Svědectví o praktikách u Véček: Škárka si od Bárty běžně půjčoval

09.04.2011 11:20

Hysterie kolem Věcí veřejných a démonizování odstupujícího ministra Víta Bárty připomíná poslanci Josefu Novotnému (SNK-ED), který vedl na Vysočině kandidátku VV, kauzu Čunek. Tvrzení poslanců Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky považuje za účelovou konstrukci. O Škárkovi navíc ví, že si od Bárty peníze běžně půjčoval.

Svědectví o praktikách u Véček: Škárka si od Bárty běžně půjčoval

„Absolutně nevěřím tomu, že by Vít Bárta takovýmto hloupým způsobem podplácel. Musel by to být blázen," odkazuje Novotný na sdělení obou dnes už exkomunikovaných politiků. Jaroslavu Škárkovi měl podle jeho slov dát Bárta 170 tisíc korun, aby si koupil jeho loajalitu. Kristýna Kočí pak ohlásila, že dostala od Bárty v úředních deskách půl milionu. Prý za to, že nebude strkat nos do aktivit Bártovy bezpečnostní agentury ABL.

„Tak takto podané mi to přijde opravdu jako nesmysl a účelové překrucování skutečnosti. Vím totiž, že půjček od Bárty mnoho poslanců využívalo. Škárka byl mezi nimi," říká pro ParlamentníListy.cz bojovník proti korupci, který například upozornil na podplácení během volby prezidenta. Možnost výhodných půjček nabídnul Bárta svým spolustraníkům poté, co někteří z nich přišli s rozladěním ukázat svou výplatu.


Véčkařské desátky

Půjčky měly Véčkařům kompenzovat odvádění „desátků". Strana se totiž ve svých vnitřních předpisech zavázala, že každý její poslanec bude ze svého platu odvádět deset procent na charitativní účely. První únorová výplata ale podle Novotného mnoho kolegů nemile překvapila. Po všech odvodech totiž dostali méně, než čekali. Někteří z nich dokonce nadávali, že nápad s odváděním peněz byla hloupost.

„Tehdy Bárta nabídnul všem nespokojeným, že pokud budou potřebovat, mohou si od něj peníze půjčit. Samozřejmě bez úroků. Mnozí toho využili a využívají," sdělil dále redakci poslanec z Vysočiny.

Škárka si prý hojil neuspokojené ambice

Že kauzu rozpoutal právě poslanec Škárka, Novotného nepřekvapuje. „Byl dlouho považován za korunního prince strany a s Bártou byli myslím blízcí přátelé. Při rozdělování ministerských postů se na něj ale nedostalo, což zřejmě těžce nesl," domnívá se Novotný.

Od té doby se podle něj Škárka začal postupně vůči straně vymezovat a s názorem většiny se stále víc rozcházel. Jedním z vysvětlení současné krize může být to, že se místopředseda VV Škárka rozhodl poslanecký klub zevnitř rozložit.

Jeho obvinění Bárty bylo pak nejspíš impulsem pro mladou poslankyni Kristýnu Kočí, u které kolegové také už pár měsíců pozorovali postupný názorový odklon a stále větší sympatie s jinými koaličními partnery.

Je to jen bublina

„Ta krize v klubu začala už koncem roku. Po setkání, které bylo veřejnosti nepřístupné, se najednou objevily na internetu doslovné citace toho, co tam zaznělo. To všechny znejistělo. Kdo ty informace vynesl? Začalo vzájemné podezírání," popisuje ParlamentnímListům.cz Novotný. Někdo pak navrhnul, aby si kvůli možnému nahrávání přestali lidé nosit na jednání mobily. Tomu se ale někteří bránili.

„Současná mediální kampaň s podplácením je jen bublina a já doufám, že brzy splaskne," uzavírá Novotný. Je ale rád, že se Bárta rozhodl z funkce ministra odstoupit a celou věc důkladně vyšetřit i vysvětlit. Podle něj by se veřejnost měla raději zajímat o milionové sponzoringy politických stran nebo o neprůhledné státní zakázky. „Kauza VV je jen odvádění pozornosti od věcí podstatných."

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Míčová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…