Nejsem Copperfield, brání se náčelník Ložek nařčení, že rozložil SOG

09.05.2011 19:50

Silnou zbraň proti teroristům ztratilo Česko tím, že byl před dvěma lety na ministerstvu obrany pohřben Útvar speciálních operací vojenské policie SOG. ParlamentnímListům.cz to sdělili bývalí elitní bojovníci útvaru. Na obraně to nenechalo nikoho klidným. Další zainteresované osoby to nicméně buď potvrzují, odmítají anebo úplně mlčí.

Nejsem Copperfield, brání se náčelník Ložek nařčení, že rozložil SOG

„Četl jsem to. Nedokážu si představit, jak bych mohl za dva měsíce útvar SOG rozložit, když existoval sedm let. To bych byl lepší než kouzelník David Copperfield," zareagoval pro ParlamentníListy.cz současný náčelník Vojenské policie Vladimír Ložek na nařčení, že útvar pohřbil.

Exnáčelník vojenské policie

„Jednotku SOG jsem viděl hlavně v použitelnosti tady u nás. Pro zasahování proti nebezpečným pachatelům, kteří se dostanou do vojenských objektů nebo zařízení. Navíc úzce spolupracovala s protikorupčním odborem Vojenské policie. Vzhledem k tomu, jaké měla schopnosti, byla ale nabídnuta i spojencům pro zahraniční mise," vysvětlil redakci Ložkův předchůdce ve vedení Vojenské policie Oldřich Kubát s tím, že se jednotka skládala ze zkušených profesionálů, kteří prošli předchozím speciálním výcvikem převážně u policejních útvarů.

Zrušení jednotky přikládá na vrub konkurenci a různým neprůhledným tlakům. „Můj nástupce ji doslova rozehnal. Jako šéf inspekce měl zjistit, jaké tam jsou problémy. Ministryně Parkanová mi slíbila, že se je dozvím, ale to se nikdy nestalo. Speciální útvary toho typu by se měly posuzovat prioritně podle jejich schopností. O zrušení této jednotky prý rozhodly především problémy v nákupech a logistickém zabezpečení," dodal. Všeobecně se ví, že si na jednotku stěžovali i její členové, kterým v ní kvůli neprofesionalitě hořela půda pod nohama.

Barták s Parkanovou mlčí

Právě za Parkanové musel skončit náčelník Vojenské policie Oldřich Kubát a s SOG to začalo jít z kopce. Vystřídal ho pak Vladimír Ložek, jenž prý útvar za přispění ministra Bartáka, rozložil a zlikvidoval. Tímto způsobem byla podle bývalých bojovníků SOG jejich jednotka pohřbena. Exministr obrany Martin Barták ani jeho předchůdkyně Vlasta Parkanová se i přes opakovanou snahu redakce nevyjádřili.

Po smrti teroristy Usámy bin Ládina se předpokládá, že stoupenci al - Káidy chystají odvetné útoky.  V tuzemsku byly aktuálně zaznamenány dva případy zatčení cizinců napojených na mezinárodní teroristickou síť. V tomto kontextu se mluví o tom, že se Česko stalo logistickou základnou terorismu. Bývalí bojovníci SOG s bojovou průpravou z Afghánistánu prohlásili, že likvidací útvaru Česko ztratilo komplexní elitní útvar, tedy nejlepší zbraň proti teroristům.

„Odmítám tezi, že by zrušením jednotky SOG přišlo ministerstvo obrany o účinnou ochranu proti teroristům. Příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova patří mezi světovou elitu a mají všechny potřebné schopnosti. Boj s terorismem navíc není primárně věcí armády, nýbrž policie," ozval se hned mluvčí zmíněného ministerstva Jan Pejšek.

Fakta o jednotce

Útvar SOG vznikl za ministrování Jaroslava Tvrdíka v roce 2002. Po dvou letech byl rozdělen na oddělení ochrany ministra obrany a bojovníky. Tehdy v něm pracovalo kolem pětasedmdesáti mužů vycvičených v mnoha dovednostech jako útoky na bodové cíle, bojové akce v protichemických oblecích a tak dále. V roce 2003 se účastnili první mise v Iráku a v letech 2007 až 2008 bojovali po boku Britů v afghánské provincii Helmand. Tam byl zabit při sebevražedném útoku poručík Milan Štěrba. Později byl kontingent SOG přesunut do Lógaru. Útvar byl rozpuštěn v polovině roku 2009 a další uplatnění v armádě našla jen hrstka jeho členů.


Související:


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…