Profesorka k nahrávce: Myslí si, že jsou lidé mentálně postižení

14.05.2011 5:11

Vnímání Kalouskova FAÚ jako něčeho, co i pro neprůhledné financování stran představuje nebezpečí a co je třeba ovládnout, stejně jako fakt, že VV byly prokazatelně nahrávány za účelem jejich rozkladu. To jsou podle šéfky Akreditační komise a známé politoložky Vladimíry Dvořákové klíčové aspekty další ze série nahrávek, které v posledních měsících zahýbaly samými základy české politiky.

Profesorka k nahrávce: Myslí si, že jsou lidé mentálně postižení

Na světě je další nahrávka z přostředí české politiky. A hlavními jejími aktéry jsou opět politici Věcí Veřejných v čele s neformálním lídrem strany Vítem Bártou. Ten například ujišťuje své kolegy, mezi nimiž nechybí ani budoucí rebelka Kristýna Kočí (podle Bárty v roli obsluhy nahrávacího zařízení), že má vliv na prezidenta Václava Klause a podařilo se mu svými lidmi infiltrovat i obávaný Kalouskův Finančně analytický útvar MFČR.

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV
SLEDUJEME Kauzu Pandur

Podle profesorky politologie Vladimíry Dvořákové z pražské VŠE je nahrávka i přes neformálnost a Bártou relativizované okolnosti vzniku (údajně deset lahví tvrdého francouzského vína a provokativní dotazy budoucí rebelky Kočí) zajímavým ukazatelem situace v české politice hned ze dvou pohledů. Okolnosti vzniku je ale i přesto nutné brát jako určující.

Psali jsme:
Blízký člověk Klause o vztahu prezidenta s Bártou. Co způsobí nahrávka?
Klaus pro ČT: Můj vztah s Bártou je zbytečně démonizován
Nevolený Dalík jako kasírtaška ODS? Pro Johna nic nového

Když se neformálně baví lékaři, taky bychom se divili

"Domnívám se, že ty nahrávky už skutečně přesahují míru a je nesmírně obtížné komentovat jejich obsah. Jako člověk pracující ve společenských vědách musím vědět, za jakých okolností to vzniklo, jestli je to vytržené z kontextu, jestli je to kompletní, abychom byli schopni to interpertovat. Údaje na poslední nahrávce jsou víc než šokující, na druhou stranu si můžeme představit, že když se někde sedí a povídá, tak ten profesní slovník bývá mírně cynický. Když člověk například poslouchá lékaře, jak se o některých věcech baví, tak by též nevyšel z údivu," řekla ParlamentnímListům.cz Dvořáková.

Dále čtěte:
Havel už toho má dost: Nevtahujte mě do vnitrostranických soubojů

I přesto ale nahrávka ukazuje způsob, kterým se zřejmě v české politice nyní uvažuje. Klíčovým aspektem je vnímání dvojice tzv. center moci. "Jedním je prezident jako symbol určité autority. To je přirozené vzhledem k jeho ústavní roli," říká politoložka s tím, že chlubení se vlivem na Klause je pochopitelné, neboť on je člověkem, jmenujícím vládu a určujícím kdo ji bude sestavovat. Klaus je také pro politiky podle Dvořákové důležitým spojenceem vzhledem k jeho schopnosti určitým způsobem formovat veřejné mínění.

První reakce na nahrávku pro ParlamentníListy.cz:
Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá 

Politici vnímají FAÚ jako Kalouskovu hrozbu

Mnohem závažnější na celé nahrávce je prý ale moment, kdy Véčka hovoří o zázracích z dílny poslance Michala Babáka, který údajně dokáže přijít s pytlem, obsahujícím půl milionu korun a bez skrupulí jej nasypat do stranické kasy.

