Lessy je nevinen, konstatoval ministr Kubice. Máme jeho rozhodnutí

27.01.2012 14:31

VÍME PRVNÍ Policejní prezident Petr Lessy je nevinen. Ministr vnitra Jan Kubice zastavil dnešním dnem kázeňské řízení vedené proti Lessyho osobě. Policejní prezident byl podezřelý z trestného činu pomluvy vedoucích funkcionářů, vina se však neprokázala.

Lessy je nevinen, konstatoval ministr Kubice. Máme jeho rozhodnutí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Z rozhodnutí ministra vnitra vyplývá, že Lessy byl od začátku řízení policejní inspekcí „kriminalizován“, neboť inspekce jednala bez hlubšího právního rozboru. Jak vyplývá z rozhodnutí, sdělení inspekce nerespektovalo presumpci neviny.

„Mohu potvrdit, že dnešního dne jsem si převzal rozhodnutí. Mám z toho smíšené pocity. Jsem velmi rád, že se zastavením řízení očistilo mé jméno, protože jsem byl od začátku přesvědčen, že jsem absolutně nic nespáchal., což bylo potvrzeno. Ten příběh je velmi podobný tomu říjnovému, kdy sice nebylo se mnou zahájeno kázeňské řízení, ale inspekce tehdy konstatovala, že jsem mohl něco spáchat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lessy. Podle něj řízení navíc nemělo být ani zahajováno, protože v té době bylo už v prekluzi (po lhůtě stanovené zákonem). „To je ta 60 denní lhůta, co má služební funkcionář na to, aby rozhodl, zda se jednalo o kázeňský přestupek. To musí konstatovat on a nemůže čekat, až mu to napoví inspekce,“ uzavřel Lessy. 

Cui bono

Oba případy jsou v jednom ohledu totožné. Zahájení vyšetřování Lessyho osoby bylo tehdy i nyní se vší pompou medializováno, ale ukončení proběhlo v tichosti, bez většího zájmu sdělovacích prostředků. Nezbývá, než se ptát  - cui bono. Komu se hodilo do krámu Lessyho popotahování inspekcí? Otřepané přísloví stokrát nic umořilo osla platí v tomto případě beze zbytku, neboť Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje nyní na podnět  ministra vnitra výši odměn, které Lessy udělil v minulém roce šéfům útvarů. Právě Lessy ale paradoxně vysoké odměny z dob svého předchůdce loni snížil o polovinu.

                  

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…