Eliminace policistů: Kanadské body a dřít do úmoru, běduje odborář

07.03.2011 19:53

EXKLUZIVNĚ My řidiči jsme si už zvykli, že naše počínání za volantem hodnotí policie nekompromisním bodovým systémem, nicméně málokdo ví, že policie zřizuje obdobnou praktiku ve svých řadách. Ta má sloužit v prvé řadě k evaluaci policistů ve výkonu služby. A další její dopady?

Eliminace policistů: Kanadské body a dřít do úmoru, běduje odborář

O novém policejním prezidentovi Petru Lessym se ještě v době jeho náměstkování na jihomoravském krajském ředitelství tvrdilo, že je zastáncem hodnocení policistů na základě ,,čárkového" systému. Ten byl nyní vylepšen a upraven pro potřeby policejního prezidia, respektive ministerstva vnitra.

Kanadské body

Řadoví policisté ale i někteří jejich nadřízení začínají však o kanadském bodovém systému pochybovat a mnohde se stává jejich postrachem.

"Systém spočívá v hodnocení policistů na základě nápadu. Pokud se policistovi ve službě v jeho rajonu stane trestný čin, dostane 1 bod. Kdo bude mít hodně bodů, bude popotahován na základě neplnění služebních povinností. Potom přijdou listy významné události a dotyčný bude od PČR propuštěn," vysvětluje ParlamentnímListům.cz místopředseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič.

A připomíná příklad, který se stal nedávno na ředitelství ve Vsetíně. "Vedoucí územního odboru plukovník Bohdan Varyš prohlásil na oficiální poradě, že policista má dřít, dřít a dřít, dokud nezhebne. A až zhebne, přijdou další. Lidí máme dost," uvedl Buřič.

Taková praxe však podle Buřiče má sloužit k ořezání policejního sboru na 40 000 příslušníků.

Psali jsme:
Úspory v policii: Navlékneme kriminalisty do uniforem. Pro Langera sci-fi
Klasnová: Gross a Langer policisty rozmazlovali. Je třeba je propustit

Optimum

Ideální stav 40 000 stanovil bývalý policejní prezident Oldřich Martinů na sklonku svého působení, ovšem číslo bylo střelené od boku, nikoli na základě odborné expertízy.

"Ano, mohu potvrdit, že tato analýza dosud neexistuje, plánujeme, že bude vytvořena během tohoto roku," sdělil ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Na tuto analýzu má však svůj názor i předseda policejních odborů Milan Štěpánek. "Je snad každému jasné, že tato analýza bude vycházet z finančních možností resortu a nikoli z potřeb obyvatelstva," argumentuje Štěpánek. Počet policistů se však již začíná optimu, které posvětil i ministr vnitra Radek John, blížit. Redukce má být dokonána k 31.prosinci 2012.

Dále k tématu:
John dává málo, bez melouchu nepřežiju. Policie jde podnikat

Obrácená pyramida

Problém je však podle Štěpánka i Buřiče v počtu policistů ve výkonu služby. "V Libereckém kraji je cca 1300  policistů na 20 plukovníků, 1 podplukovníka a 38 majorů, o různých koordinátorech a dalších trafikářských pozicích nemluvě, to je až příliš mnoho důstojníků, a v ostatních krajích je to podobné. Ten kanadský bodový systém však eliminuje lidi odspoda, lidi z přímého výkonu služby, aniž by jakkoliv reflektoval jejich skutečnou práci. Takhle nám tu za chvilku vznikne obrácená pyramida," obává se budoucnosti policie Buřič.

Jsou však i vedoucí oddělení, kteří se nadřízeným při implementaci tohoto systému vzepřeli. "Ale jak dopadli. Konkrétně vedoucí z Rožnova pod Radhoštěm si žádost o propuštění ze služebního poměru pod nátlakem vedoucího odboru Varyše napsal raději sám. My jsme o tomto případu zpravili prezidenta Lessyho, zatím bez odezvy," uzavřel Buřič

Související:
John už sahal na kliku. Na vnitru ale ještě rozhodli o 90 milionech
Nastydly mi ledviny, zuří policistka. A bude hůř. Kvůli Kaddáfímu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…