Oldřich Martinů: Lessy si mi klidně může postěžovat

26.01.2012 18:26

V pražském hotelu Corinthia ve čtvrtek odstartovala konference AMON, jejímž cílem je navázání užší spolupráce mezi jednotlivými státy v boji proti praní špinavých peněz. V salónku hotelu se pohybují samé policejní šarže policejní prezident plk. Petr Lessy, náměstek šéfa protikorupčního plk. Emil Kračmar, ale také jeden generál - bývalý policejní prezident Oldřich Martinů. Po krátkém briefingu se naší redakci povedlo jej odchytit ke krátkému rozhovoru.

Oldřich Martinů: Lessy si mi klidně může postěžovat
Foto: Redakce
Popisek: Oldřich Martinů

Pane generále, jaký je to pocit zavítat po čase opět na svou rodnou hroudu?

Infobox

Oldřich Martinů

Gen.mjr. Oldřich Martinů

V rámci Nečasovy vlády vyzýval k jeho odvolání ministr vnitra Radek John (VV). Otázka odvolání eskalovala během krize údajné korupce na SFŽP, kdy policejní prezident uskutečnil osobní schůzku s premiérem Nečasem bez asistence ministra vnitra. 22.prosince 2010 Martinů po schůzce s prezidentem Klausem oznámil, že na svůj post rezignuje k 31.prosinci 2010.

„Je to zvláštní pocit, když jste vyslancem Europolu a pošlou vás do vaší mateřské země.“

Sledujete podrobněji bezpečnostní situaci v ČR

„Převážně jen z médií, ale čas si na to udělám.“

Minulý týden představil výroční zprávu, kromě jiných útvarů, také ÚOKFK a pochlubil se čtyřmi miliardami zadrženými z trestné činnosti. V minulých letech se podle statistiky vybralo třikrát méně, co na to říkáte?

„Jen ať se daří, to jsem rád. Některé ty ukazatele sice mohou být trochu zavádějící, ale je to dobrá zpráva.“

Podle střednědobého výhledu vlády by u nás mělo do dvou let ubýt 10 tisíc policistů, nezdá se Vám to moc?

„Toť otázka, třeba ve Finsku připadá na jednoho policistu sedm set obyvatel. Ostatně nemůžu vyloučit, že se tím budeme v Europolu zabývat. Je na každém členském státu kolik do jednotlivých resortů nalije peněz, ale jsou garantována minima, a stejně tak i v oblasti bezpečnosti. Peníze ve státní správě chybí v celé EU.“

A co jazyková bariéra, není to trochu náročné mluvit a myslet v angličtině?

„Je to náročné. V té angličtině zabere příprava na vystoupení dost času, a když mluví ostatní musíte dávat neustále maximální pozor. Naštěstí kolegové z Británie už přizpůsobili svoji rodnou mluvu na naši úroveň a nepoužívají tolik fráze a kolokace.“

Lessy, Martinů

Nebyla někdy mezi novým policejním prezidentem Petrem Lessym a vámi nevraživost?

„Ne, my se známe už deset let. Policejní prezident nemá moc lidí, kterým by si mohl postěžovat, ve finále zjistí, že je sám a může postěžovat jen svému předchůdci,“ prohazuje Martinů s lehkým úsměvem na tváři.

Vzpomenete si občas na váš vynucený odchod? Bylo to dost mediálně sledované a dokonce jste si vyžádal slyšení u premiéra.

To už je dávno za mou, dokonce mi v psychotestu vyšlo, že jsem ten, který se raději zaobírá svojí budoucností než minulostí. Plně se nyní koncentruji na práci pro Europol.“ uzavřel generál Martinů, kterému při loučení se s postem policejního prezidenta tekly slzy po tváři.

 

Do AMONu vkládají policejní špičky velké naděje, důkazem budiž také natočení průvodního klipu, což u konferencí nebývá běžné

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…