Ekonom zatratil Kalouskovy plány: To nebude fungovat. Cesta do pekel

18.05.2013 11:27

ROZHOVOR Kalouskovy daňové kotrmelce považuje ekonom a člen vládního NERVu Pavel Kohout za jednu z příčin toho, že si česká ekonomika vede hůř než ekonomiky sousedních států.

Ekonom zatratil Kalouskovy plány: To nebude fungovat. Cesta do pekel
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

V minulosti jste kritizoval neustálé zvyšování sazeb DPH, varoval jste, že ekonomiku totálně rozhasí a zabije veškerou naději na hospodářské oživení. A kritizoval jste ministra financí Miroslava Kalouska, že praktikuje permanentní revoluci v daňovém systému. Vidíte v tom příčiny dalšího propadu české ekonomiky?

Ano, samozřejmě. Kalouskovy daňové kotrmelce sice nejsou jediným zdrojem problémů – máme tady ještě Evropskou unii a potíže, které způsobila ona – ale je faktem, že česká ekonomika si vede hůře než ekonomiky sousedních států. To nemůže být náhoda.

Vláda ještě před koncem roku počítala s tím, že letos dojde k růstu ekonomiky o jedno procento. Proč se to nevyplnilo?

Protože Ministerstvo financí se prostě přepočítalo. Běžná věc. Přílišný optimismus ministerských předpovědí je již tradicí.

Dalo se pokračování recese předvídat?

Ano, jistě. Když odhlédnu od škod způsobených chybnou daňovou politikou, od začátku roku je zřejmé, že klesá prodej osobních automobilů v téměř celé kontinentální části Evropské unie a také Číně že se daří méně. Tyto údaje, které jsou snadno a rychle dostupné přes internet, už od začátku roku přímo křičely, že se situace nevyvíjí dobře. 

Zahraniční obchod, který byl tahounem české ekonomiky, už začal také pokulhávat, domácí poptávka se nezvedla, je vysoká nezaměstnanost, lidé nemají peníze, nenakupují a šetří. Je už ekonomika na svém dnu, nebo to může být ještě horší?

Lidé nemají peníze, protože platí vyšší daně. Sám jsem to od začátku roku pocítil na svém vlastním kontu a snažím se přizpůsobit situaci omezením výdajů. Když to tak udělají všichni, musí nutně následovat pokles soukromé spotřeby a hospodářská recese.

Přitom mám to velké štěstí, že mi nehrozí existenční potíže jako mnoha jiným. Také samozřejmě více šetřím, protože kdoví, co bude po příštích volbách. Nejistota, co bude, ekonomice nepřidává na stabilitě. Pokud zvítězí šílené plány dalšího zvyšování daní, může to znamenat nejen recesi, ale začátek vleklé hospodářské krize.

Jaké ekonomické výsledky očekáváte letošní rok? Bude recese pokračovat, dojde k dalšímu propadu, nebo se můžeme koncem roku dočkat nějakého zlepšení?

Nedělám na rozdíl od většiny kolegů číselné předpovědi, protože to považuji za ztrátu času. Budu počítat spíše se skeptickým výhledem. Pokud se budu mýlit, rád budu příjemně překvapen.

Vláda slibuje nějaká prorůstová opatření, která by nastartovala ekonomiku. Ministr financí Miroslav Kalousek hodlá spustit zrychlené odpisy, zvýšit dotace na kompenzaci růstu cen elektřiny a dát peníze na opravy silnic a modernizaci budov. Může to české ekonomice pomoci?

Nikdy a nikde žádná „prorůstová opatření“ nefungovala. Nebo alespoň nefungovala dobře. Zrychlené odpisy jsou holý nesmysl. Snížení daňových sazeb by bylo lepší. Dotace jsou vesměs cesta do pekel, opět jde o prostředek, který nikdy a nikde nefungoval dobře. Totéž platí pro výdaje na infrastrukturu a stavebnictví. Během 90. let se Japoncům podařilo vybetonovat polovinu země a stejně nenastartovali hospodářský růst. Vše, co vláda dělá, je k ničemu a je to jenom doklad naprostého zoufalství.

A jaký lék byste české ekonomice předepsal Vy? 

Nejlepší opatření pro hospodářský růst by bylo nejméně sedm let nezvyšovat žádné daně a občas případně nějakou sazbu snížit. A začít seriózně šetřit ve vládních výdajích. Stát nemusí utrácet 44 procent HDP rok co rok. Čtyřicet procent by bohatě stačilo. A bylo by po deficitu.

Konkrétním krokem, který by ušetřil peníze, by bylo zavedení nového systému řízení na Ředitelství silnic a dálnic. Současný ředitel se sice do jisté míry snaží, ale jeho pozice není natolik silná, aby mohl provést zásadní reformy. Jen samotné ŘSD a podobné organizace by přitom mohly ročně ušetřit desítky miliard. Mohlo by se stavět více a kvalitněji za stejné peníze. Anebo stavět stejně za méně peněz. Prostor pro úspory je obrovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…