Vláda uvalí na solární energii daň, provozovatelé mluví o katastrofě

20.10.2010 16:14

Kabinet Petra Nečase ve středu odsouhlasil soubor opatření, které mají snížit růst ceny elektřiny. Podle fotovoltaické asociace jde ale o uměle vytvořený problém, chystané kroky pak celý solární byznys významně poškodí.

Vláda uvalí na solární energii daň, provozovatelé mluví o katastrofě

Podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase srážková daň ve výši 26%, kterou budou muset platit všichni provozovatelé solárních farem s výkonem nad 30 kW. Díky tomuto opatření by pak cena proudu pro domácnosti měla stoupnout jen o 5,5%.

Regulační úřad lže...

S tím ale nesouhlasí Česká fotovoltaická průmyslová asociace. Podle mluvčího Jana Hlaváče jsou odhady růstu cen, které sestavoval Energetický regulační úřad (ERÚ), záměrně nadhodnocené. Samotná asociace odhaduje, že i bez chystané vládní daně by se růst cen pro domácnosti pohyboval v příštím roce mírně nad třemi procenty firmy by si pak připlatily odhadem mezi 5 až 12 procenty procenty.

„Cíleně uvádí nepravdivé informace," řekl ParlamentnímListům.cz o odhadech ERÚ Hlaváč. „Jde na ruku velkým firmám, jako je ČEZ," dodal vzápětí. Pokud by totiž byl reálný růst cen nižší, než regulátor tvrdí, a což je podle asociace taky více než pravděpodobné, tak by rozdíl mezi reálnou a odhadovanou cenou elektřiny šel do kapes energetických gigantů.

...a vláda ho kryje

Mluvčí asociace Jan Hlaváč také obvinil vládu, že tyto praktiky tiše toleruje, protože zisky ČEZ pomáhají záplatovat rozpočtové problémy. Podle jeho slov nyní členové asociace zváží další kroky, ve hře je i ústavní stížnost či arbitráž.

Podle vládních propočtů přinese nová daň do státního rozpočtu za první rok 4,2 miliardy. Dalším příjmem, který by měl kompenzovat údajné zvýšení cen energie, pak budou výnosy z prodeje emisních povolenek, tady se mluví o částce 4,8 miliardy korun.

Vyšší poplatky, vyšší odhady

Posledním finančním zdrojem v této oblasti by mělo být i zvýšení poplatku za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Navíc má jednou miliardou korun přispět i státní rozpočet.

Podle původních propočtů ERÚ, které Česká fotovoltaická průmyslová asociace zpochybňuje, měla cena elektrické energie stoupnout pro domácnosti o 12 procent, firemní sazba by vyrostla o 17 procent.

Do konce letošního roku by se podle regulátora mělo připojit kolem 1600 megawattů instalovaného výkonu solárních elektráren.

Čtěte také:

Solární proud se zdaní. A zdražení prý bude pod 10 procent

Solární průšvih a váhavá vláda. Stačila lepší rétorika

Vláda solární elektrárny zdaní. Vyřeší prý tím zdražení elektřiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Cibulka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…