát ČSSD, který by získal 13,7 procenta. S odstupem za ním následují další straničtí kandidáti Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka, oba s necelými sedmi procenty. Přiblížil se jim Vladimír Franz, kterého by volilo 6,1 procenta.

Jednalo se o první průzkum, ve kterém se neobjevili kandidáti Tomio Okamura, Jana Bobošíková a Vladimír Dlouhý, kteří byli vyřazeni ministerstvem vnitra. Z těchto tří kandidátů byl nejsilnějším Tomio Okamura, který si v předchozích průzkumech připisoval zisky přesahující deset procent. Právě o Okamurovi pozorovatelé již dříve soudili, že konkuruje Zemanovi.

Celý průzkum ZDE

Podle společnosti SANEP se jejich vypadnutí nejvíce podepsalo na preferencích Miloše Zemana a Jiřího Dienstbiera, ke kterým „přeběhli“ voliči vyškrtnutých Okamury a Bobošíkové. Hlasy Vladimíra Dlouhého se přesunuly zejména k Janu Fischerovi a Přemyslu Sobotkovi. Oproti minulým průzkumům posílil i Vladimír Franz, v jeho případě se však podle agentury SANEP jedná především o nárůst protestních hlasů nejmladších voličů.

Vyřazením tří kandidátů poklesl i počet rozhodnutých voličů. Skupina lidí, kteří nevědí, koho volit, se zvětšila o tři procenta. Celkově však zájem voličů od minula stoupl. Preference voličů se proto stále ještě mění a výsledky nemusí být definitivní. „Snaha voličů o ztotožnění s jedním z prezidentských kandidátů je ovlivněna jak osobními zkušenostmi a přesvědčením, tak zejména informacemi z médií, diskusemi v rámci přátel, diskusních fór, apod,“ odhaduje SANEP.

Kartami mohou zamíchat komunisté

Dalším faktorem, který by volby mohl ovlivnit, je vyjádření podpory jednomu z kandidátů ze strany KSČM. O jejich podporu v poslední době usiluje Miloš Zeman i Jiří Dienstbier, kterého podporuje jeho strana ČSSD. Disciplinovaní voliči komunistů by mohli sehrát roli zejména ve druhém kole, pokud by proti sobě stáli Miloš Zeman a Jan Fischer.

Pro ParlamentníListy.cz k tomu uvedl politolog Lukáš Jelínek, že levicoví voliči nejspíš sami od sebe podpoří levicového kandidáta, a to bez ohledu na to, jak se vyjádří sekretariáty levicových stran. 

„Zajímavým duelem by byla ovšem dvojice Zeman - Dienstbier, v níž by levicoví voliči měli patrně těžké rozhodování,“ uzavírá SANEP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…