Včera ČSSD, dnes Kočka. Odsouzený dál mluví o smrti Mrázka

26.01.2012 10:06

Po vraždě šéfa podsvětí Františka Mrázka před šesti lety se měl o jeho archív s kompromitujícími materiály zajímat Václav Kočka mladší. Vyplývá to z výpovědi Vladimíra Petruse, který si odpykává patnáctiletý trest za objednání vraždy Jiřího Kubína, jenž pár týdnů před tím nahrávky Mrázkovi prodal.

Včera ČSSD, dnes Kočka. Odsouzený dál mluví o smrti Mrázka
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

K rodině Václava Kočky, majitele pouťových atrakcí na pražském Výstavišti, konkrétně k jeho zesnulému synovi Václavu Kočkovi mladšímu míří nové stopy v případu zavražděného bosse českého podsvětí Františka Mrázka. Údajně měl likvidovat kompromitující materiály, které Mrázek podle svědectví sbíral zejména na politiky sociální demokracie.

Zatímco o jejich zájmu na Mrázkově smrti psal Jaroslav Kmenta ve středeční MF Dnes, v dnešním pokračování zmiňuje možné zapojení Václava Kočky mladšího. Cituje přitom z výpovědi Vladimíra Petruse, který si odpykává patnáctiletý trest za jinou vraždu – majitele bezpečnostní firmy Lenia Jiřího Kubína. Kočkův otec je členem ČSSD a blízkým přítelem expremiéra a někdejšího předsedy strany Jiřího Paroubka.

Mělo jít o kompro na politiky ČSSD

„Já o tom vůbec nic nevím, jsou to nějaké nesmysly, které mi přijdou jako z Absurdistánu. Pana Kmentu platí Mladá Fronta a především také pan Andrej Babiš, atd., že snad není nutno to dále vysvětlovat. Doporučoval bych se zeptat pana Babiše,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Paroubek, který ČSSD už opustil a je předsedou nově vytvořené strany NS – LEV 21. století.

Petrus tvrdí, že zná zákulisí vražd Mrázka i Kubína. Druhý jmenovaný byl jeho kamarád a těsně po vraždě šéfa podsvětí se Petrusovi svěřil, že natočil kompromitující materiály na vysoce postavené politiky tehdejší vládní ČSSD a pak je prodal Mrázkovi, který se je chystal vydírat. Právě proto byli podle Petruse Mrázek i Kubín popraveni.

Šéfovi podsvětí šlo o miliardovou Setuzu

Mrázek byl na přelomu let 2005 a 2006 ve velkém sporu s vládními politiky o miliardový podnik Setuza. A aby podnik získal a dobře zpeněžil, potřeboval něco, čím by k nestandardnímu kroku politiky donutil. Vyřešil to po svém: chtěl na ně získat kompromitující materiály, aby je mohl tlačit ke zdi a vydírat.

Podle Petrusovy verze se Mrázek proto obrátil na svého známého z bezpečnostní agentury Lenia Jiřího Kubína. Ten na jeho pokyn získal odposlechy a záběry z bytu, kde se jistí politici z vládní ČSSD domlouvali na tajných projektech, o kterých neměl nikdo vědět. Kubín pak CD, které nahrál, Mrázkovi prodal. Ten usiloval o setkání s politiky ČSSD a vyjednání smírného řešení ohledně Setuzy, „jinak použije něco, co je zničí“.

Bezpečnostní schránku vybral Petrus

Po pár dnech od předání kompromitujícího CD – přesně 25. ledna 2006 – na něčí pokyn nájemný vrah Mrázka zastřelil. Stejný osud potkal o měsíc a půl později i Kubína. Když byl v dubnu 2007 Petrus zatčen pro podezření, že si Kubínovu vraždu objednal, uvedl při výslechu mimo jiné: „Já tvrdím, že Jirka (Kubín) umřel kvůli nějakým informacím, které buď měl, nebo špatně použil.“

Při ohledání místa činu se u zastřeleného Kubína nenašly žádné dokumenty, které měl údajně mít u sebe, ale jen svazek klíčů. Jeden z nich byl i od bezpečnostní schránky v bance. Co tam měl Kubín uložené, ví dnes už jen Petrus. Ten ji tři dny po Kubínově vraždě vybral. „Podle výpovědi Petruse měl Kubín i zakázku v bytě sociálnědemokratického expremiéra Stanislava Grosse a dalších vysoce postavených politiků a byznysmenů,“ napsal Kmenta v MF Dnes.

Kočka měl za úkol materiály získat

Petrus ve svém svědectví uvádí, že ho Kočka v březnu 2007 – rok po vraždě Kubína – vydíral. „Kočka mi říkal, že pokud mu neodevzdám to, co jsem měl získat po smrti Jiřího Kubína, budu mít velké problémy,“ napsal v důvěrném dopise soudci Městského soudu v Praze na začátku roku 2011. Poukazuje také na to, že klíčovým člověkem, který musí znát celé zákulisí vražd, je Milan Adamec.

Ten se v roce 2007 přiznal k zosnování Kubínovy vraždy, když proti němu vypovídali další tři obvinění. A Adamec označil za objednavatele vraždy Kubína právě Petruse. „Nevím, zda si Kočka objednal u Adamce likvidaci Kubína, zda je to on, kdo zaplatil za jeho vraždu, a zda je to on, koho Adamec kryje. Každopádně Kočka měl minimálně za úkol mě přesvědčit, abych mu odevzdal něco, co jsem měl údajně získat po vraždě Kubína,“ vysvětlil Petrus.

Hází vinu na mrtvého, který už se nemůže bránit

„Jsou to všechno ukrutný nesmysly. Ale opravdu veliký. Ty lidi si jenom vymýšlejí. Můj syn nic neprovedl. Vždyť to už jednou házeli i na mě, že jsem měl zastřelit Mrázka. Taky to byla blbost,“ připomněl Václav Kočka starší pro MF Dnes rok 2006, kdy se podezření, že za vraždou Mrázka stojí „osoba Kočka“, poprvé objevilo ve zprávě bývalého šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho.

Ani soudci, kteří o obnově Petrusova procesu rozhodovali, mu však nakonec neuvěřili. „Petrus se pokouší shodit vinu na někoho jiného. Je to o to výraznější, že označuje nakonec za onu osobu v pozadí Kočku mladšího, o němž se zřejmě dozvěděl, že zemřel a nemůže tomuto nařčení oponovat,“ uvedla ve svém rozhodnutí z května 2011 soudkyně vrchního soudu Jaroslava Maternová.

Policie by se měla svědectvím vážně zabývat

Petrus však tvrdí, že se s rolí Kočky svěřil hned po svém zatčení v roce 2007 svému advokátovi Janu Marešovi, což bylo ještě v době, kdy Kočka mladší žil. Svědectví advokáta si však soud nevyžádal. Náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška pro MF Dnes řekl, že by se nové informace vyplývající ze svědectví Petruse měly pečlivě prověřit. „Policie by se tím měla zcela vážně zabývat,“ prohlásil.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …