Zlín: Obnova nábřežní aleje u Dřevnice letos pokračuje

04.03.2013 12:43

Postupná obnova nábřežní aleje stromů podél řeky Dřevnice pokračuje i v letošním roce. Práce se nyní týkají úseku od mostu u Krajské nemocnice Tomáše Bati po jez v Přílukách, kde se kácí právě v těchto dnech. Od ledna do konce února zde má být odstraněno celkem 30 vzrostlých stromů a zároveň i poškozená mladá výsadba.

Zlín: Obnova nábřežní aleje u Dřevnice letos pokračuje
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

"Dále bude pokračovat obnova aleje pokácením čtyř javorů mléčných v levé části za Cigánovským mostem. Jedná se o jedince s výrazně zhoršeným zdravotním stavem, zřetelně narušenou vitalitou včetně významného narušení statiky a s rizikem pádu větví, které je nyní již nutné odstranit z důvodů provozní bezpečnosti," upozornila Lenka Pechová z Oddělení ochrany přírody magistrátu.

Za odkácené stromy v části u nemocnice budou vysazeny vzrostlejší dřeviny s obvodem kmene cca 20 až 24 centimetrů, u Dřevnice se objeví do konce příštího roku. Ostatní části aleje budou dosazeny většinou z dotačního titulu Operačního programu životního prostředí, a to do konce roku 2015.

Pro postupnou výsadbu bude zvoleno širší druhové zastoupení s převahou domácích dřevin, zejména dubu. "A to proto, aby v budoucnu nedocházelo k tomu, že jednodruhový porost v krátkém časovém úseku dožije a je nutná zásadní obnova, což se poté velmi citelně projeví na estetice daného místa," konstatovala Lenka Pechová.

Během právě probíhajícího období vegetačního klidu, které trvá do konce března, bude ve Zlíně pokáceno maximálně 500 stromů, určitě vysazeno bude 620 kusů dřevin. "Vždy kácíme tak, abychom adekvátně k tomu i sázeli," potvrdil náměstek primátora Bedřich Landsfeld, který má městskou zeleň ve svých kompetencích a který se dlouhodobě zabývá ochranou přírody.

Ve Zlíně se stromy v majetku města nekácí pro dřevo. K zemi jdou nejčastěji kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu, jde tedy o stromy svému okolí více či méně nebezpečné, bez perspektivy dalšího života.

Rozhodnutí o pokácení každého stromu - s výjimkou akutních případů, které se vyskytují například po vichřici nebo úderu bleskem - předchází důkladný odborný audit. "Když z něj vyplyne nutnost tuto dřevinu skácet, neváháme a necháme ho porazit v nejbližším období vegetačního klidu. Prodlevu si ani nemůžeme dovolit z bezpečnostních důvodů," sdělil Bedřich Landsfeld.

Spoustu informací o dřevinách ve svém okolí můžou lidé získat díky projektu Stromy pod kontrolou, který město realizuje. Vstoupit do databáze lze "kliknutím" na zelený banner Stromy pod kontrolou, který je umístěný vlevo na hlavní stránce městského webu www.zlin.eu. Po zadání klíčového slova Zlín se objeví fotografická mapa s červenými kolečky, které po "rozkliknutí" ukáží údaje o konkrétním stromu či stromech. "Databázi neustále rozšiřujeme. V současné době v ní jsou detailní informace o více než deseti a půl tisících stromech," sdělil Bedřich Landsfeld.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…