Útok na Topolánka: Objednávku mohl učinit člen týmu ODS

25.08.2009 7:43

Jeden z útočníků označil za objednavatele výtržnosti v Hustopečích předvolební tým občanské demokratické strany. Informaci přineslo úterní Právo.

Útok na Topolánka: Objednávku mohl učinit člen týmu ODS

Za útokem, po kterém skončil předseda ODS Mirek Topolánek s drobným poraněním hlavy, by mohl stát někdo z ODS. V reportáži televize Nova to uvedl jeden z podezřelých, Martin K. Toto tvrzení zopakoval i během výslechu na polici a informaci ještě potvrdil Právu.

„Je tam možnost, že to bylo objednané ze strany nebo organizačního týmu pana Mirka Topolánka," tvrdí Martin K. Dodává však, že zranění předsedy ODS nebylo v plánu, šlo pouze o vyvolání rozruchu.

Podle advokátky podezřelého Kláry Slámové se její klient na žádost policie zavázal, že jméno údajného objednavatele nezveřejní.

Útočníci prohlašují, že předem dostali k dispozici podrobný program Topolánkovi cesty. Zadavatele výtržnosti prý předtím viděli mezi zaměstnanci volebního týmu ODS, měl na sobě tričko s nápisem Léto s Topolem.

Tuto informaci v pondělí šířil mezi novináře mimo jiné i šéf marketingu sociální demokracie Petr Dimun. Podezřelý Martin K. také uvedl, že on a jeho kumpáni měli za provedení akce inkasovat peněžní odměnu. „Moje iniciativa to nebyla, byla to jen otázka peněz", dodává.

Pachatelé, kteří se přihlásili policii a učinili doznání, byli vyslýcháni břeclavskými detektivy až do pozdních večerních hodin. Všichni popírají, že by házeli kameny, prý šlo pouze o vejce.

Mirek Topolánek v reakci na obvinění jeho vlastní strany uvedl, že podobný vývoj kauzy očekával. „Vzpomeňte si na mě, až se to začne rozehrávat.Ti lidé, kterým fakticky nic nehrozí, budou říkat, že si útok u nich objednali nějací Dalíci, nebo lidi v tričku Léto s Topolem," řekl šéf občanské demokracie.

V souvislosti s útokem se také mluví o napětí, které panuje uvnitř jihomoravské odnože ODS. Předseda zdejší stranické buňky Milan Venclík byl před nedávnem sesazen a jeho nástupce je právě z Hustopečí. Ovšem podle informací Práva, které se odvolává na zdroj blízký vyšetřování, je tato varianta nepravděpodobná.

V reakci na útok vyzval předseda sociální demokracie Jiří Paroubek k uzavření Memoranda o slušném vedení předvolební kampaně mezi jeho stranou a ODS. Občanští demokraté však nepovažují něco podobného za nutné. Mirek Topolánek prohlásil, že se na pravidlech kampaně ještě dlouho před volbami dohodli s vedením TOP 09, zelených a lidovců. Občanská demokratická strana se také v tiskovém prohlášení zavázala, že nebude z útoku na předsedu nikoho bezdůvodně a bez důkazů obviňovat.

Foto: topolanek.cz 

reklama

autor: jac

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …