Živnostníci se spojili s ODS. Teď je brání Urban z ČSSD: Kalousku, ruce pryč

07.08.2011 16:53

Nelehké rozhodování čeká předsedu vlády Petra Nečase po návratu z dovolené. Kromě jiného bude muset zareagovat na otevřený dopis Strany soukromníků ČR, v němž ho signatáři vyzývají, aby nepovolil ministru financí Miroslavu Kalouskovi snižovat paušály pro OSVČ. Premiér bude muset vážit mezi daným předvolebním slibem a požadavkem koaličního partnera.

Živnostníci se spojili s ODS. Teď je brání Urban z ČSSD: Kalousku, ruce pryč

Přesně týden před loňskými parlamentními volbami, které nakonec katapultovaly Petra Nečase do nejvyšší exekutivní funkce v zemi, vyzvala Strana soukromníků zaměstnance, aby volili ODS. Ve společném vystoupení těchto spřízněných stran se mimo jiné uvádělo, že ODS zachová podnikatelům daňové paušály a odpisy, zatímco konkurenční ČSSD sníží výdajové paušály, čímž zvýší i daně.

Sledujeme téma OSVČ

Po více než roce ale postavily aktuální úvahy ministra financí Miroslava Kalouska o snížení daňových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné ODS před dilema, zda ctít svůj veřejně deklarovaný předvolební slib, nebo kývnout na změnu, z jejíhož zavedení naopak obviňovala největšího konkurenta.

Psali jsme:
To snad byli dřív ve vládě tupí, čílí se podnikatelský guru na Kalouska
ODS: Odítáme jakékoliv zvyšování výdajových paušálů živnostníkům

Dopis Strany soukromníků zabere, nepochybují signatáři

O tom, že si občanští demokraté budou stát za svým slovem, vůbec nepochybuje místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek, jeden ze signatářů otevřeného dopisu premiérovi. „Věříme, že náš dopis bude mít velkou váhu a premiér Nečas nedovolí ministru Kalouskovi, aby na paušály sahal," uvedl Baránek pro ParlamentníListy.cz s odkazem na závazek, který je zakotven ve smlouvě mezi ODS a SsČR o předvolební a povolební spolupráci.

Pod otevřeným dopisem jsou kromě vedení Strany soukromníků podepsáni představitelé 26 organizací zastupujících OSVČ, živnostníky, malé a střední podnikatele. Premiéru Nečasovi naléhavě připomínají, že by prosazením Kalouskova záměru došlo nejen k likvidaci části živnostenského stavu, ale i k politické deziluzi statisíců převážně pravicových voličů z řad soukromníků a jejich rodin.

TÉMA: Vládní reformy
TÉMA: Rozpočet

Šlo by o tvrdý úder pro živnostníky, míní Urban

Navíc se ukazuje, že by za drobné živnostníky „kopala" i opoziční sociální demokracie. „Paušály pro OSVČ plně podporuji. Záměr ministra Kalouska je snížit či dokonce zrušit považuji za tvrdý úder pro živnostníky. Požadavek signatářů v otevřeném dopise je i požadavkem mým," říká pro ParlamentníListy.cz předseda hospodářského výboru a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban z ČSSD.

Ani druhá opoziční strana Kalouskův návrh s žádným nadšením nevítá. „Lépe než ždímat OSVČ je zdanit velké korporace," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš, který má v KSČM na starosti hospodářskou politiku a oblast financí. „I proto, že jsem pro paušály před lety hlasoval, tak bych se asi u jejich zužování zdržel," dodává Dolejš s tím, že jejich neustálé změny nejsou dobré.

Paušály jsou alternativou, jejich využití je proto dobrovolné

V podobném duchu mluví i jeho stranická kolegyně. „Pro mne je velmi pikantní, že s myšlenkou snížení paušálů u OSVČ přichází pravicový politik. Myslím si ale, že bychom při svých rozhodnutích měli dbát i na zajištění určité stability podnikatelského prostředí, vždyť v minulém volebním období se paušály u OSVČ navyšovaly," upozorňuje místopředsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá, která by se ale diskusi o stanovení „optimální" výše paušálů nebránila.

Z jiného pohledu se na diskutované téma dívá Jan Farský, který je členem politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj. „Paušály jsou alternativou ke klasickému dokládání nákladů. Jsou dvoustrannou dohodou mezi podnikateli a státem. Jejich využití je dobrovolné," připomíná pro ParlamentníListy.cz Jan Farský, místopředseda rozpočtového výboru.

Žádné snížení, poslanec VV by šel opačnou cestou

Zcela jasno má člen hospodářského výboru za Věci veřejné Petr Skokan. „Já budu v každém případě hlasovat proti návrhům ministra Kalouska. Naopak na jednání Věcí veřejných budu navrhovat zvýšení paušálů, protože mnohdy ani nepokrývají náklady," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Skokan, který nebere protiargument s účtováním skutečných nákladů, protože to živnostníky zatěžuje účetní agendou.

„Pokud by byl návrh na snížení paušálů přijat, tak to státní rozpočet nezachrání. Jen to bude demotivovat lidi, aby se postarali sami o sebe. Živnostníky tím jenom odradíme," obává se poslanec VV a bývalý hejtman ODS, že lidé, kteří se svou živností dosud jakžtakž přežívali, jako OSVČ skončí a začnou se hlásit na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání.

Zatím jde o úvahy, upozorňuje ministerstvo financí

K samotnému otevřenému dopisu zástupců živnostníků premiérovi uvedlo ministerstvo financí, že šlo o to, otevřít diskusi na téma výše paušálů OSVČ. „Zatím to je jen ve stadiu zvažování. A nelze to vytrhávat z kontextu celé daňové reformy. Dojde například ke snížení sociálního pojištění pro podnikatele. V Programovém prohlášení vlády se přesně píše, že nedojde ke zvýšení celkové odvodové zátěže OSVČ," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí.

K věci:
Kalousek chce přiškrtit živnostníky. Platí prý moc nízké daně
Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí
Kalousek navrhuje snížit paušály do víc pásem

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …