Zvýšení důchodů o 150 korun. Starat se má rodina, upozorňuje Gazdík

01.01.2012 8:22

Návrat k tradiční morálce a k tradičním hodnotám rodiny, kdy se lidé starali jeden o druhého, je podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka tím, co naše společnost především potřebuje. Lidé si musí uvědomit, že donekonečna nelze žít na dluh a že ne vždy se o ně postará všemocný stát.

Zvýšení důchodů o 150 korun. Starat se má rodina, upozorňuje Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Při hodnocení roku 2011 a výhledu na rok 2012 se předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík neobává ani tolik hospodářské krize jako spíš neochoty změnit stereotypy uvažování. „V roce 2012 nebude největší problém v ekonomice, ten největší problém je v morálce a myšlení,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Gazdík, který je zároveň předsedou hnutí Starostové a nezávislí.

Podle něj předchozí režim rozbil model, který fungoval po celá staletí, kdy se rodiče postarali o své děti v době dospívání, a ty se zase ve stáří postaraly o ně. „Za komunistů začal stát dávat zadarmo byty a děti si pak řekly, když o ně se postaral stát, a ne rodiče, ať se také o ně v důchodu postará. Bude proto muset nastat změna v myšlení lidí, budeme se muset vrátit k tradiční morálce a k tradičním hodnotám rodiny, kdy se lidé starali jeden o druhého,“ apeluje Gazdík.

Důchodce 150 korun nezachrání, pro stát to je ale pět miliard

Příčiny nynějších dluhových potíží vidí šéf Starostů v dobách, kdy byl ministrem financí nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a kdy jsme i při šestiprocentním růstu hospodářství byli schopni vyprodukovat stomiliardový státní deficit. Ten se navíc nepoužil na infrastrukturu nebo investice do vzdělání, vědy a výzkumu, ale na běžnou spotřebu.

„Zvyšovaly se sociální dávky, důchody, byť o málo, což stejně asi nikoho nezachránilo. Vytvořili jsme tak systém, díky němuž každoročně vydáme na svou spotřebu o sto miliard více a musíme si na to půjčovat.  Tento rok se zvednou důchody v průměru o 150 Kč a i tak to bude znamenat pět miliard. Přitom 150 korun, řekl bych, asi žádného důchodce nezachrání,“ domnívá se Gazdík.

Koalice jako manželství před rozvodem, ale ustála to

Jako místostarosta obce Suchá Loz zůstává v každodenním styku s občany, a tak ho nepřekvapuje, že jsme podle zjištění Eurostatu zemí, která má v rámci EU nejméně lidí pod hranicí chudoby. „Myslím, že dovedu posoudit, jaká situace tady je. Ta čísla mluví docela jasně. Navíc se máme lépe než 90 procent lidstva. Jsou lidé, kteří jsou na tom lépe, nebo zase hůře, ale pořád jsme jednou z nejrovnostářštějších zemí na světě,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Z hlediska fungování vládní koalice považuje za nejzáslužnější, že se přes všechny skandály udržela, a tím poskytla České republice stabilitu. „Koalice byla jako manželství těsně před rozvodem, ale odpovědnost nakonec převládla. Přesto se především našim ministrům podařilo prosadit zásadní změny, hlavně zdravotní, sociální a daňovou reformu,“ chválí Gazdík účinkování TOP 09 ve vládě.

Poskytnout půjčku MMF je morální a slušné

V závěru roku nepanovala v koalici jednota v názoru na to, zda poskytnout půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny. Podle předsedy STAN se vše vyvíjí tak překotně, že ani tato půjčka nebude stačit a EU bude muset stejně najít jiné řešení. Přesto je přesvědčen, že naše země si nemůže dovolit odmítnout poskytnutí půjčky třeba i jen z morálních důvodů.

„Pokud čerpáme každoročně z evropských fondů desítky miliard, pokud chceme být pevnou součástí nějakého svazku, tak bych považoval za vrcholně neslušné říci, že nám to vyhovovalo, dokud po nás nikdo nic nechtěl. Považuji to za morální a slušné, ať se to komu líbí, či nelíbí. Myslím, že by se Česká republika měla chovat morálně a slušně, neměla by si hrabat jen na svém písečku, protože ono se to historicky vrátí,“ domnívá se Gazdík.

Snad už se do parlamentu nedostane firma, která je semeništěm korupce

Při ohlédnutí za rokem 2011 nemůže pominout hodnocení koaličních partnerů. Zatímco ODS se navzdory svým obrovským vnitřním problémům projevovala jako stabilní, předvídatelný a dobrý politický partner, tak pro Věci veřejné nenajde šéf poslanců TOP 09 jediné slovo chvály. Nejsou totiž klasickou stranou s ukotvenou politickou ideologií, což obzvlášť letos vyplulo na povrch v plné nahotě.

„Byť se VV snaží dávat na některé své věci fíkové listy, tak to jsou jen malé záplaty na ty nemravnosti, které vyšly najevo. Je to sdružení lidí kolem jedné firmy a jedné osoby, a ta určuje, jak se VV chovají. Do české politiky vnesly jen různé nahrávky nebo obálky, a to do budoucna varuje. Proto věřím, že přes všechnu nespokojenost občanů s fungováním politiky se nestane, že se do parlamentu ještě někdy dostane firma, která se tváří protikorupčně a přitom je sama semeništěm korupce,“ říká pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Prioritou zůstává rozpočtové určení daní a církevní restituce

Přes to všechno věří, že koalice vydrží i v novém roce a dokončí to, co se jí nepodařilo stihnout v tom uplynulém. „Především jde o rozpočtové určení daní a církevní restituce, obojí je potřeba dotáhnout hned v jarních měsících. Pokud by se to nepodařilo, tak vláda skutečně nemá smysl, protože to jsou dva zásadní reformní zákony, které tato země velmi nutně potřebuje,“ prohlašuje předseda STAN.

Starostové začínají čím dál více pociťovat problém menšin a právě na jeho řešení bude nutné se co nejvíce zaměřit. „Bude třeba řešit otázku cizinců, kterých u nás přibývá a kteří čerpají veškeré výhody po pěti letech, co tu mají trvalý pobyt. Přitom těch pět let tu mnohdy tráví prací načerno, nedejbože nějakou trestnou činností a do státního rozpočtu nepřispívají takřka nic. A po těch pěti letech mají nárok na sociální dávky, podporu v nezaměstnanosti a další dávky,“ kritizuje Gazdík současný stav.

U romské komunity je třeba nastolit metodu cukru a biče

Neméně obtížné bude také hledat cesty ke snížení sociálního napětí, které narůstá především v oblastech s početně zastoupenou romskou komunitou. „Tady musí jasně nastat metoda cukru a biče. Je nutné se více soustředit na vzdělání, protože hlavní problém této komunity je právě absence vzdělání. To ale není práce na rok nebo na dva, to je otázka příštích desetiletí, než se v tomto směru něco podaří,“ uvědomuje si šéf Starostů Gazdík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…