Šéf NKÚ Dohnal odmítl kontrolu poslanců, prý je protiústavní

08.12.2009 11:27

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal odmítl vydat podklady skupině poslanců, která dostala na starosti zkontrolovat možné chyby v hospodaření úřadu. Kontrola sice zahájena byla, Dohnal s ní však nespolupracoval. Tvrdí, že poslanci jednají v rozporu s ústavou.

Šéf NKÚ Dohnal odmítl kontrolu poslanců, prý je protiústavní

Sněmovní kontrolní výbor vyslal své zástupce, aby zjistili, jestli se na Nejvyšším kontrolním úřadě nedopouští plýtvání penězi. Jedním z podezřelých je právě Dohnal. Na možné pochybení upozornilo letos na jaře širší vedení úřadu. Poslanci si na pomoc dokonce najali auditorskou firmu KPMG.

"Dostali jsme jakési zdůvodnění, ale musí to prověřit právníci. Dle mého soudu je to jenom oddalování onoho problému," řekl ČTK člen kontrolní skupiny Libor Ježek. "Nevím, jestli jakákoli kontrolovaná osoba by si kdy toto dovolila vůči Nejvyššímu kontrolnímu úřadu," podotkl.

O materiály, které si poslanci na Dohnalovi chtěli vyžádat osobně při prohlídce, nyní členové sněmovního kontrolního výběru zažádají prostřednictvím dopisu. Podle Ježka žádný z nich nepodléhá utajení ani ochraně osobních údajů, a zkusí tedy splnit úkol jinak. Poslanecká sněmovna pověřila výbor už v červnu, aby hospodaření NKÚ prověřil.

Poslanci již kvůli údajným chybám v hospodaření úřadu vyvolali kárné řízení s Dohnalem. Ten čelil také trestním oznámením. Policie je však musela odložit, protože se nepodařilo potvrdit spáchání trestného činu.

Foto:nku.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …