Exministr Tlustý hovoří o krizi: Je to trest. Dobře jim tak

27.06.2012 8:56

Bývalý poslanec a ministr financí, tvrdý odpůrce neprůhledných církevních náhrad a velký kritik stávajícího systému řízení Evropy, který, jak už tvrdí řadu let, vede do slepé uličky. Je nekompromisním kritikem i kroků svého nástupce v ministerském křesle - Miroslava Kalouska (TOP 09). To, že je země v tak nedobré situaci, je podle Vlastimila Tlustého především Kalouskova vina.

Exministr Tlustý hovoří o krizi: Je to trest. Dobře jim tak
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

„Krize je projevem slepé uličky, do níž se tito eurohujeři vydali,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý. „A teď se ještě pokusí velmi pravděpodobně provrtat do skály, kterou ta slepá ulička končí,“ dodává se smíchem.

Evropské špičky chtějí ve slepé uličce prorazit tunel. Stejně je to prý jen další RVHP

Podle něj je téměř jisté, že budou mít proevropští politici velký problém přiznat tu slepou uličku, do níž země Evropy dostali. „To se raději budou snažit prokopat ve skále té slepé uličky tunel,“ je přesvědčen Tlustý. Stejně je to podle něj beznadějné. „Tudy prostě cesta nevede,“ konstatuje.

A proč se Evropa podle Tlustého vůbec do krize dostala? „Oni upustili od původního záměru. Měla to být pouze zóna volného pohybu a obchodu, ne centrálně plánovaná RVHP (Rada vzájemné hospodářské pomoci – totalitní obchodní struktura prosovětské zóny)“, směje se Tlustý. Podle vlastních slov mu ale do smíchu ze stávající situace rozhodně není.

Pro eurohujery je krize zcela spravedlivý trest, ale svezeme se s nimi všichni

„Krize EU je naprosto spravedlivý trest pro všechny ty nafoukané eurohujery,“ říká s neskrývanou ironií. Problémem je ale podle něj skutečnost, že bohužel tento trest postihuje i všechny ostatní. „A to už mi samozřejmě velmi vadí,“ dodává Tlustý.

Nástup levice destrukci Evropy podle Tlustého ještě urychlí. „Místo aby pochopili, že udělali chybu, budou tvrdit, že to bylo málo řízené a koordinované, takže se to budou snažit sešněrovat ještě víc, no a pak už to rupne definitivně,“ věří Tlustý.

Německo by chtělo ovládnout Evropu, ale nemá na to peníze

Na dotaz redakce, jakou roli v tom podle něj bude hrát Německo, se Tlustý zasmál. „Vždyť to je známé od pradávna, že se Německo a Francie snaží ovládnout Evropu ekonomickou cestou,“ konstatoval. Problém je prý jen v tom, že jim už došly peníze. „Ani Německo už celou Evropu platit nezvládá,“ dodává.

Skutečnost, že banky jsou v zahraničních rukách, je podle něj další prvek, který komplikuje naši situaci. „Nejenže mohou vyvádět naše peníze ze země, ale také mohou ovládat i naši měnovou politiku tak, jak se to bude hodit jim,“ upřesňuje.

Církvím vydat jen to, co jim opravdu patří. Žádné peníze!

Jednoznačný postoj zaujímá Vlastimil Tlustý i k tak zvaným církevním restitucím. „Už ten vžitý název je samozřejmě podvodný,“ upřesňuje. „Řešení jsem nabízel už před pěti lety. Já bych rozšířil zákon o půdě o nové oprávněné osoby, a použil bych principy pro fyzické osoby,“ připomíná Tlustý. Podle něj by to vedlo k vydávání pouze naturálních náhrad, nikoli finančních.

Znamená to podle něj to, že se vydává, co se vydat má, a za to, co eventuálně není, se vydává něco jiného, v žádném případě ale peníze. „Ten stávající chystaný zákon přece záměrně umožňuje vydávat majetek, aniž by jeho vlastnictví bylo doloženo,“ rozčiluje se.

Chyby v čerpání eurofondů? Jednoznačně Kalouskova vina, on měl v ruce kontrolní páky!

Další věc, která nenechává Vlastimila Tlustého v klidu, jsou nedostatky v čerpání evropských fondů. „Nedivím se, že je Miroslav Kalousek nervózní. On je přece za to zodpovědný a musí to vědět. Právě on měl přece v rukou kontrolní mechanismy,“ říká pro ParlamentníListy.cz . „Tam u něj ten problém začíná a končí,“ dodává.

Svou vlastní nervozitou, i v případě mediální smrště kolem vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání, prý Miroslav Kalousek dává najevo, že by to eventuálně mohlo ukázat i na něj. „Snaží se přes média vytvářet dojem, že za to mohou jiní, ale je to on, kdo ty kontrolní páky měl v ruce,“ říká Tlustý.

Východiskem ze současné krizové situace je podle Vlastimila Tlustého mimo jiné i snížení daňové a pojišťovací zátěže obyvatel. „Je to přesně pravý opak toho, co dělá tato vláda,“ je přesvědčen Tlustý. „Když stoupá hladina povodně, je přece třeba lidem ulevovat, a ne přitěžovat,“ dodává na závěr pro ParlamentníListy.cz  Vlastimil Tlustý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…