John: Nic se neděje, zatím odešlo kvůli platu jen pět hasičů

14.02.2011 22:14

Možný hromadný odchod policistů anebo hasičů? Nic takového se zatím nekoná, ubezpečil ministr vnitra Radek John (VV) na dnešním brífinku. Prozatím podle něj podalo výpověď 15 hasičů, z toho jen pět ze mzdových důvodů. Od policie pak odešlo 124 příslušníků, což jsou podle Johna běžné cifry, které padly i v minulých letech.

John: Nic se neděje, zatím odešlo kvůli platu jen pět hasičů

Jak ale uvedl ministr vnitra, nyní není možné ze státního rozpočtu přidat na platy. Existuje sice podle něj rezerva čtvrt miliardy korun, ale tuto sumu má policejní prezidium na odměny těch odborů a policistů, kteří odvádějí dobré výkony. „Ti budou odměňováni, bude to ale pečlivě analyzováno," zmínil John a připomněl, že platové výměry jsou odpovědností jednotlivých krajských ředitelů.

"Od 1. ledna podalo v hasičském sboru výpověď 15 hasičů, z toho pět ze mzdových důvodů. Od policie odešlo 124 příslušníků," připomněl John v souvislosti s tím, že kvůli snižování platů se policejní odboráři rozhodli, že sepíší petici za jeho odvolání. Akci pak spustí již zítra, tedy 15. února. Šéf Odborové organizace Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý očekává, že bude mít obrovský ohlas.

John k tomu zmínil, že se požadavky Unie bezpečnostních složek vážně zabývá. „Uvítám jejich podněty k hledání dalších rezerv," řekl.

Podotkl také, že první měsíc v roce vnitro stav kolem platů sice řešilo, ale nelze zatím o nějakém extrémním snižování platů hovořit v porovnání s prosincem. „Bude třeba sledovat celý rok a pevně věřím, že manažeři udrží platy v intencích, a nebude to snížení vyšší, než jsme avizovali," konstatoval John.  

Žádné peníze již v rozpočtu nejsou 

Vysvětlil, že vláda se potýká s astronomickým dluhem předchozích vlád a peníze na platy tak nemůže uvolnit ze státního rozpočtu, neboť tam žádné finance navíc už nejsou.  

Vnitro ale podle něj již snížilo výdaje na energie a teplo. „Za nákup elektřiny jsme ušetřili 37 procent prostředků," připomněl John s tím, že také plánuje, že se veřejnými zakázkami, které budou zveřejňovány na internetu, ušetří další milióny. „Další peníze je nutné najít přímo v samotném resortu. Přitom 75 procent výdajů jsou mandatorní položky," řekl dále ministr. 

Lessy: Policistům neklesnou mzdy o víc než sedm procent

Policejní prezident Petr Lessy garantoval, že policistům letos neklesnou mzdy o víc než sedm procent. I on ale zmínil, že je zavádějící porovnávat výplatní pásky za prosinec a leden.

Kvůli škrtům ve státním rozpočtu se hasičům a policistům snížily od ledna platové tarify o deset procent. Odbory ale namítají, že kvůli škrtání různých příplatků je propad vyšší. Hasiči na mzdách mají údajně o 13,5 až 18 procenta méně než loni. K tomu ovšem generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán dnes uvedl, že průměrný měsíční plat hasičů se snížil jen o zhruba devět procent.

Ministr vnitra rozdíl mezi poklesem u policistů a hasičů vysvětlil tím, že u hasičského sboru nemohou jít na mzdy peníze z neobsazených míst, protože je plný stav. Není to prý tím, že by si úřad hasičů méně vážil, náprava má přijít ale až v příštím roce.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…