Zuzana Bubílková: Lidé jsou rozzuření. Ale komunisty nezvolí

26.11.2011 5:27

REVUE Žádné východisko ze společenského marasmu u nás ani ve světě nevidí Zuzana Bubílková, která věnovala svůj profesní polistopadový život politické především satiře - leda snad prvobytně pospolná společnost by jím mohla být. Ví jen, že na konci svého života nechce žit někde v pomyslném Řecku, Portugalsku, v Itálii, ve vytunelovaných fondech a ve vytunelovaných bankách s bezcennými penězi. Podle ní nám vládnou elity, které jsme si nevybrali, které se jen po revoluci vzpamatovaly dříve než ostatní.

Zuzana Bubílková: Lidé jsou rozzuření. Ale komunisty nezvolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

V Politické střelnici TV Barrandov se Zuzana Bubílková, protagonistka v tuto chvíli patrně jediné politické satiry u nás, snaží střílet si z politiků a politiky. Ve skutečnosti ale situaci u nás jako legrační rozhodně nevidí.

Doluje se, co ještě v pokladně zbylo

„Jak vnímám politickou situaci u nás v souvislosti s krizí? Že se v tom politici plácají a neví jak z toho. Jeden druhého blokuje, spoustu se tady rozkradlo, každý na někoho něco ví a nic se neřeší," míní Bubílková. Ta nevěří, že se politici opravdu snaží bojovat s korupcí, a to že se do tohoto boje vložili čeští miliardáři vidí jako snahu o úplně něco jiného.

Dále z rubriky REVUE

„Státní prostředky se tenčí a tohle jsou takové poslední pokusy, jak je vydolovat. Nad tím jsem opravdu strašně rozhořčená. Já bych se nerada dožila toho, že na konci svého života budu někde v pomyslném Řecku, Portugalsku, v Itálii, ve vytunelovaných fondech, ve vytunelovaných bankách s bezcennými penězi. A já si myslím, že je to absolutně nespravedlivé, taková vize vůči nám, kteří celý život poctivě děláme," řekla Bubílková ParlamentnímListům.cz rozhořčeně.

Pravičák Ivan Mládek: Češi se mají skoro nejlíp na světě. A stejně nadávají
Karel Gott o 17. listopadu: Vše bylo řečeno. Ale...

Byli jsme naivní. Teď nám vládnou ti rychlí

„Celý život děláme, šetřili jsme si na důchod a teď si představte, že tady klesnou ratingy, což klesnou za chvíli, stoupne inflace, bude se zdražovat. A to máte jako odměnu za celý svůj život? Jak k tomu my přijdeme, že si to tady nějaká elita rozkrade, elita která se sama pozvala po listopadu, protože to nejsou lidé, které my jsme si pozvali, lidé, kteří se nějakým způsobem osvědčili," konstatuje Zuzana Bubílková.

„Vždyť se podívejte na tu skvadru co je to za lidi. To jsou lidé, kteří se po revoluci jako první vzpamatovali. Využili situaci vybojovanou studenty a lidmi na náměstích, pak se toho chopili, využili zákony, využili díry v zákonech, využili to, že jsme byli s Klausem včele tak naivní a mysleli si, že lidé budou tak nesmírně vděční, že je tady demokracie, že přestanou krást," popisuje Bubílková vládnoucí polistopadové politické garnitury.

„A tihle lidé se tu drží furt, tři čtvrtiny těchto lidí jsou pořád ty samé struktury jako před listopadem. A ti kteří jsou takzvaně noví, tak to jsou ti staří, kteří byli ve Federálním shromáždění," je Bubílková rozhořčena.

Čtěte také:
Chováte se hůř než KSČ. Před oslavou revoluce národ vynadal politikům
To si myslíte, že za komunistů bylo líp? Benda z ODS o 17. listopadu
Drábek: Nenadávejme v hospodě. Ruku k dílu pro lepší zítřky

Jsou smývatelní a nacpaní kecy

O politicích si za ta léta práce s nimi a o nich myslí své. „Politici jsou smývatelní. Ti vám budou říkat o tom, že to tady čistí, všechno vám překroutí, na cokoliv se zeptáte, z toho vám vyklouznou a výsledkem je, že rozhovory s nimi jsou o ničem a nic nezmůžete. Oni nejsou ani vtipní, ani věcní a za vším co říkají cítíte mediální poradce," popisuje své zkušenosti.

„Oni jim poradí ty floskule, ty kecy které mají, které zní velmi dobře a když je rozeberete, tak po druhém poslechnutí zjistíte, že neříkají vůbec nic," hodnotí Bubílková s tím, že politici ztratili polistopadovou lidskost. „V tom se politici velmi změnili. Dřív, když jsem dělala s těmi prvními politiky po revoluci, tak to ještě měli v sobě alespoň trochu studu a bylo na nich před kamerou vidět, že třeba tápou. Teď už to neuvidíte, teď to prostě zakryjí, protože jsou nacpaní mediálními poradci, jak to udělat tak, aby to nebylo vidět," popisuje Bubílková.