Psali jsme:
Špína leze ven: Véčkař Babák přinesl milion v hotovosti
Tajemný poslanec Věcí veřejných. Z ničeho vytřískal Babák 35 milionů

Poslankyně Kočí následně Bártu žádá, aby Babák tímto způsobem napříště nekouzlil, neboť hrozí nebezpečí rozkrytí stranického financování ze strany MFČR, konkrétně pak Finančně analytického útvaru, který začal fungovat po nástupu Miroslava Kalouska z TOP 09. Právě ujištění Bárty, že na FAÚ už naštěstí má své lidi, je podle Dvořákové prvním z velmi závažných aspektů nahrávky.

Dále:
Záznam tajné nahrávky porady Věcí veřejných
Uniklo z Věcí veřejných: Máme agenty u Kalouska
Šťastný z ODS: Je mi na zvracení. Chybí jen mikrofony v pisoárech
Ta nejsilnější slova: Paroubek si odplivl před Bártou

"Ano, je to Kalouskův FAÚ jako druhá důležitá instituce české politiky. Otázku pak logicky vyvolává, jak dalece mohou být výsledky jeho práce využívány k politickému boji. Na veřejnosti se například objevila informace, že vyšetřování kauzy PromoPro bylo uzavřeno už někdy v listopadu, ale jeho výsledky byly prezentovány až v momentě, kdy se šetřily zakázky na Ministerstvu obrany. To mě na tom rozhovoru docela bavilo, že FAÚ je něco, co dává jisté mocenské postavení ministru Kalouskovi, který tak má možnost získat pro sebe tento typ informací o všech. Politici FAÚ zjevně takto vnímají," řekla ParlamentnímListům.cz politoložka.

Psali jsme:
Vyhození véčkaři: Kalousek je čistý. Politolog: Bojí se jeho FAÚ

Věci Veřejné očividně někdo systematicky likviduje

I přesto ale fakta na nahrávce uvedená, vzhledem k tomu, že šlo o uvolněné a neoficiální setkání, nejsou podle ní ani tak zásadní, o fungování FAÚ, o tom, že zřejmě pracuje velmi důsledně i o údajném vlivu ministra Kalouska na jeho chod se prý v ČR spekuluje často.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info



"Hrozné ale je, že Věci Věrejné jsou opět nahrávány a to bezpochyby v očích veřejnosti podporuje jejich argument, že někdo zevnitř měl takové kompromitující informace získávat, aby stranu rozložil. Skutečně není běžné, aby se neformální jednání nahrávala," konstatuje dále Dvořáková.

Dlužno připomenout, že podle poslance Věcí Veřejných Viktora Paggia není nahrávka poslední, VV údajně vědí, kdy bude zveřejněno další pokračování, jak poslanec v pátek sdělil ParlamentnímListům.cz.

Podrobněji:
Poslanec VV: Víme, kdy Kočí pustí další díl nahrávky

Nahrávková kultura české politiky posledních měsíců pak podle ní vede k jedinému. Občan má pocit, že jej politici považují za mentálně zaostalého ve smyslu, že mu nemohou dojít základní věci.

"Politický konflikt je přeci běžný, stejně jako různá vyjednávání, ale my stále ani netušíme, o čem se vlastně vyjednává. Chybí tu ze strany občanů očekávání, že by se něco jako běžné fungování státu mohlo řešit, a náhražka ve formě 25 nebo nevím kolikáté nahrávky už není ani zajímavá. Každé další takové zveřejnění ukazuje jen tu bídu české politiky," varuje politoložka, kterou veřejnost zná mimo jiné i jako šéfku Akreditační komise MŠMT, která díky své důsledné revizní činnosti v kauze Plzeňské právnické fakulty systémem padni komu padni čelila pokusům politiků o odvolání z funkce.

Psali jsme:
Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé
Televizní profesorka: Zemi řídí mafie, je to Titanic
Mafie a Titanik? Nováček ve sněmovně přiznává: Také jsem znechucen
Slova o mafii a Titaniku se potvrzují. Češi jsou znechuceni z politiků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…