Známe pravý důvod odvolání Pospíšila: Plánoval podraz na Nečase

27.06.2012 11:01

EXKLUZIVNĚ Manažerské selhání? Tak to asi těžko, shodují se zástupci opozice. Situace je podle nich kritická. Podle důvěryhodného zdroje měl Jiří Pospíšil, dnes už bývalý ministr spravedlnosti Nečasovy vlády, dnes nebo v nejbližších dnech jmenovat do funkce nového vrchního státního zástupce.

Známe pravý důvod odvolání Pospíšila: Plánoval podraz na Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

"V nejbližších dnech mělo skutečně dojít ke jmenování nového vrchního státního zástupce náhradou za odvolaného Vlastimila Rampulu. Podle mých informací měla na tento post přijít Lenka Bradáčová, známá svým postupem v kauze Rath. Vzhledem k tomu, že nyní pan premiér letí do Bruselu, chtěl toho Jiří Pospíšil využít a jmenovat Bradáčovou za premiérovými zády. Nečas totiž proti státní zástupkyni s razantním postupem i v případě citlivých kauz zásadně protestoval," uvedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz zdroj obeznámený se situací v justici.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Nový vrchní státní zástupce je přitom klíčový pro práci policie, jeho úřad má zásadní vliv na to, které kauzy, předané policií, se ´dotáhnou´ až před soud a které takzvaně skončí u ledu. Vlastimil Rampula byl přitom označován jako člověk, který klíčové kauzy týkající se politiků zametal pod koberec. Jeho odvolání komentátoři označovali za Pospíšilovo velké vítězství a nejen jeho. Informaci ParlamentníchListů.cz následně potvrdila i ČTK, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž před několika dny Pospíšila obeznámil se svým záměrem jmenovat Bradáčovou vrchní státní zástupkyní.

Nečas neinformoval místopředsedu vlády Schwarzenberga

Naprosto šokován je Pospíšilovým odvoláním i vicepremiér Karel Schwarzenberg. "Je to pro mě od vás naprosto nová informace," reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf TOP 09. Premiér jej o konci nejoblíbenějšího ministra své vlády vůbec neinformoval (viz. graf popularity STEM). "Je mi to nesmírně líto, pan Pospíšil byl velice schopný ministr, který měl odvahu začít něco dělat s poměry v justici. Opakuji, je mi to nesmírně líto a je to pro mne nová informace," reagoval muž, který v exekutivě stojí hned pod Nečasem.

Velké obavy o budoucí chod justice má i bývalý ministr vnitra a poslanec ČSSD František Bublan. "Obávám se, že tady jde o boj o Vrchní státní zastupitelství, pan Pospíšil měl v nejbližších dnech nového šéfa úřadu jmenovat. Je to situace skutečně na pováženou, budeme o tom jednat, je to šokující zpráva," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Jarolím: Nebyl premiér pod tlakem?

Stejného názoru je i místopředseda Věcí Veřejných Tomáš Jarolím. "My jsme včera na tiskové konferenci jasně uvedli, že kauza Parkanová se netýká jen exministryně Topolánkovy vlády, ale směřuje k ministru financí Kalouskovi. Dnešní odvolání pana Pospíšila mě šokovalo a obávám se, že je důsledkem uvolnění rukou pro orgány činné v trestním řízení ve věci politických kauz. Obávám se, zda pan premiér sám nebyl vystaven tlaku na odvolání Pospíšila pod pohrůžkou rozbití koalice," konstatuje známý protikorupční bojovník a člen vedení opozičních VV.

Podle premiéra Nečase je důvodem manažerské selhání Pospíšila, který nedokázal dodržet rozpočet svého resortu. Je však otázkou, proč neinformoval svého místopředsedu vlády. O svém odvolání s největší pravděpodobností nevěděl ani sám Pospíšil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek, Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …