Miroslav Sládek přednášel. Byli jsme u toho: Podívejte se, z koho všeho si dělal srandu a zda chce kandidovat na Hrad

15.12.2015 6:47

Doktor Kropáček nebo Kanimůra. Bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek na přednášce v Praze přejmenoval politiky, věnoval se podrobně problému migrace a připomenul i komunistu Julia Fučíka: „Jednu noc strávil s Gustou Fučíkovou. O Gustě Fučíkové se pak říkalo, že je nejlepší upír v celé historii, protože z jedné mrtvoly dokázala žít 40 let. Už jsme skoro zase zpátky, když z jedné koblihy dokáže volič ANO přežít celé volební období,“ popsal Sládek, který také vysvětlil, proč se poslední dobou začal více angažovat: „Lidé mně vyvolali. Míro vrať se!“

Miroslav Sládek přednášel. Byli jsme u toho: Podívejte se, z koho všeho si dělal srandu a zda chce kandidovat na Hrad
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Sládek

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14418 lidí

„Připomíná mi to rok 1990, také jsme tak začínali. Pár lidí – a během dvou let jsme se dostali do Parlamentu,“ naznačil na začátek své přednášky bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek s tím, že kdysi byla mezi lidmi spousta nadšení. Jenže to skončilo: „Začala doba klanění se zlatému teleti, ale to pak způsobí vychladnutí citu lidí,“ zmínil Sládek. Ve své přednášce se zamýšlel nad úpadkem osobní mezilidské komunikace a dominancí elektronického předávání informací. „Pochybuji o tom, že se okolí mění ku prospěchu lidské společnosti,“ zhodnotil. Sládek totiž vidí problém ve vytváření společenství, „protože jsme atomizováni.“ „Každý z nás je vlastně úplně sám; a to množství jednotlivců, kteří jsou vlastně osamocení, je manipulováno médii,“ uvedl. Tento stav považuje za alarmující. „Můžeme dnes reagovat jako člověk před staletími? Můžeme utíkat, když nemáme kam? Můžeme bojovat, když nesmíme?“ Podle Sládka je člověk připraven o schopnost reakce. „Musíme jen strpět, co se kolem nás děje, a nesmíme na to vlastně reagovat,“ popsal.

Sládek pochválil voliče ANO za výdrž. Z jedné koblihy dokáží přežít volební období

Sládek se věnoval problematice akceschopnosti národa. „Sám se domnívám, že „doma moc radikálů nemáme,“ přesto ve světě je určitý radikalismus na vzestupu. „Člověk chce boj, nějakou akci. V Evropě nemůže ale prakticky nic,“ uvedl a uvažoval o lidských zdrojích radikálního islamismu. „Budou odsávat mladé lidi, kteří si řeknou, že nemají práci, nemají kam utéct,“ vysvětloval. „Nakonec zůstanou beze zbraní jen slušní lidé, tak jako kdykoli v minulosti. Jak se to vylepšilo?“ položil řečnickou otázku. Zároveň zkritizoval naše politické elity. Díky sametové revoluci nám podle Sládka vládnou stále stejní lidé. „Čert vždycky chodí na stejnou hromadu. To není podnikatelské nadání, štěstí. To je prachsprosté rozkrádání,“ domnívá se. „Když lidem stačí jedna recyklovaná kobliha, to je úžasná výdrž,“ ocenil. V daném kontextu vzpomenul i komunistického novináře Julia Fučíka. „Jednu noc strávil s Gustou Fučíkovou. O Gustě Fučíkové se pak říkalo, že je nejlepší upír v celé historii, protože z jedné mrtvoly dokázala žít 40 let. Už jsme skoro zase zpátky. Z jedné koblihy dokáže volič ANO přežít celé volební období,“ doplnil a publikum už se začalo dobře bavit.

PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci

Docent Kropáček prý nemá program a Kanimůra taky

Pak se opět Sládek vrátil k migrační krizi. „Přiznám se na rovinu, že takovéto hurá proti islámu od docenta Kropáčka… Slyšeli jste někdy, že by měl nějaký názor na ekonomiku, zemědělství, životní prostředí, na cokoli? Slyšeli jste něco jiného, než to, že je proti islámu? Copak to je téma pro politickou stranu, pro volby, jen jedno jediné téma?“ ptal se Sládek. „Je to prázdná skořápka, stejně jako ANO. Tam se nahrnuli různí prospěcháři,“ dodal. A nezůstalo jen u kritiky hnutí ANO. „Třeba bába Kanimůra. Vysvětlím, nic není nahodilé. Proč Kanimůra? Většina z vás zná Ladovy nádherné, nádherně ilustrované pohádky. Víte, jak je tam bába Kanimůra přes celou stránku… na koštěti, model 2015, má uvázaný šátek, na babku, nahoru. Vypadá úplně stejně jako jeden z nejoblíbenějších politiků,“ domnívá se Sládek. Svěřil se i s tím, že ho dotyčný politik dojmul 17. listopadu, když zpíval Kde domov můj. „Já se mu nedivím, že neví…“

Proč se Sládek vrátil? „Lidé mně vyvolali. Míro, vrať se!“

Sládek také popsal, proč se opět začal více objevovat ve veřejném životě:

„Přiznám se, že je teď více o mně slyšet. Lidé mně vyvolali. Míro, vrať se,“ vysvětlil. „Nepřidal jsem se k žádné straně, jen se ze zkušenosti snažím burcovat lidi,“ dodal. Doktor Sládek se totiž obává stěhování národů a také z tohoto zásadního důvodu se rozhodl více angažovat. K problému migrační krize upozornil: „Neviděl jsem vetché starce. To jsou muži. Je to předvoj. Za nimi se pohrnou dvacetičlenné rodiny,“ varoval Sládek. „Pravdou je, že bílá rasa se trochu vyčerpala,“ zhodnotil kontroverzní politik s tím, že Evropané přece zkulturnili zeměkouli. „Nezůstane vůbec nic. Nikdo nás šetřit nebude,“ nastínil temnou prognózu.

Sládek očekává srážku s Angelou Merkelovou

V diskusi byla řeč o Rusku a Vladimiru Putinovi a lidé se ptali také na Sládkův názor na Německo: „Nečeká nás velká srážka s Německem?“ zazněl dotaz. „S Angelou Merkelovou nás čeká srážka určitě, ale s Německem ne,“ reagoval Sládek, který předpovídá ukončení její kariéry: „Nakonec i německá vláda musí padnout, protože tohle nemůže ustát.“ V závěru padl i přímý dotaz, zda bude Sládek kandidovat na prezidenta, což bývalý poslanec nevyloučil.

Přednáška nesla název Situace na české i zahraniční politické scéně a upořádala ji Národní demokracie, často považovaná za extremistickou stranu.

Sám Sládek se zúčastnil sobotní demonstrace na Václavském náměstí s názvem „Vlastenci, na Hrad!“, jejímž smyslem bylo mimo jiné podpořit prezidenta Miloše Zemana, kterého exšéf republikánů chválil už při akci před Úřadem vlády 17. listopadu. Tento fakt nenechává v posledních dnech chladné novinové komentátory, kteří Sládkovu podporu předhazují prezidentovi stejně jako fakt, že na sobotní akci zahrála kapela Ortel. (Více ZDE)

Ke kritikům se přidal i předseda ODS Petr Fiala. „Kdyby byl Miloš Zeman demokrat, distancoval by se od demonstrace, kde na jeho podporu vystupuje výkvět extremistické scény. Je ostuda, ze to neudělá,“ napsal.

„Žijeme ve svobodné společnosti, kde každý občan může demonstrovat, jak ve prospěch někoho, tak proti někomu. Já přeji panu předsedovi Fialovi, aby se našel dostatečný počet demonstrantů, kteří budou demonstrovat na jeho podporu,“ reagoval vzápětí sám prezident Zeman.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…