Elitní ekonom o novém premiéru Rusnokovi: Znám ho dobře. A řeknu vám...

26.06.2013 6:36

JINÝMA OČIMA Prezident Miloš Zeman se pohybuje v mezích ústavy. Jiří Rusnok opravdu patří mezi ty lepší ekonomy, které v Česku máme. Tak okomentoval pro ParlamentníListy.cz jmenování nového premiéra populární tuzemský ekonom Pavel Kohout, který působil jako poradce hned několika českých ministrů.

Elitní ekonom o novém premiéru Rusnokovi: Znám ho dobře. A řeknu vám...
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Prezident Miloš Zeman vyseknul Jiřímu Rusnokovi na Pražském hradě poklonu hned v úvodní řeči, když prohlásil, že nepoznal lepšího ministra financí. Ostatně to pro ParlamentníListy.cz z části potvrdil i stále populárnější ekonom Pavel Kohout, když řekl: „Jiřího Rusnoka si vážím jako odborníka, jehož znám už více let. Mám k němu respekt. V této nesnadné úloze mu držím palce.“ U toho ale nezůstal.

Setkali se v NERVu

„Společně jsme seděli v Národní ekonomické radě vlády České republiky (NERV) a taky jsme spolu byli v Bezděkově komisi, ale znali jsme už i z dřívějška. Nevzpomenu si odkud přesně. Viděl jsem ho při práci, když jsme zasedali v těchto komisích, a potvrzuji, že jde o člověka, který se ve své profesi vyzná a má i praktickou zkušenost z podnikání. Není to tedy pouze akademický ekonom či politik. Praktická zkušenost se v dnešní době totiž zvlášť cení,“ podotkl

dále Kohout.

Následně připustil, že je pro něj bývalý kolega Jiří Rusnok, jenž v roce 2010 vystoupil z ČSSD a pak se přiklonil k prezidentově SPOZ, trochu doleva. „Nicméně každý máme nějaké politické preference. To bych mu nevyčítal,“ dodal s tím, že fungl nový premiér opravdu patří mezi ty lepší ekonomy, které u nás máme.

Zeman v mezích ústavy

„Prezident Zeman se pohybuje v mezích, které mu ústava dovolí, ale které u nás nejsou zvykem. Zatím ale znění ústavy neporušil ani v jednom bodě,“ zareagoval na to, že je pro mnoho kritiků Zemanovo upřednostnění vlády odborníků v čele s Jiřím Rusnokem, který by měl svůj kabinet jmenovat do čtrnácti dnů, útokem na tuzemskou ústavu. I advokátka Hana Marvanová se včera v Senátu proti kroku prezidenta ohradila. „Česká ústava je napsána tak, že jde o otázku výkladu a názoru. Chápu, že někdo může mít jiný názor,“ reagoval Kohout.

Právě Jiří Rusnok byl v roce 2001 jmenován na post ministra financí ve vládě tehdejšího premiéra Zemana. Za vlády premiéra Vladimíra Špidly byl ještě ministrem průmyslu a obchodu, ale následovalo odvolání kvůli špatné komunikaci. Po různém odborném lavírování zleva doprava Rusnok v roce 2003 opustil politiku a pohyboval se v soukromém sektoru penzijních fondů.

„Působení za Zemanova premiérování je složitá kapitola a na dlouhé povídání. Tehdy to opravdu vláda neměla lehké. Je možné, že ne vše udělala perfektně, ale za tehdejších okolností je opravdu sporné bavit se o tom, jestli to šlo udělat lépe či ne,“ sdělil k začátkům kolegiální soudržnosti Zemana s Rusnokem Kohout a zakončil: „Netuším, jestli dá dohromady kabinet, který dokáže zaujmout Poslaneckou sněmovnu, ale přál bych mu to.“


 

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…