Pane Bakalo, táhněte k čertu, napsal zklamaný politik. Hovořili jsme s ním o kapitalismu a odpovědnosti

20.09.2013 7:43

ROZHOVOR Bývalý jaderný fyzik se zkušenostmi z vedení mezinárodní firmy, starosta jedné z obcí za Prahou a předseda společného klubu zastupitelů STAN a TOP 09 ve Středočeském kraji Věslav Michalik, který napsal virtuální dopis miliardáři Bakalovi, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz radí, jak by se rozumný kapitalista měl zachovat. Vyjadřuje se také k politické kultuře a vysvětluje chůzi po přímce.

Pane Bakalo, táhněte k čertu, napsal zklamaný politik. Hovořili jsme s ním o kapitalismu a odpovědnosti
Foto: STAN
Popisek: Věslav Michalík

Starosta Dolních Břežan u Prahy a předseda společného klubu zastupitelů STAN a TOP 09 ve Středočeském kraji Věslav Michalik napsal přes svůj blog na iDnes.cz dopis miliardáři Zdeňku Bakalovi, v posledních dnech značně přetřásanému kvůli společnosti OKD, která se rozhodla řešit své problémy uzavřením Dolu Paskov. Internetové lejstro vypadá zpočátku jako epopej o úspěšném podnikateli, v závěru už jako zklamání i pro ty, kteří miliardáře profesně uctívali.

Blogový příspěvek, který ve středu sepsal starosta Michalik, najdete ZDE.

Bakala byl pro vás dřív ukázkou úspěšného finančníka, milionářský příběh jako z pohádky. Už není?

Pořád je pro mě úspěšným finančníkem. Na příkladu OKD ukázal, že firma měla v sobě hodnotový potenciál v řádu 70 miliard korun, který dokázal odhalit a realizovat. To, co mu vyčítám, je míra transferů směrem k akcionářům. Dle dostupných informací se to jeví tak, že byla příliš vysoká. Mrzí mě, že většina z těchto zdrojů nebyla použita na další rozvoj firmy samotné či její přesměrování k dlouhodobě udržitelnému a životaschopnému modelu, třeba i v jiných oborech. Mohl se stát respektovaným českým kapitalistou, navázat na úspěšné příběhy z první republiky. Zdá se, že tuto šanci propásl.

Je to podle vás kapitalistou v tom horším slova významu?

Vidím velký rozdíl v tom, jak k firmám přistupují finančníci a průmyslníci. Finančník vše vidí jaksi omezeně, pouze přes peníze, jejich návratnost a zhodnocení. Průmyslník je více spojen se samotnou výrobou, obchodem a podobně. Firma či holding, která je dlouhodobě úspěšná, je schopna nalézt rovnováhu mezi těmito dvěma pohledy. V OKD zjevně převládl pohled čistě finanční. Kapitalista je ten, kdo zachází s kapitálem. Hodnocení, zda s ním zacházel lépe či hůře, může být různé, závisí na úhlu pohledu. Pan Bakala dostal možnost zacházet s ohromným kapitálem, který byl skryt v útrobách OKD. Z pohledu regionu, odkud tento kapitál pochází, je jeho stávající bilance určitě horší než lepší.

Na svém blogu jste mu napsal dopis. Poslal jste mu ho i ve skutečnosti?

Neposlal a ani nečekám konkrétní odpověď. Spíše chci, aby se lidé zamysleli nad tím, kde leží společenská zodpovědnost každého, kdo dává lidem práci. V malých firmách jsou vlastníci velmi konzervativní. Měl jsem například osobní zkušenost s firmou GZ Digital (bývalé Gramofonové závody), které rovněž prošly opakovaně obdobnou finanční restrukturalizací. Jejich většinový vlastník je zároveň generálním ředitelem, je to průmyslník, většinu vydělaných peněz zpětně investuje do firmy.

Myslíte, že cítí nějaké emoce jako ti horníci a veřejnost, která se bojí bídy?

Jsem přesvědčen o tom, že Zdeněk Bakala cítí emoce, působil v této zemi dvacet let.

V závěru svého blogového dopisu pro pana Bakalu jste napsal "táhněte k čertu"…

Jeden obyvatel naší obce mi dnes napsal, že se mnou souhlasí, ale že ta poslední věta tam nepatří. Já mu odepsal: „Asi ano, ale když jsem ji tam už jednou napsal, tak ji nechci mazat. Můj článek není perfektní stejně jako já sám.“ Zřejmě to je projev těch mých emocí. Projev mé lítosti nad tím, že to nabírá tento směr.

Mimochodem v severních Čechách, odkud na Ostravsko přijeli teď Mostečané s podporou, rovněž hrozí propouštění horníků. Pokud se neprolomí limity těžby uhlí. O tom si myslíte co?

Nesměšujme dvě věci. První je fakt, že OKD má špatné výsledky a zároveň vysoké dluhy v řádu desítek miliard a v minulosti vyplacené dividendy rovněž v řádu desítek miliard. Druhou je pak samotné uzavírání jednoho dolu. Normální firma normálně zvládá změnu výrobního programu, utlumení jednoho oboru a přechod k jinému a tak dále. Kdyby OKD měly dostatek vlastního kapitálu, tak o tom ani nevíme. Pointa není v tom, že něco končí a má to být nahrazeno něčím jiným. Pointa je v tom, že když firma disponuje ohromným kapitálem a je zřejmé, že její business model není dlouhodobě udržitelný, pak by se dle mého názoru měli vlastníci chovat společensky odpovědně a většinu kapitálu použít na přesměrování firmy k nové dlouhodobější perspektivě a ne ho použít k výplatě dividend.

Co byste si myslel, pokud by stát zadotoval soukromé podnikání? Byl by to precedens nebo pomoc horníkům? Nenatáhl by pak ruku každý, i mostečtí těžaři?

Stát neustále něco dotuje. Je to jeho role, pokud se rozhodne, že chce nějaký směr podpořit. Stát dával investiční pobídky, dotuje soukromý výzkum, obnovitelné zdroje, kinematografii, živou kulturu apod.  Ale nemůže to mít automatickou povahu a mělo by toho být co nejméně. Bohužel, spíše toho přibývá.

Jak vnímáte, jak se ke kauze staví politici?

Situace na Ostravsku jistě bude politicky využita, možná i zneužita.

U vás v Dolních Břežanech, kde jste starostou, jsou názory na toto téma shodné s těmi vašimi?

U mě doma v Dolních Břežanech jsou názory na toto téma shodné. Vlastně k napsání blogu mě postrčila moje žena.

Jak před volbami vnímáte současnou TOP 09, která je partnerem hnutí STAN, jehož jste příznivec, do parlamentních voleb? Co vidíte jako prioritní úkol?

Všichni se na volby pečlivě připravují, o to bych se nebál. Jako prioritní vidím změnu politické kultury v této zemi. Pokud spolu nebudou demokratické strany normálně mluvit, tak tu pořád bude „blbá“ nálada. Musíme se shodnout na dlouhodobých základních prioritách směřování Česka. Jinak půjdeme kupředu spíše ode zdi ke zdi než po přímce. A ti, co půjdou po přímce, dojdou za stejný čas mnohem dál. Jako třeba Německo.

Jak osobně vnímáte postavu prezidenta a jeho kroky, ať již v souvislosti s předčasnými volbami či obecně?

Prezident selhává ve své roli být nadstranický, být stmelujícím prvkem národa a být pevnou oporou parlamentarismu. Ani se mi nezdá, že by o to usiloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…