Černé fondy na generálním štábu: Sedm milionů, tři obžaloby

11.06.2010 6:21

Kvůli aféře s černými fondy byli obžalováni tři bývalí důstojníci generálním štábu české armády - Ivo Zbořil, Petr Šmída a Ladislav Košner.

Černé fondy na generálním štábu: Sedm milionů, tři obžaloby

Podle vysílání televize Nova si vysocí důstojníci údajně nechali platit dovolené a různé dárky. Soud by měl začít za tři měsíce.

"Tři muži jsou všichni obžalováni z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, jeden navíc z trestného činu podvodu," řekla Nově mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Kauza se vztahuje na roky 2002 až 2007 a podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka škoda činí zhruba sedm milionů korun.

Z černého fondu měly být hrazeny nejroztodivnější položky. Oblíbené byly například pobyty některých důstojníků u moře, ale došlo i na nákup lyžařské výbavy, rotopedu, zahradního malotraktoru, horského kola - a nezapomnělo se prý ani na vyšívané slipy.

Důstojníci podle Novy kriminalistům tvrdili, že byli přesvědčeni o tom, že všechno je legální a všechno je placeno z oficiálních fondů.

Podle obžaloby bývalý plukovník Šmída, jako správce konta údajně objednával fiktivní zboží, například náplně do tiskáren - ale "naoko" zaplacené peníze pak prý přesouval na černé konto. Plukovník již byl degradován do hodnosti vojína a propuštěn z armády.

Plukovník Košner, který byl do vynesení pravomocného rozsudku postaven mimo službu, při kontrole černý fond údajně kryl.

Při kontrole podle Novy selhal i generál Zbořil, který kvůli podezření ze zpronevěry rezignoval v říjnu 2007 na funkci náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

V roce 2006, kdy působil v armádě, si údajně neoprávněně nechal vyplatit odměnu, fotoaparát za zhruba 8000 korun, který obratem věnoval svému šoférovi.

Košner se k události odmítl pro Novu vyjádřit, Zbořila a Šmídu televize nezastihla.

Související:
Chcete škrtat v obraně, ale nevíte, která bije, vzkázal Seďa VV
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…