Země je rozkradená, zakažme ODS... Tajemný leták psaný studenty?

15.11.2011 20:20

V pátek 18. listopadu přeruší všichni pražští vysokoškolští studenti výuku. A to prý až do doby, dokud nebudou nastartovány změny, kterém umožní postavit "rozkradače naší vlasti" před soud a politiky před odpovědnost. Leták, kterým sděluje Pražský studentský stávkový výbor, že začíná generální stávka, však zřejmě koluje pouze internetem. Ačkoli ParlamentníListy.cz oslovily hned několik vysokoškoláků studujících v Praze, ani jeden o tomto plánu a úmyslu nic nevěděl.

Země je rozkradená, zakažme ODS... Tajemný leták psaný studenty?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mladí lidé demonstrující v Praze

„Situace v naší zemi je po 22 letech neúnosná. Země je rozkradená, pachatelé nepostižitelní a vláda a politické strany běžně porušují Ústavu. Sdělovací prostředky se vyhýbají slovům nespokojených stejně, jako tenkrát," píše se v letáku svolávajícím ke generální stávce. Shodou okolností ve stejném termínu, jako již od letošního jara burcuje ke generální stávce aktivista Slávek Popelka.

Čtěte také:


„Něco se asi začíná dít. Věřím, že ti studenti to mají šanci rozpohybovat. Nic bližšího, ani kontakty na organizátory, ale bohužel nemám," sdělil Popelka pro ParlamentníListy.cz.

Slávek Popelka přitom již několik měsíců burcuje prostřednictvím sociálních sítí, emailů a provoláními na YouTube Čechy k protestům vybízí.Přitom byl na konci osmdesátých let minulého století kvůli svým politickým aktivitám už i tenkrát dokonce vězněn. Ve své protistátní činnosti však býval spíše individualistou a s chartisty se setkával jen vzácně. Jen jednou od nich využil podle vlastních slov pomocnou ruku v podobě zajištěného noclehu.

"Popravdě, mnozí se mně už tenkrát příliš nezamlouvali, po pár letech po Sametové revoluci se ukázalo, že má nedůvěra k nim byla oprávněná," řekl Popelka, který se nyní živí jako publicista a osoba samostatně výdělečně činná. Ve své politické angažovanosti pokračuje i nyní - například i akcemi, kdy chce za pomoci bubínku vyhnat současnou vládu.

Čtěte také:


Podle něj je totiž po revoluci současný politický systém u nás nereformovatelný. "Bude proto nutná naprostá demolice všeho, na čem byl postaven a vybudování nových pravidel - samozřejmě se zcela novými lidmi," říká Popelka ParlamentímListům.cz.

Dobrá konspirace nebo práce jednotlivce vydávajícího se za studentské hnutí?

Pokud tedy skutečně studenti nějaký protest plánují, zdá se, že je velmi utajený. „O ničem, co by se u nás chystalo, opravdu nevím. Podívám se však pro jistotu někam na facebook, určitě bychom se svolávali takto," uvedla na dotaz ParlamentníchListů.cz studentka Univerzity Karlovy Johana H. Během krátké chvilky informovala pak o tom, že v jejím okolí opravdu žádné známky blížícího se protestu či dokonce stávky, nejsou.

Čtěte také:


V podobném duchu reagovali i další redakcí oslovení pražští vysokoškoláci - Lucie Z., Václav F. i Markéta P. „Nic se k nám nedoneslo, ani nic nebylo na nástěnkách. Všichni taky používáme nějakou sociální síť, určitě by nás snad někdo o takové události informoval a zval nás na ni ," zněla s malými odchylkami odpověď všech. A tak zůstává záhadou to, kdo obvinění, jež jsou v prohlášení uvedena, vlastně nakonec psal.

„Obviňujeme vládu ČR z pokusu o prosazení protiústavních reforem - konkrétně druhého pilíře. Obviňujeme vládu také z toho, že svojí protiústavní činností přímo existenčně ohrožuje nejméně jednu čtvrtinu obyvatel republiky. Dále obviňujeme vládu, že usiluje o omezení jednoho z nejzákladnějších ústavních práv každého občana - práva na stávku. Dovolujeme si upozornit pány Nečase a Kalouska, že se ČR zavázala dodržovat určité mezinárodní právní normy, kde je toto právo deklarováno," píše se v prohlášení studentů.

Dále také to, že je nepřípustné, aby ministerstvo financí, a tím i peníze 10 milionů lidí, byly v držení psychicky labilní osoby, která na upozornění o odpovědnosti za nynější stav země odpovídá fyzickým násilím.

Čtěte také:


V závěru výzvy pak „studenti" či spíše anonymní autor varují, že zvažují možnost právních kroků vedoucích k zákazu činnosti ODS jakožto subjektu, který opakovaně obchází ustanovení Ústavy ČR a svým jednáním ohrožuje obyvatelstvo České republiky.

Paradoxně k tomu, ODS jako pravicová vládní strana usiluje už několik měsíců o to, aby byla pozastavena činnost straně KSČM.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


Ukázka z výzvy, která koluje na internetu


(Výzva má celkem dvě strany - kvůli zpřehlednění přináší ParlamentníListy.cz jen její úvodní část - pozn. redakce)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…