Vadím Kalouskovi. Chci vyšachovat zbrojaře, ukázal prstem Vondra

28.03.2011 22:59

Alexandr Vondra chce dělat v resortu obrany transparentní politiku, což prý může být některým lidem proti srsti. Jako nepohodlného se označil pro ministra financí Miroslava Kalouska. Toho nepřímo označil za iniciátora veškerých tlaků, kterým Vondra v poslední době čelí.

Vadím Kalouskovi. Chci vyšachovat zbrojaře, ukázal prstem Vondra

„Byl by to špatný ministr obrany, kdyby utíkal z bojiště po první přestřelce," zhodnotil Vondra své rozhodnutí nesložit kvůli kauze ProMoPro funkci ministra obrany. Celou kauzu považuje za vykonstruovanou. „Já tady chci dělat transparentní politiku na ministerstvu obrany a chápu, že to někomu může vadit," naznačil opatrně v pondělních Událostech, komentářích.

Na poznámku, že kupříkladu ministr financí a místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek požaduje jeho odstoupení, pouze poznamenal, že „mnoho politiků ODS by přivítalo, kdyby byl odvolán pan ministr financí Kalousek". Doplnil, že politika ale není o pocitech a že by mělo konečně přestat „to okopávání kotníků", koalice má totiž před sebou mnoho důležité práce.

Kalousek mi nebude sahat do svědomí

Právě analytický útvar ministerstva financí stál za rozpoutáním současné Vondrovy kauzy a sám Kalousek vyzval svého koaličního partnera k demisi. „Já naprosto odmítám, aby tady Miroslav Kalousek byl jakýmsi arbitrem mé cti," rozohnil se Vondra. „Já jsem na rozdíl od Miroslava Kalouska člověk, který nemá za kamarády zbrojaře, já nemám v rodině galerku," dodal překvapivě tvrdě Vondra, který čelil dotěrným dotazům moderátora Martina Veselovského.

Podle Vondry není vůbec náhoda, že se skandál kolem předraženého Českého předsednictví EU vystupňoval právě v těchto dnech, jeho úřad se totiž chystá předložit novelu zákona odbourávající prostředníky při nákupu zbrojního materiálu.

"Nikoli náhodou byl tlak na mou osobu vystupňován v posledních dnech, protože připravuji a ve středu na vládě má být projednáván materiál, který zásadním způsobem omezí roli prostředníků při budoucích nákupech zbrojního materiálu," poznamenal ministr.


Kalouskův Háva

Právě mezi takové prostředníky patří i Kalouskův blízký přítel Richard Háva a sám Kalousek bývá označován za architekta onoho systému prostředníků.

V závěru rozhovoru ministr obrany připustil, že ho kauza oslabila, ale vzdát se nehodlá. „Pokud dospěju k názoru, že mám rezignovat, tak jsem připraven k rezignaci, v současné době o ní neuvažuji," uzavřel rezolutně.

Ministr Vondra v pondělí uhájil své křeslo ve vládě. Za místopředsedu ODS se v pondělí totiž postavila výkonná rada občanských demokratů, jak už ParlamentníListy.cz informovaly před jednáním rady dva zdroje z ODS.

Související: Vondra hned nepadne, ale jeho dny jsou nejspíš sečteny


Širší vedení ODS zároveň odmítlo pokusy jiných politických stran zasahovat do vnitřních záležitostí ODS. Po jednání výkonné rady to novinářům řekl předseda ODS a premiér Petr Nečas.

"Zbrojaři budou mít radost. Bude-li pan ministr Vondra u nich poptávat materiál pro armádu stejně, jako poptával tlumočení a ozvučení u firmy Promopro, tak se budou mít jako v ráji. Zdůrazňuji tak, že to bude pouze odpovědnost ODS," reagoval na rozhodnutí výkonné rady Vondrův ostrý kritik a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 


Čtěte také:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…