Šéf protikorupčníků Martinec: Každá firma prodává svoji práci. Proč ne i my?

28.07.2012 19:20

Mediálně nejsledovanější policejní útvar poslední doby je bezesporu ÚOKFK. Rozkrývá korupční kauzy, které se dotýkají vysokých politických pater a předhazuje naštvaným občanům hlavy jako naposled v případě poslance ČSSD Davida Ratha. Ředitel Útvaru odhalovaní korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec má důvod k radosti.

Šéf protikorupčníků Martinec: Každá firma prodává svoji práci. Proč ne i my?
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

Jím řízený útvar má skvělé výsledky a peníze z trestné činnosti soustavně plní státní kasu v řádech miliard. ParlamentníListy.cz s ním přinášejí exkluzivní rozhovor.

Pane řediteli, ve středu proběhla schůzka mezi vámi a předsedou mandátového a imunitního výboru Bohuslavem Sobotkou. S čím jste tam přišel Vy? A s čím pan Sobotka?

To jednání jsem inicioval já, a to na základě stíhání některých poslanců, kdy někteří členové mandátové výboru nevhodným způsobem komentovali kauzy nebo dokonce došlo k úniku ze spisu. Chtěl jsem řešit konkrétní opatření, aby se tomu zamezilo. Nadhodil jsem šest konkrétních bodů, které by měly přispět k odstranění těchto jevů a v zásadě jsme se shodli na všem. Předseda Sobotka to musí ještě projednat na výboru, což bude až v září.

Vámi řízený útvar se minulý pátek vytasil s pololetní zprávou o činnosti. Výsledky mají našlápnuto na rekord. Podstatně více rozjetých spisů, více obviněných z korupce a hlavně více zabavených peněz. Čemu připisujete takový úspěch? Proč to najednou jde?

Nás to obzvláště těší. A to proto, že atmosféra ve společnosti není optimální. Dokázali jsme to při snižujících se příjmech a při klesajícím počtu policistů. S každým úspěšným případem nám roste počet ať už podnětů nebo přímo trestních oznámení. Obrací se na nás daleko více veřejnost a nabízí součinnost při vyšetřování. A my jej můžeme rozjet včas, což je podstatné, ne jako když pan Babiš mluvil o úplatcích v prezidentské kanceláři před 4 lety. To se těžko vyšetřuje. Důležité je, že jsme zrušili opatření, a vedení už nemusí dávat souhlas s tím, co se bude vyšetřovat, takže policisté mají rozvázané ruce. Také prezidium netlačí na nás, abychom jim poskytovali informace. Jsem spokojený i s prací nováčků.

Nebylo datum vydání zprávy účelové? Lessy v tu chvíli potřeboval mediálně podpořit proti Kalouskovi. Vydávat pololetní zprávy přece nebylo zvykem...

To nevím, co tu bylo zvykem. Já jsem přišel v březnu, začal jsem plnit svoje vize a představy. Už v lednu, když jsme vydávali výroční zprávu, jsme uspořádali tiskovku, což nebylo zvykem. Před tím se vydala zpráva v březnu a konec. Sraz všech členů útvaru jsme měli 21. června v kongresovém sále krajského ředitelství v Praze (expozitury jsou rozptýleny po celé republice-pozn. autora), aby se seznámili s výsledky útvaru, které neznali. To je naše mediální strategie. Každá firma prodává svojí práci, Proč ne my?

Dostalo se Vám v této souvislosti pochvaly od ministra nebo nějakých finančních prémií policejního prezidenta?

Za tu pololetní zprávu žádné prémie nebyly. Ministr vyjádřil poděkování všem policistům a spolu s náměstkem Hruškou pak uvedli, že se celorepublikové útvary postupně nadechujou. Policejní prezident má výsledky naší práce taky k dispozici a snaží se za tu práci také pochopitelně poděkovat. Ale, že by byly prémie to ne. Jen pro zajímavost, loni jsem měl na celý útvar 2,5 milionů na cca 400 pracovníků, letos mám 800 tisíc.

Jak vypadají přípravy na vznik čistě protikorupční jednotky, na které se Lessy inspiroval v Rakousku?