Devět z deseti lidí je znechuceno

„Vždyť to můžete vidět i v televizních diskuzích, kdy už ani politici neposlouchají, na co se jich moderátor ptá. Oni mu do těch otázek melou svou a neodpoví ani na počtvrté. Politikovi je to jedno. On si to domele do konce a myslí si, že je vítěz a kašle na voliče. A divák- tedy volič - co udělá? Je naštvaný. A když je naštvaný, tak to vypne," shrnuje Bubílková a dodává své zkušenosti s anketami přímo s lidmi na ulici: „My děláme ankety pravidelně s lidmi na ulici a můžu vám říct, že z deseti devět vám řekne, že jsou znechucení."

Podle ní náznak jakéhosi respektu k politikům skončil s érou Václava Klause a Miloše Zemana. „Já věřím že Miloš Zeman si nenakradl a Klaus, myslím, to také neměl zapotřebí. Ale v tom je ten problém," míní Bubílková s tím, že na tyto dva se nabalili lidé, kteří naší společnost dovedli tam, kde se teď nachází.

Do politiky jsem nešla, nenechám se pošpinit

„Já jsem například dostala několik nabídek na vstup do politiky, ale já jsem je zamítla z jednoho prostého důvodu. Mohu ručit jen za sebe, ale nemůžu vědět, kdo jsou ti, co jsou vedle mě. Já jim nemohu vlézt do hlavy, a to neodhalí ani detektor lži. A v tom je problém. Lidé už pak nerozliší, ten je dobrý a tohle je ten gauner, vztáhnou to na celou stranu a ušpiní to i ty slušné," konstatovala Bubílková.

„Já si myslím, že éra Zemana a Klause ano, ale to okolí to využilo a zneužilo. Takže já na to období nevzpomínám s nostalgií. Tam vzniklo to, že se podnikatelé propojili s politiky a opoziční smlouva tomu dala základ," zhodnotila Bubílková éru „osobností".

I ona přiznává, že při svých anketách naráží na to, že lidé s nostalgií vzpomínají na minulý režim a jeho osobnosti. „My jsme na ulici oslovili jednoho pána a ten dokonce chtěl, aby se vrátili Husák a Jakeš. Ale to, že lidé dnes nadávají, že budou volit komunisty? Myslím, že to dělají jen proto, aby ukázali svůj protest, ale až půjdou k volbám, tak to neudělají. Vždyť si vezměte, že komunistům vždycky mezi volbami rostou preference, pak přijdou volby a všechno je jinak," myslí si Bubílková o rostoucích preferencích KSČM.

Budu volit komunisty, rozléhá se Českem. Konkurence v pozoru
"Budu volit komunisty", to vy jen tak říkáte. Havlova odbornice lidu

Je to začarovaný kruh, slušní v politice nejsou

Východisko z dnešního marasmu nevidí. „Já pro sebe vidím východisko, že se mi blíží důchod," říká Bubílková se smíchem: „Ale to samozřejmě není východisko pro republiku," směje se. Nicméně podle ní marasmus, vnímá na politické scéně spíše střední a starší generace.

„Mladí to tak nevnímají. Vycházím z anket, které už tři roky děláme na ulici. Staří, ti už to berou tak, že se ničeho lepšího nedožijí. Ta střední generace spíše tvrdí, že to ještě všechno pokřivené ze socialismu a bude zapotřebí ještě alespoň jedné generace, aby se věci změnily. Já si ale myslím, že to není generací, že je to začarovaný kruh," říká bez náznaku optimismu Bubílková.

„Když je někdo slušný a ještě navíc odborník, tak si vydělá jinde a nepůjde do politiky. A když půjde do politiky, tak riskuje, že ztratí svou profesi a ještě i své jméno. A já nikde nevidím ten příliv kvalitních a relativně mladých, řekněme pětatřicátníků, kteří už mají něco za sebou, tak takový přísun lidí do politiky fakt nevidím," dodává.

Východisko? Možná prvobytně pospolná společnost

„Ale to nejenom u nás. Já to nevidím nikde. Mám syna v Americe a tam je to to samé. Tam bylo velké pozdvižení a všichni byli nadšeni Obamou a v podstatě teď je tam rozčarování a možná tam zase budou volit republikány. V tom jsem skeptická a celosvětově nevidím východisko. Rozhodně jím není socialismus. Jestli prvobytně pospolná společnost?" uzavírá řečnickou otázkou Zuzana Bubílková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…