Nemám čas na svůj vinný sklep, stěžuje si na ministrování John

19.03.2011 12:34

V České republice je mnohem bezpečněji. A také se nenaplnily katastrofické prognózy některých škodolibců, kteří předpovídali masové odchody policistů a hasičů do civilu. To byly jen některé z postřehů, které uvedl ministr vnitra Radek John, jenž se účastnil pracovní návštěvy vedení policie a hasičského záchranného sboru v Jihomoravském kraji.

Nemám čas na svůj vinný sklep, stěžuje si na ministrování John

„Deset let už mně nikdo nevykradl v Mikulově sklep a to je jasná známka toho, že se u nás žije mnohem bezpečněji," žertoval John. Bylo to ale žertování, které se zakládalo na pravdě. John totiž skutečně v Mikulově pod kopcem Turold vinný sklep má a skutečně mu jej před deseti lety vykradli zloději. Ovšem je pravda, že tehdy ve sklepě měl přece jen nějakou tu lahev vína a od té doby neměl čas zásobu doplnit ani obnovit. „Je to tak, na Mikulov ani na sklep nemám vůbec čas," povzdechl si pro ParlamentníListy.cz ministr vnitra.

Jak však už zcela vážně uvedl, má nyní starosti s doplněním stavu nikoliv vína, ale hasičů do záchranných sborů. „I když se nenaplnily prognózy o masových odchodech. Jde spíše o dorovnání plánovaného stavu a hasiči potřebují několik desítek lidí. A zájem o práci v tomto resortu je. na jedno volné místo registrujeme dvacet zájemců. Jiná situace je ovšem u policie, kdy se letos jedná o rozhodující ekonomický rok a nové lidi přijímat nebudeme. I zde by bylo zájemců dostatek," doplnil John.

Mikulov protežovat nemohu

I přes nedostatek financí hledal ministr v Brně s ředitelem jihomoravského HZS Jiřím Pelikánem cesty, jak odstranit alespoň největší nedostatky v tomto regionu. „Bez ohledu na to, že bych se nejraději přimlouval pro novou stanici právě v mém milovaném Mikulově, kde ji hasiči také velmi potřebují, uznávám, že ještě více je nutná obnova sídla v centru Jihomoravského kraje v Brně," přiznal ParlamentnímListům.cz.

Mimo problémů hasičů se však v Brně, které je stále častěji místem setkávání extrémistů, se ministr v doprovodu policejního presidenta Petra Lessyho a ředitele krajské policie Tomáše Kužela věnoval i nebezpečným projevům. V souvislosti s tím zhodnotil i verdikt vrchního soudu v Olomouci, který potvrdil vysoké tresty pro vítkovské žháře a pouze v jednom případě trest poněkud zmírnil.

„Skládám poklonu bývalému ministrovi panu Pecinovi, že vystavěl úspěšný projekt boje proti extrémismu, který extrémisty zatlačil skutečně do defenzívy. Napomohly tomu i vysoké tresty a samozřejmě zrušení Dělnické strany. A bylo několik měsíců klidu. Vysoké tresty jsou natolik odstrašující, že extrémisté se dokonce schovávají dneska mezi rowdies a jsou součástí diváckého násilí a nepřihlašují se ke svým extrémistickým názorům. Odstrašující tresty jsou přesně ten vzkaz společnosti - vážení extrémisté, nechceme vás tady. I proto plně souhlasím s takovými vysokými tresty," zhodnotil dále John.

Policie má z prvního máje v Brně obavy

Nicméně jak doplnil policejní prezident Petr Lessy, ohlášené a povolené prvomájové demonstrace extrémistů na první květen v Brně jsou silným a velmi nebezpečným signálem. „Opatření, které chystáme v Brně, nezůstane jen na bedrech jihomoravské policie, ale určitě tady bude masivní policejní opatření včetně veškeré dostupné techniky. Nechci, aby se Brno stalo tradičním setkáním některých extrémistických skupin. Jednoznačně jim chceme vzkázat, že tady jim pšenka nepokvete. Z Brna se nesmí stát válečná zóna" uvedl během setkání v Brně policejní prezident.

Neonacistická organizace Dělnické mládeže si totiž požádala o povolení prvomájové manifestace v Brně hned dvakrát. Pokaždé však nahlásila jinou trasu a také jiné místo shromáždění. I když příslušné městské části pochody nepovolily, žadatelé uspěli s povolením u Krajského soudu a to vyvolává u policie značné obavy. Jeden z pochodů vede i čtvrtí zvanou „brněnský Bronx" se značnou populací přistěhovalců a hlavně Romů a nasazení pořádkových sil bude už nyní podle policejních expertů velmi komplikované. Městské části si proti povolení sice podaly kasační stížnost u NSS, ale ta nemá odkladný účinek.


Na snímcích: Ministr John v Brně. Zleva ředitel HZS JMK Jiří Pelikán a zprava policejní ředitel JM Tomáš Kužel.


 


Čtěte také:


Foto: autor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…