Řidiči musí platit více za dálniční známky

01.02.2010 11:15

Od pondělí 1. února, kdy končí platnost dálničních známek pro rok 2009, si řidiči za novou dálniční známku připlatí 200 korun. Sazby mýtného se mění i pro nákladní vozidla.

Řidiči musí platit více za dálniční známky

Posledním lednem skončila platnost starých dálničních známek a řidiči si od pondělí 1. února musí pořídit známku novou. Od loňského roku však podražila o 200 korun, řidiči za roční známku zaplatí 1200 korun, za měsíční o 20 korun více. Místo týdenní známky vznikla nová desetidenní.

"Nějakou dobu se nezdražovalo, dva roky, za tu dobu se postavilo přibližně 100 kilometrů nových dálnic a rychlostních silnic, takže se domníváme, že opět přichází doba, abychom tu cenu o něco zvedli," uvedl mluvčí ministerstva dopravy.

Soukromí dopravci se však obávají, že tato cena je pro řidiče už vysoká a přestanou tolik dálnici využívat nebo se budou snažit nalézt jiné řešení.

Řidiči vozů nad 3,5 tuny od 1. února známky přestanou využívat úplně, bude pro ně platit mýtné. Ministerstvo dopravy schválilo také nový zákon, podle kterého vždy v pátek od 15 do 21 hodin se sazby zvýší o 25 % u vozidel se 2 nápravami a o 50 % se 3 a více nápravami. V ostatní dobu se sazby snižují tak, aby dopad na dopravce byl v průběhu týdne neutrální.  

Foto:rsd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…