Klaus bilancoval: Žije se tu lépe, jen média tu ničí atmosféru

27.04.2012 19:53

REPORTÁŽ Přijetím na krajském úřadě v Ostravě začal poslední třetí den návštěvy prezidentského páru v Moravskoslezském kraji. Před budovou přivítal Václava Klause s manželkou Livii hejtman Jaroslav Palas s manželkou Jiřinou a ředitel úřadu Jaroslav Soural.

Klaus bilancoval: Žije se tu lépe, jen média tu ničí atmosféru
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Prezidentský pár před krajským úřadem v Ostravě

Po kratičkém zastavení v hejtmanské kanceláři čekali na prezidenta krajští zastupitelé a zaměstnanci úřadu. Hejtman Palas v úvodním slově zdůraznil, že schválně vybral pro návštěvu Václava Klause a jeho manželky okrajové části kraje, aby mohli poznat, jak se i v tak odlehlých městech regionu lidem žije.

Je třeba bojovat proti negativizmu

Prezident poděkoval za vlídné přijetí. Připomněl svoje první putování po kraji v rámci volební kampaně před více než 20 lety a opět zdůraznil pozitivní proměnu kraje k lepšímu, kterou při návštěvě kraje zaznamenal.

„Jsme smutní z negativismu, které se po naší zemi rozlévá. To značně přiživují média a je třeba se proti tomu umět postavit,“ řekl Klaus. Uvedl, že si uvědomuje problémy, které doléhají na nízkopříjmové skupiny lidí, ale myslí si, že proti tomu je třeba se postavit pozitivním přístupem a pozitivními programy. To podle něj kraj také dělá.

Další reportáže ZDE

Kritika nepolitické politiky

Jeden ze zastupitelů se zeptal, v čem prezident vidí problém negativní nálady ve společnosti. Podle Klause se jedná o mocenský souboj od začátku polistopadového období o nepolitickou politiku a snahy vyhýbat se politickým stranám. Kritizoval obraz nefungující ekonomiky a mimo jiné také to, že se v celé Evropě vytvořil jakýsi systém nárokovosti, který však není podložen prací a výrobou.

Dalšího zastupitele zajímalo, v čem vidí Václav Klaus největší změnu.  Podle prezidenta je to zejména v tom, co všechno se na Ostravsku vybudovalo a jak se změnilo i životní prostředí. Obrovským plusem je podle něj také to, že sice zanikly velké firmy v regionu, které zaměstnávaly tisíce lidí, ale region jako takový to nepoložilo. Dával jako příklad německé Porůří, kde restrukturalizují průmysl už od padesátých let minulého století a je tam dvacetiprocentní nezaměstnanost.



Klaus varoval před manipulací médii

Starosta obvodu Ostrava Jih Karel Sibinský se zeptal, zda není řešením v současné neutěšené politické situaci změna volebního systému. Prezident přiznal, že volební systém musí být nutně změněn. „Svět se posunul do mediokracie. Témata dnes diktují média a v tom vidím velký problém, protože to vede k manipulaci,“ řekl Václav Klaus. Nelíbí se mu, jak naše společnost zhrubla, a to už od žáků základních škol.



Žáci gymnázia Olgy Havlové

Po skončení besedy se zastupiteli a krátké tiskové konferenci odjel prezidentský pár v doprovodu hejtmana Palase do Ostravy Poruby. Zde je čekal plný sál studentů Gymnázia Olgy Havlové a starosta obvodu Lumír Palyza. Po úvodním krátkém přivítání hostů se studenti začali ptát.

První dotaz zněl, zda je těžké přijímat negativní kritiku prezidentových názorů. Václav Klaus si myslí, že je jedním ze služebně nejstarších politiků nejen v republice, ale také v Evropě, proto si na negativismus vůči své osobě už zvykl.



„To je jako v cyklistice, když člověk jede v čele pelotonu, fouká na něj nejvíc. Když jede v tělesu pelotonu, schovává se za ramena ostatních. Jsem zvyklý a odolný,“ přirovnal se Klaus k vrcholovému sportovci.

Další student se zeptal na basketbalové působení Václava Klause v Orbisu Praha. Prezident přiznal, že do Ostravy často jezdil kdysi v 70. letech právě s basketbalovým týmem a že tehdejší tým NHKG byl pro ně docela těžký soupeř.

Přímá volba prezidenta je čirý falešný populismus

Došlo také na dotaz, co si Klaus myslí o přímé volbě prezidenta. „Myšlenka na přímou volbu je čirý falešný populismus,“ prohlásil s tím, že vidí velké nebezpečí v manipulaci občanů médii.

Další student se zeptal na budoucnost Evropské unie. Podle Klause byla původní myšlenka v padesátých letech dobrá, protože se jednotlivé státy chtěly otevírat sobě navzájem. Ovšem dnes je to spíše o tom, že nám Evropská unie chce z pozice centrální síly diktovat, regulovat, kontrolovat nás a poroučet nám.

Po skončení besedy se studenty gymnázia už Livia Klausová pokračovala do Prahy, kde ji ještě čekalo pracovní jednání. Prezident se přesunul do lázeňského města Klimkovice. Zde v parku Petra Bezruče spolu s hejtmanem a starostou města Zdeňkem Husťákem, zasadili šeřík jako vzpomínku na výročí osvobození města na konci II. světové války.

V Klimkovicích přivítala prezidenta společnice jeho maminky

Kromě toho Václava Klause čekalo milé setkání s devětasedmdesátiletou klimkovickou rodačkou Květou Dostálovou, která dělala do roku 2005 společnici jeho mamince, s níž žila na zámku v Lánech. „Po těch letech to bylo moc příjemné setkání,“ řekla dojatá Květa Dostálová, která učila čtyřicet let na Střední škole zeměměřické v Praze a do rodných Klimkovic se vrátila až v důchodovém věku.

Poté se prezident Klaus v Sanatoriích Klimkovice setkal s občany města i klienty lázní, prohlédl si moderní areál a zejména jeho léčebnou část. Líbil se mu také nádherný výhled na panorama Beskyd, který se otevírá z lázeňské kolonády. „Věnovali jsme mu nejen originální klimkovický likér, jehož hořká varianta mu zachutnala už při přípitku ve městě, ale také pro něj a jeho manželku poukázku na relaxační pobyt v našich lázních,“ řekl prokurista lázní Jozef Dejčík.

Po obědě se starosty a hejtmanem jej pak už čekala poslední prohlídka, a to Centra volného času v Albrechtičkách, kde jej přišli zcela spontánně pozdravit místní občané a děti. Ty mu na rozloučení s Moravskoslezským krajem zazpívaly.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…