Češka sepsul obhajobu podnikatelů obviněných v kauze MUS

16.12.2011 22:14

Antonín Koláček, Jiří Diviš, Marek Čmejla, Petr Kraus, Oldřich Klimecký a Luboš Měkota, šestice mužů, které švýcarská strana obžalovala v kauze Mostecké uhelné společnosti, ve čtvrtek vydali prohlášení, ve kterém popírají veškeré obvinění.

Češka sepsul obhajobu podnikatelů obviněných v kauze MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Text v pátek uveřejnil server Česká pozice. Toto vyjádření velmi rozhořčilo bývalého šéfa Fondu národního majetku (FNM)

Romana Češku, který byl v minulosti jedním z mála politiků, kteří prokoukli nekalé záměry, jež tito podnikatelé se společností měli. Jeho angažovanost jej však v minulosti stála mnoho – v roce 1998 přišel na základě svých obvinění proti mocným podnikatelům obrovský strategický majetek.


Autoři čtvrtečního prohlášení v něm mimo jiné tvrdí, že peníze zablokované ve Švýcarsku nepochází z majetku Mostecké uhelné ani České republiky. Dodávají, že se kauza otevřela na politickou a mediální objednávku.


“Prohlášení je chytře napsáno. Nikdy jsem netvrdil, že jeho autoři jsou hloupí. Kdyby byli hloupí, nepovedlo by se jim zmocnit se MUS pod zadkem státu. Přesto trvám na tom, že minimálně v několika bodech zákon porušili, a rozhodně udělali lumpárnu. Že si tuto lumpárnu snaží obhájit sami před sebou, tomu rozumím. Ale společnost, politici, novináři ani normální lidé by jim to rozhodně neměli zbaštit,“ argumentuje Česka.


Nesmíme to zlehčovat, varuje Češka


Dodává, že přestože si dobře uvědomuje množství problémů , které Česko musí překonat, aby se ke “švýcarským miliardám“ dostalo, neměl by se případ zlehčovat. “Bílá zůstane bílou a černá zůstane černou, i kdybychom snědli celou duhu. Fakta jsou jednoduchá a čas jednoznačně potvrdil vše problematické, co bylo o celé kauze od začátku známo,“ konstatuje Češka.


Na čtvrteční prohlášení Koláčka a spol. Roman Češka reaguje v polemice, který dnes uveřejnila Česká pozice. V něm mimo jiné uvádí, že neexistuje pochyb, že organizátory převzetí MUS byli placení manažeři firmy a nikoli skupina Appian Group. Na převzetí přitom použili peníze samotné firmy zcela proti vůli hlavního akcionáře, čímž podle Češky zcela nepokrytě porušili literu zákona, který ve zkratce říká, že „ kupovaná společnost nemůže půjčit peníze na koupi tomu, kdo ji chce koupit.“
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…