Armádní záložníci bijí na poplach: Vondra nám chce rušit cvičení

06.04.2012 13:22

Zatímco ještě nedávno se ministr obrany Alexandr Vondra dušoval v médiích, jak chce zvýšit prestiž, počty, úroveň i výcvik tisíců armádních záložníků, nyní armáda v tichosti ruší všechna jejich cvičení. Záložníci, mezi nimi je řada vysokoškoláků a vysoce postavených expertů ve svém oboru, teď zuří.

Armádní záložníci bijí na poplach: Vondra nám chce rušit cvičení
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

A to není všechno. Podle zdroje ParlamentníchListů.cz z pražského Krajského vojenského velitelství (KVV) se budou rušit i veřejností velmi oblíbené a desítky let provozované veřejné akce typu - Tankový den v Lešanech nebo Bahna. Rok co rok na ně přitom zavítaly desítky tisíc lidí.

Současné pozdvižení v armádě je reakcí na nedávné vyjádření Vondry a náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka z Hospodářských novin. Oba muži shodně potvrdili, že resort obrany chystá zásadní změnu, v níž budou hrát aktivní zálohy mnohem významnější úlohu. Mimo jiné se měl také zlepšit jejich výcvik tak, aby je bylo možno - jako v jiných státech NATO a EU - povolávat i do bojových jednotek v zahraničních misích. Také měli dostat vyšší příspěvek za službu. „Koncepce bude představena ještě letos na jaře,“ tvrdil generál Picek. Už za několik dní bylo všechno jinak.

Pravá ruka neví, co dělá levá

"Dostali jsme pokyn okamžitě zrušit všechna naplánovaná cvičení i akce v pražských vojenských muzeích. Co vím, středočeské velitelství dostalo rozkaz zrušit i oblíbená Bahna na Brdech. Dnes přišel pokyn, že se to ještě najednou přehodnocuje, ať s vyrozuměním už povolaných záložníků, že je všechno jinak, zatím počkáme. Ale je to tak 70 ku 30, že to ti nahoře všechno zatrhnou,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z pražského KVV.

„Neptejte se mě na smysl. Ten neznám. Protože neexistuje. Na cvičeních pro záložníky se dá ušetřit v porovnání s měšcem resortu jen zlomek. Zúčastňuje se jich jen několik stovek a mnohdy ani nežádají refundace. Dělají to z entuziasmu a z lásky k vlasti. Vojáci, kteří jsou určeni pro jejich výcvik, by stejně museli být ve službě. Spí se v objektech armády. A jídlo? Kolik toho v porovnání s celou armádou sní? Je to nesmysl."

Své jméno si sice z obav před ministerstve nepřál sdělit, redakce ale položila otázky oficiálním místům, kanceláři Náčelníka Generálního štábu, který také ještě před několika dny tvrdil, že výcvik záložníků má pro armádu vysokou prioritu, a Vondrovu tiskovému mluvčímu.

„V současné době probíhá analýza možností, jakým způsobem promítnout do rozpočtu resortu obrany skutečnost, že pro letošní rok se musí resort obrany zavázat snížit rozpočtové výdaje ve výši 1,4 miliardy korun. Teprve poté, co dojde k vyhodnocení variant, bude rozhodnuto o tom, kde budou úspory realizovány. Vzhledem k rozpočtovému vývoji je pravděpodobné, že k jistému omezení výcviku aktivních záloh dojde. Definitivní rozhodnutí ale zatím nebylo přijato,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz Pickova mluvčí Jana Růžičková.

„Nekoncepční kroky ministra obrany Vondry jsou jasným důkazem jeho neschopnosti řídit tento resort, kterému vůbec jako nevoják nerozumí a který mu slouží jen jako zdroj obživy,“ tvrdí bezpečnostní expert Jan Střelka. „Slovo, závazky i opatření ministra Vondry jsou vyhlašované ad hoc a platí jen v řádech desítek hodin." Nad Vondrovým plánem prosadit posílání záložníků - civilistů do války po boku profesionálů, si ťuká na čelo. „Jak to chtějí v téhle pseudopacifistické a švejkovské společnosti dosáhnout? Podle zákona s tím sice záložník předběžně souhlasí, ale bez garance státu, že ten člověk po návratu do civilu bude přijatý do svého původního zaměstnání, na nasazení tam, kde může i zemřít, nikdo z nich nepřistoupí,“ tvrdí Střelka.

Přitom čistě po stránce schopnosti nasazení aspoň na logistické funkce i v místech jako je Afghánistán mnozí čeští záložníci podle něj rozhodně mají. V tom se Střelka shoduje s názorem známého armádního experta, publicisty a historika Pavla J. Kuthana

„Musím říci, že armáda mě opět nezklamala,“ komentoval ironicky poslední kroky armády nejvyšší státní zástupce lounského okresu Radim Dragoun, který sám slouží ve speciálních jednotkách aktivních záloh. „Je vidět, že svojí modrou knížku na hlavu, díky které se zbaběle vyhnul základní vojenské službě v československé armádě, získal Vondra oprávněně,“ zuří redakcí jeden z mnoha oslovených záložníků ze středních Čech. Všichni shodně Vondrovo zmatečné jednání a řízení klíčového bezpečnostního státního resortu odsoudili.

Nedosti na tom. Část z nich už nechce pod dojmem posledního „vymetání“ s nimi svůj závazek prodloužit, takže je více než jasné, že početní stavy armádních záloh, už teď nedosahujících ani poloviny plánovaného stavu, půjdou kvůli Vondrovým a Pickovým krokům ještě více dolů. Je tedy opravdu záhadou, kde chce za těchto okolností Picek a Vondra sehnat další stovky a tisíce nadšených nováčků.

Na druhou stranu přitom armáda zbytečně vyhazuje desítky tisíc korun za chyby svých civilních zaměstnanců. Příklad? Mzdová účetní, která před několika týdny poslala lidem ubytovaným ve vojenských bytech dvakrát složenky za nájem. „Takže naše jednotka cvičit nebude kvůli nějaké cifršpiónce, která je neschopná ani poslat pořádně složenku. To je teda gól. Opravdu krásná ukázka lidí podléhajících Savu,“ dodal na adresu Alexandra Vondry, skrývajícího se na za přezdívkou, pod kterou ho zná i poslední záložák české armády, záložník Tomáš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…