My jsme se na tom neshodli. Byla to jakási úvaha pana policejního prezidia,, který ale když viděl, že jsme vyšetřovatele z odboru korupce a ochranných zájmů EU nechali dělat jen čistě korupci, že to stačí.

Co jste si odnesl ze stáže v USA ? Radil jste v boji s korupcí Vy jim nebo oni nám?

Samozřejmě oni nám. Ten studijní pobyt byl zaměřen na transparentnost veřejné správy a boj proti korupci. Měli jsme možnost setkat se s kongresmeny, senátory, policisty a příslušníky FBI. Co mě tam však zaujalo, bylo naprosto průhledné financování politiků a politických stran, ať už v rámci kampaní nebo výkonu mandátu. Veškeré informace o nich jsou přístupné na internetu. My tady bojujeme se zveřejňováním prémií, platů i my, jako policisté, ale oni musí zveřejňovat i svoji soukromou mailovou korespondenci, pokud se tam něco objeví. Obsah pak posuzuje etická komise, která když zjistí, že je závažný, zveřejní jej. S každým, s kým jsem se tam bavil, mi ale řekl, že s tím nemá problém. Do těch přístupů, kde se dotyčná osoba to prověřuje, vstupuje minimum lidí, maximálně nějaká delegace. Co se mi tam dále líbilo, je skutečnost, že lhaní v USA je trestným činem. Pokud se dejme tomu senátorovi  neprokáže trestná činnost, ale prokáže se, že lhal, je to trestný čin a k tomu příslušná sankce. Zbavení výkonu, peněžité tresty atp. To je dobrý nástroj pro morálku.

A zkusil jste si tam i práci řadového policisty?

Měl jsme možnost být v přímém výkonu s americkým policistou. Přímo ve vozu. Oni slouží sami, protože je tam respektují. Vědí, že kdyby neuposlechli nebo použili zbraň, policista jí vytáhne taky. A může si vybrat, zda samopal nebo brokovnici, v autě měl oboje. Zažil jsem, když zadržel dealerku, prohlédl ji, našel drogy, do počítače v autě naťukal kde a kdy ji zadržel a kolik toho měla. Pak ji naložil do auta a předal ji na služebnu a nakonec napsal záznam, ten automaticky dostal soudce. A hned ráno druhý den rozhodl, odsoudil ji na tři měsíce natvrdo a hotovo. Bez zbytečné administrace. Je to rychlé a levné.

Šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi bylo po rozprášení Toflova gangu vyhrožováno, Vám zatím ne?

Zatím naštěstí ne, občas se ale objevují články, které se Vás snaží diskreditovat. Když jsem sloužil v Jihlavě, chytli jsme feťáka, rozkryli varnu a všichni to vnímali pozitivně a nikdo to nerozporoval. Pak jsem přišel jsem, začnete rozkrývat politické kauzy a už se to na vás valí. Zpomalení obálek véček a že jsem za to dostal 60 tisíc, což bylo úplně jinak  Za dopravní podnik někdo na mě vytáhl telefonát se svědkem a že mě bude vyšetřovat GIBS, což se nestalo.  Pak někdo pustil, že mně Bém nabízel post šéfa pražské policie. Přičemž ta věc je dávno vyřízená, já jsem to hlásil svému nadřízenému, náměstkovi Novákovi, policejnímu prezidentovi. Nabídku jsem nepřijal. Přiřazují vás k politické straně. Mě konkrétně k ODS, pak ČSSD, pak Véček... to jsou ty mediální hrátky.

Jak vnímáte vztah Petra Lessyho a Jana Kubiceho

Vnímáme všichni, že to není v pořádku, ale hodnotit to, by bylo nediplomatické. Já u jejich rozhovorů nejsem.

Odbory, konkrétně UBS, se postavily za Petra Lessyho, přijde Vám to jako normální gesto?

Strašná spousta policistů vnímá pana prezidenta jako člověka, který je schopen postavit se za policii. Jestliže je policie napadána z použití estébáckých metod, lží a účelových trestních stíhání, kdo jiný by se měl ozvat, než šéf policie? A on to udělal transparentně. Ti odboráři to vnímají také, považuji to tedy za  logické vyústění situace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…