Zlo a Klaus nesmí zvítězit. Obrana před amnestií pokračuje

08.01.2013 9:43

Kvůli prezidentské amnestii se chtějí senátoři v čele s Alenou Dernerovou obrátit na Ústavní soud. Vadí jim především zastavení trestního stíhání závažných hospodářských kauz, což podle nich poškodí okradené.

Zlo a Klaus nesmí zvítězit. Obrana před amnestií pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

„Senát má být pojistkou demokracie, senátoři proto mají právo zeptat se, jestli je v souladu s Ústavou, aby bylo tak velké skupině lidí odepřeno právo na spravedlivý proces,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz senátorka.

Hlásí se další a další senátoři

Alena Dernerová potvrdila, že se každým dnem hlásí další senátoři, kteří jsou podání k Ústavnímu soudu ochotni podpořit. „Každý den se někdo hlásí, přesné číslo nevím, už to ani nepočítám. Plné moci pro zastupování u Ústavního soudu mi budou posílat poštou,“ řekla Dernerová. Obrátila se na advokátku Hanu Marvanovou, která spolu s advokátem Milanem Hulíkem a týmem právníků bude podání připravovat. „Nejdříve jsem byla skeptická, jestli by něco takového vůbec šlo, ale potom jsme s dalšími právníky dospěli k závěru, že zastavení trestního stíhání lze napadnout u Ústavního soudu, protože v takovém rozsahu by mohlo být protiústavní,“ dodala advokátka.

Šance poškozených domoci se náhrady škody bude zkrácena téměř na nulu

„Domníváme se, že článek II amnestie o zastavení trestního stíhání kauz delších než osm let, u nichž viníkům hrozí maximálně deset let vězení, je protiústavní, protože je tím upřena možnost dalším účastníkům trestního řízení, aby bylo rozhodnuto o uplatňování náhrady škody,“ objasnila Hana Marvanová. Podle ní totiž nebude po zastavení trestního stíhání možné prokázat, že jim pachatel způsobil škodu. „Taková šance bude zkrácena až téměř na nulu, amnestie tak negativně zasáhla do práv velké skupiny občanů,“ upozornila.

„Není to ústavní stížnost, tu mohou podat poškození, ale až poté, co bude trestní řízení v jejich věci pravomocně zastaveno, zatím stížnost nemohou podávat,“ vysvětlila advokátka o podání, které připravuje z popudu senátorů. „Je to návrh senátorů na zrušení části amnestie, konkrétně článku II,“ dodala.

Neexistuje výrok Evropského soudu, že řízení delší šesti let mají být zastavena

Marvanová, stejně jako advokát Milan Hulík a řada dalších právníků nesouhlasí s tvrzením Václava Klause a jeho úředníků, kteří se odvolávají na výroky Evropského soudu pro lidská práva. „Není žádný výrok tohoto soudu, který by stanovil hranici šesti let, po které musí být zastaveno trestní stíhání,“ odmítá zdůvodnění kontroverzní prezidentské amnestie advokátka.

Marvanová nezpochybňuje pravomoc prezidenta vyhlašovat amnestie, ale jakýkoli právní akt včetně amnestie musí být vždy v souladu s Ústavou České republiky, nesmí poškozovat rozsáhlé skupiny obyvatel v jejich občanských právech.

Pasivita umožňuje zlu zvítězit

Senátorka Alena Dernerová prohlásila, že podání k Ústavnímu soudu chce předat Ústavnímu soudu ještě tento týden, aby rozhodl rychle, aby nebylo poškozeným upřeno právo na spravedlnost. „Věřím, že se touto žádostí o rozhodnutí bude Ústavní soud zabývat přednostně,“ dodala.  Upozornila, že vzhledem k tomu, že už padl verdikt o zastavení trestního stíhání v kauze vytunelované Union banky a klienti nedostanou žádné náhrady škody, není času nazbyt.

I když není předem jisté, jak Ústavní soud rozhodne, senátorka je přesvědčena, že je „lépe udělat něco než nic“. „Zlo vítězí tam, kde normální lidé nedělají nic. Pasivita lidí umožňuje zlu zvítězit,“ řekla ParlamentnímListům.cz Alena Dernerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…