Tlustý Vondra, tlustá armáda. Ptali jsme se dr. Cajthamlové

31.08.2011 13:13

Celosvětový trend obezity dorazil i do české armády. Více než polovina z 22 tisícového sboru trpí podle zjištění armádních lékařů nadváhou nebo dokonce obezitou. Generální štáb však neponechává nic náhodě a připravuje řešení.

Tlustý Vondra, tlustá armáda. Ptali jsme se dr. Cajthamlové

Je to trochu paradoxní, že právě tato civilizační choroba postihuje ty, kteří by v případě potřeby měli bránit naši zem a být ve výborné fyzické kondici.

Otázka na TĚLO

,,Jak si zlepšuje pan Vondra kondičku a mrštnost, aby byl dobrým příkladem pro vojáky?" ptal se před časem poslední chatující divák pořadu Hydepark, a to ještě netušil, že za dva týdny se provalí nelichotivá statistika našich vojáků.

,,Mně je už 50, bylo by asi komické, abych se tu vydával za sílu naší armády, kdybych každý den pilně cvičil. Člověk přibere v těch funkcích, ne že by moc jedl, ale máte málo spánku," odvětil divákovi host pořadu, ministr obrany Alexandr Vondra.

Půlka tlustých

Chtělo by se dalo říci, jaký pán takový krám. Vojenský lékař Pavol Hlúbik a jeho tým z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové přišli s alarmujícím zjištěním. Podle něj postihuje nadváha jedenáct tisíc profesionálních vojáků a z nich dokonce tři a půl tisíce trpí obezitou vyžadující léčbu.


Obezita států podle agentury REUTERS:



Posádkoví lékaři mají tak svým vojákům ordinovat redukční diety a k tomu i patřičně upravit jídelníček, který však navíc bude obsahovat léky na hubnutí. Měsíční dávka pro jednoho pacienta přijde na 700 Kč. Tloustnutí české armády jde ruku v ruce s jejím stárnutím, neboť průměrný věk jednoho vojáka je 37 let.

Související: Armádě hrozí stáří. Vondra chce začít znovu nabírat

Na tabletky zapomeňte. Bič a honit po dvoře

,,Já v žádném případě nesouhlasím s naordinováním tabletek na hubnutí, chce to prostě hubnutí cestou pohybu," vysvětluje ParlamentnímListům.cz nutriční specialistka Kateřina Cajthamlová, známá též z pořadu Jste to, co jíte.

Doktorka by se nebránila natáčení některého z pořadů v prostředí kasáren. ,,Klidně bych přijela, ale armáda by nám musela ukázat složení stravy z kantýny a velmi ráda bych viděla míru stresu, kterou vojáci podstupují, neboť to je pro hubnutí důležité. Ale pochybuji, že nám to ministerstvo obrany umožní," konstatuje Cajthamlová.

Problém je podle lékařky navíc i v tom, že se do armády dostává generace internetových dětí, která není uvyklá pohybu. ,,Nemají prostě takovou výkonnost," uzavřela pro ParlamentníListy.cz.

Postup 

V případě, že se u vojáka (bez ohledu na hodnost) prokáže v rámci lékařské prohlídky nadváha je zařazen do programu rozšířené preventivní péče a pod dohledem lékaře podstupuje řadu opatření. Za prvé dietní a režimová opatření pod dohledem nutričního poradce. Za druhé podstupuje řízenou tělovýchovu a preventivní rehabilitaci se speciálním programem. A  až v posledním případě nastupuje podávání léků pod dohledem lékařů. V žádném případě to není o tom, že se vojákům budou hromadně rozdávat léky na hubnutí," vysvětluje redakci tisková mluvčí generálního štábu AČR Mira Třebícká.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek už přišel s okamžitým řešením situace. ,,Od dubna jsem nařídil zpřísnění norem tělesné přípravy, a navíc zavedl i přezkoušení, které má zvýšit fyzickou zdatnost a kondici vojáků," uvedl pro LN Picek.

Psali jsme:
Skandál v armádě: Nákupy speciálních tatrovek. Vojáci je ale nepotřebují
NKÚ odtajnila armádní přehmaty: Nákup letadel, kdy se to štábu hodilo

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…