Exposlanec Ambrozek neumí vysvětlit, kde vzal na dům

26.08.2010 6:43

Budoucí lidovecký vicehejtman Jihomoravského kraje Libor Ambrozek si pořídil dům za celkovou sumu deset milionů korun. Podle propočtů jednoho z českých deníků ale takovou sumu nemohl za svůj pobyt v politice našetřit.

Exposlanec Ambrozek neumí vysvětlit, kde vzal na dům

Nový dům uvedl bývalý lidovecký poslanec v majetkovém přiznání, které zákonodárci odevzdávají před koncem svého volebního období. V roce 2008 si Ambrozek pořídil za tři miliony korun pozemek se starým domem, který o rok později za sedm milionů zrekonstruoval. Celou investici ale nefinancoval z hypotéky, prý použil naspořené peníze.

Žena podniká, ale ani to nestačí

„Měli jsme byt v Praze, který jsme prodali. Moje žena ze svých podnikatelských aktivit měla dva miliony korun a potom to byly příjmy z vypořádaného dědictví po dědovi a zbytek byly úspory," vysvětloval exposlanec své majetkové poměry Hospodářským novinám, které se o případ začaly zajímat.

Nicméně podle poskytnutých informací by měl Ambrozek ještě vysvětlit pět a půl milionu. Vzhledem k tomu, že nepřiznal žádnou půjčku, musel by peníze našetřit během svého angažmá v politice. Jenomže nejde ani o úspory za celou kariéru, na otázku deníku Právo v roce 2005 tehdejší poslanec uvedl, že má na kontě celkem dva miliony korun. Od té doby by musel tedy naspořit celkem tři a půl milionu, což ale není technicky možné.

Musel by žít jako poustevník

Stranou by totiž musel měsíčně odkládat 63 tisíc korun, což je celý čistý plat, který v té době pobíral jako předseda sněmovního výboru pro životní prostředí. Navíc exministr pochopitelně měl i další výdaje, například sponzorské dary domovské KDU-ČSL ve výši necelých 189 tisíc korun, nákup chaty za 350 tisíc a dovolenou na Antarktidě, která ho podle vlastních slov přišla na 100 tisíc.

Je tedy jasné, že Ambrozek těžko mohl dané peníze naspořit, navíc když jeho žena byla nejméně do roku 2006 na mateřské dovolené. Jediným prostředkem, který tak exministrovi zbýval, byly poslanecké náhrady.

Není zdaleka jediný 

Propočty, které dokazují, že zneužíval poslanecké náhrady, odmítl budoucí vicehejtman komentovat.

Podobně dopadl i nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který musel loni pod tlakem médií přiznat, že při nákupu bytu na Stodůlkách rovněž použil poslanecké diety. A tyto peníze si do platu započítal i minulý šéf socialistů Jiří Paroubek, když novinářům vysvětloval své majetkové poměry.

 

PŘIPRAVUJEME PODROBNOSTI

Dále čtěte:

Šnajdr údajně získal byt u Jančíka za polovic 

Foto: Libor Štěrba - Ekolist.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…