Zimola (ČSSD): Rybáři potřebují rybníky. Těžko z nich budou cestovky!

07.01.2012 14:32

Se zájmem sleduji komplikovaná jednání o novele vyhlášky k nakládání s vodami k chovu ryb a vymezení kategorií rybníků pro rybářské hospodaření, jak určuje paragraf 39 odst. 8 zákona o vodách. Sleduji je a trochu přitom kroutím hlavou.

Zimola (ČSSD): Rybáři potřebují rybníky. Těžko z nich budou cestovky!
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Na jedné straně jsou právem obhajovány zájmy ochrany přírody, na té druhé pak ale nevyváženě potlačovány zájmy rybářských firem, které v krajině po staletí hospodaří a pomáhají ji utvářet. O tom, že dávají lidem práci v místech, kde jí leckdy není nazbyt, ani nemluvě.

Nová vyhláška, která má začít platit od počátku roku 2013, má upravit dosavadní způsob hospodaření na rybnících. Stát chce zlepšit kvalitu vod a jako jednu z příčin jejich znečišťování vidí v intenzivním hospodaření na rybnících (nadměrné obsádky, nadměrné krmení, hnojení). Kvalita vody by se proto měla zvýšit snížením obsádek v rybnících, tedy nižší intenzitou hnojení a krmení. Nízké obsádky by zvýšily i druhovou diverzitu ostatních živočichů a rostlin. A za to by rybářské firmy měly dostávat finanční kompenzace na úkor produkce ryb.

Řešení učebnicové, ale trochu vzdálené života.

Nahrazovat práci dotacemi nemá valnou perspektivu. Kritizujeme to konečně všichni.  Nemusí to dlouho trvat a zjistíme, že peníze na náhrady za ušlou produkci jaksi nejsou. Zjistíme také, že příčin obecně špatné kvality vod je více. Třeba splachy z komunálních skládek, zemědělských ploch nebo obcí bez čističek odpadních vod. Než to ale pochopíme, bude české sladkovodní rybářství, dnes jedno z nejstabilnějších součástí českého zemědělství, mrtvé. Opravdu to chceme?

Vodohospodářská legislativa by tedy měla chránit krajinu a přírodu, ale neměla by české produkční rybáře poškozovat či likvidovat - k radosti dovozců lososů nebo asijských pangasiů. Ti by konec kvalitního českého kapra určitě uvítali, protože by ztratili silného konkurenta.

Rybáři ke svému životu prostě rybníky potřebují. Těžko se změní v cestovní kanceláře, které budou do místy i ojedinělé rybniční krajiny jen vozit turisty.

Prosadit by se proto měla maximálně objektivní legislativa, která bude kvalitu vod chránit a zlepšovat, ale vezme v potaz i fakt, že českou krajinu člověk během staletí přetvořil, aby mu sloužila. Podobně jako třeba Šumavu, kde se dnes vede ostrý spor o zásahy v lesích, ležících na území tamního národního parku. Abych byl jasně pochopen – chraňme přírodu, chraňme životní prostředí, ale používejme přitom zdravý rozum!

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…