Zlín: Archeologové očekávají objevení zdí kláštera

02.03.2012 9:49

Nachází se v blízkosti kostela ve Štípě další zbytky zdiva nedokončeného kláštera ze 17. století? Odpověď na tuto otázku dá chystaný záchranný archeologický výzkum, která se uskuteční v rámci projektu úpravy Mariánského náměstí. Jeho provedením radní města pověřili na svém pondělním zasedání Ústav archeologické památkové péče Brno. Práce začnou v dubnu.

Zlín: Archeologové očekávají objevení zdí kláštera
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Provádět záchranné výzkumy stát nařizuje u všech staveb, které se uskuteční na území, kde došlo k archeologickým nálezům. Štípa je z hlediska historie považovaná za velmi cennou lokalitu. V souvislosti s chystanou úpravou Mariánského náměstí archeologové předpokládají, že zde mohou narazit na další části zdiva kláštera, který nechal v letech 1616 až 1620 stavět Albrecht z Valdštejna. "Zbytky tohoto objektu jsme už nalezli během dřívějších prací, které měly pomoci odvlhčit štípský kostel. Nachází se severně od něj, směrem k zoologické zahradě. Předpokládáme, že by nyní mohlo dojít k objevení dalších základů," upozornil Ivan Čižmář z brněnského Ústavu archeologické památkové péče, který je garantem nadcházejícího záchranného výzkumu ve Štípě.

Klášter ve Štípě nakonec zůstal nedokončen. V souvislosti s nepokoji, které v té době v regionu propukly, nechal budoucí generalisimus císařské armády Albrecht z Valdštejna stavbu přerušit a klášter nakonec vybudoval ve Valdicích ve východních Čechách. "Jde o podobnou stavbu, která měla vyrůst ve Štípě. Albrecht z Valdštejna zřejmě vyšel z projektu, který už měl k dispozici," předpokládá Ivan Čižmář.

Úpravy Mariánského náměstí a jeho okolí je společným projektem města a Zlínského kraje. Kraj by měl proinvestovat 16 milionů korun, když bude hradit práce související s přeložkou silnice III/4911. Město v rámci své části za téměř 33 milionů korun počítá například s vybudováním chodníků, rozšířením počtu parkovacích míst, instalací nových laviček a odpadkových košů nebo vytvořením nové koncepce zahradnických úprav v celé oblasti. "Letos proinvestujeme patnáct milionů korun," uvedl náměstek primátora Miroslav Kašný, který se tímto projektem dlouhodobě zabývá. Dodal, že částku téměř 33 milionů korun, kterou má vynaložit město, se pravděpodobně podaří snížit soutěžením jednotlivých zakázek.

Úpravy Mariánského náměstí by měly být hotové v roce 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …