Zoufalá matka píše ombudsmanovi. Starosta ji vyhazuje na ulici

03.10.2011 13:59

PŘÍBĚH Matka se třemi dětmi z jihočeské Bechyně zažívá horké chvíle. Vedení města ji totiž kvůli opožděným platbám vystěhuje z městského bytu. Bez pardonu. Nepomohlo ani přemlouvání ze strany některých občanů a zastupitelů. Bechyni k tomu navíc nahrává už letitý systém, kdy lidem v městských bytech dává smlouvu jen na dobu určitou. Radnice se pak může zbavovat jak vyloženě problémových, tak ale i neproblémových lidí.

Zoufalá matka píše ombudsmanovi. Starosta ji  vyhazuje na ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Andrýsová

Lenka Škarvadová (39 let) žije v městském bytě v Bechyni na sídlišti Na Libuši společně se třemi dětmi ve věku 19, 15 a 2 roky. Vše financuje jen z rodičovské dovolené, alimenty nedostává.


Kvůli neprodloužení nájemní smlouvy nemá ani příspěvek na bydlení. Od roku 2003 měla problémy s placením nájmu. Vůči městu nyní ale už žádný dluh nemá. Rada města přesto rozhodla, že se má vystěhovat. Žena dokonce sama šla a požádala na veřejném zasedání zastupitelstva zastupitele o shovívavost. Ti pak radním doporučili případ ještě projednat. Své stanovisko nezměnili.

Je zoufalá. Čeká ji ulice

“Jsem z toho zoufalá, nevím, co budu dělat. Asi půjdu na ulici,“ řekla pro ParlamentníListy.cz mladá matka. 

Více o Jihočeském kraji ZDE

Za ženu se paradoxně nepostavil ani sám starosta. “Platí to, co už jsme jednou řekli, že trváme na vystěhování. Žádné argumenty zastupitelů ani občanů mě nepřesvědčily, protože ta nekázeň s placením byla skutečně velká,“ uvedl starosta Jaroslav Matějka (SNK-ED).

Sousedka nechápe: Proč starosta nepomůže?

Toho někteří obyvatelé lázeňského městečka Bechyně odsoudili. “On by to měl být, kdo by se měl “bít“ za občany. Chápu, že ta paní byla chvíli s placením na štíru, ale kdo ji má pomoct. Místo, aby ji pomohli situaci zvládnout, vyhodí ji na ulici. Chtěla bych vidět starostu, co by dělal v její situaci,“ řekla serveru ParlamentniListy.cz sousedka nešťastné ženy.

Lenka Škarvadová je přístupem radních a starosty zklamaná. “Doufala jsem, že mi ještě dají šanci. Dvakrát jsem je prosila, byla jsem i za starostou. Ale lidi ho nezajímají. Prý hájí zájmy města, ale to jsou spokojení lidé ne?“ říká žena, která žije jen z rodičovského příspěvku. Kam půjdu, nevím,“ uvedla zklamaně.

Město má v Senožatech k dispozici bytovku pro lidi, které vystěhuje. Umisťuje tam ale jen ty, u kterých to nařídí soud. V tomto případě rozhodne teď v říjnu.

Co na to ombudsman?

“Budu se odvolávat a napíšu ombudsmanovi. Starosta se bojí toho, jak by to vysvětlovall ostatním, ale vždyť všichni měli možnost jít na radnici prosit jako já,“ dodala Škarvadová.

To, že se s občany v Bechyni zachází “podivně“ potvrzují i někteří další lidé.

Vystěhovali ji. I když platila


“Před lety mne vystěhovali jen proto, že jsem se nelíbila asi jedné úřednici na radnici, která je tam dodnes. Prostě mi na konci roku neprodloužili smlouvu. Přitom jsem vždy řádně platila nájem, ale protože jsem té paní kdysi něco řekla dost peprného, zajistila, že jsem musela pryč. Naštěstí jsem to stihla ještě do té doby vyměnit, takže jsem o bydlení nepřišla. V Bechyni panují strašné poměry. S lidmi se zachází jak se špinavým prádlem. Ale starosta i ostatní zapomínají, že jsou to jejich voliči,“ dodává paní Dagmara, která nechce sdělit své celé jméno.


Starosta mlčí

K této kauze se starosta vyjádřit nechtěl, protože jí prý nezná a stala se v době, kdy ještě na radnici nebyl.


Podobných případů je ale více. Město však tím, že dává smlouvy na dobu určitou, nemá povinnost ji obnovovat a může i nájemce, která má platby v pořádku prostě nechat vystěhovat. Nezabrání mu v tom ani soud.

Další autentické příběhy ČTĚTE ZDE   

 

Čtěte také:

Ilustrační foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …