ČSSD prý může krást a pak klidně spát. Jejím voličům je to jedno

27.01.2012 8:00

Česká sociální demokracie si může bez obav dovolit aféry, do nichž jsou zapojeni její vlivní členové. Voliči levice, protestující proti vládním reformám, jsou totiž proti korupčnickým kauzám nyní naprosto imunní. Zacíleni svými politiky na svržení pravicové vlády morální stránku politiky nevnímají tak silně, jak by se zdálo z volební kampaně 2010, kdy na kartu boje proti politickému klientelismu sázelo celé politické spektrum v ČR.

ČSSD prý může krást a pak klidně spát. Jejím voličům je to jedno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

V posledních dnech je toho na ČSSD poměrně dost a špičkoví představitelé oranžové opozice si musí klást otázku, jak se takový mediální "náklad" projeví v průzkumech veřejného mínění. Zvlášť když jsou v dohledu krajské a senátní volby. Jak by mohly díky aféře okolo zdejší stranické dvojky Miroslava Petržílka dopadnout v pardubickém regionu, je ve hvězdách. Náladu v Lidovém domě příliš nevylepšilo ani předvánoční zatčení významného manažera ŘSD Michala Haly, který pro socdem a její velkolepé billboardové kampaně podle některých odhadů mohl fungovat jako bezedná truhla se zlaťáky.

I přes to všechno ale může být vedení strany v klidu. Podle oslovených politologů mají na oblíbenost sociálně demokrtické politiky takové aféry jen pramalý vliv. Volební preference, pohybující se už přes rok výrazně nad hranicí 30 procent, totiž ani Hala, ani pardubický způsob nakládání s veřejnými financemi nedokážou totiž podle odborníků přebít hlavní téma strany, snahu shodit vlády Petra Nečase i s jejími reformami a úspornými škrty.

Jako opoziční strana je ČSSD "v suchu"

"Nejdůležitější pro voliče ČSSD je pozice proti reformám a všeobecně krokům Nečasovy vlády. Pro ně je prostě socdem jistotou, která se vždy bude snažit blokovat, zastavit, obstruovat a podobně. Věci z minulosti, jako jsou například v současnosti otevřené aféry související s bývalým vedením strany," řekl ParlamentnímListům.cz politolog Rudolf Kučera. Sociálním demokratům prý role opozičního lídra sedí jako žádná jiná a získání vládní odpovědnosti by pro ni bylo v otázce oblíbenosti zásadní prohrou.

Anketa

Myslíte, že jsou mezi politiky ODS a ČSSD zloději?

34%
3%
hlasovalo: 3764 lidí
Když dva dělají totéž, není to totéž. Image protikorupční, sociálně uvažující a vůči nepravostem se vymezující partaje se totiž pokoušely u svých voličů získat i Věci veřejné. "Ten dojem ale v jejich případě zmizel s prvním ústupkem koaličním partnerům. Sociální demokracie proti tomu trvá na svém, i když se to neukáže jako zrovna rozumná cesta. Pak si může dovolit i výrazné přešlapy svých lidí. Proti VV se na druhou stranu obrátí každá kauza, o kterou strana byť jen zavadí. Voliči totiž nemají změny názorů příliš v lásce," vysvětluje Kučera. Lidé se prý prohřešky sociálních demokratů nechtějí zabývat. "Vnímají tyto politiky jako své obhájce a jejich špinavé prádlo víceméně ignorují," doplnil politolog.

Korupci v preferované straně voliči schválně "nevidí"

"Sociálním demokratům usnadňuje pozici několik věcí. Především jde zatím spíše o spekulace potvrzené nepřímými důkazy, než konkrétně doloženou činnost. Jde tam navíc o obvinění jednoho politika ČSSD jiným, takže se to jeví jako klasický vnitrostranický boj a relativizuje to vznesená obvinění, mnohem větší váhu by to mělo od nezávislé osoby, protikorupčního hnutí nebo novinářů," vysvětluje politolog Jan Bureš, proč údajně angažmá senátora Vladimíra Drymla pardubickou kauzu v očích voličů dosti podstatně zlehčuje. Pro ČSSD podle Bureše hraje i fakt, že senátní a krajské volby jsou ještě relativně daleko a český volič v tomto ohledu nemá mnohdy příliš dobrou paměť.

Bureš dále rozvíjí Kučerovu teorii o nedoktnutelnosti "obhájců lidu" v době sporně vnímaných vládních reforem. "Volič je totiž velice citlivý na aféry politiků všech stran kromě té jeho. O ní v souvislosti s korupcí nechce slyšet a je schopen vytěsnit z hlavy i velmi intenzivní negativní kampaň," nabízí vysvětlení stálé obliby ČSSD politolog. Příkladem prý mohou být VV, které dosáhly významného volebního úspěchu i přesto, že samy byly negativními informacemi zejména v souvislosti s neoficiálním lídrem Bártou a Johnovým působením v oblasti PR pro Lesy ČR bombardovány denně.

Sociálně-ekonomické téma nejvíc táhne, morálka a korupce kulhají vzadu

"Klíčovým faktorem jisté formy imunity vůči aférám nejen u ČSSD, ale levice všeobecně, je vnímání politiky českým voličem primárně na základě socioekonomického štěpení. Jinými slovy, sociální a ekonomické otázky jsou v naší politice klíčové. Morálka, korupce, obrana demokracie či zahraniční politika se tak ocitají v pozadí. Takto je posuzována každá strana v ČR svými voliči," říká Bureš s tím, že priority českého voliče se mohou časem změnit a klíčovým tématem se stane například vztah ČR-EU. Strana, která na toto vsadí, ale bude podle něj dosti odvážná.

Imunita levicového voliče proti korupčním kauzám se dá podle experta demonstrovat dokonale na vysoké oblibě bývalého lídra ČSSD Stanislava Grosse. "Kdyby jej tehdy nedonutili koaliční partneři během vládní krize 2005 odejít a on zůstal, pokles popularity socdem by asi nebyl tak razantní," říká Bureš. Nyní pak politiky ČSSD před podobnými případy chrání potřeba voličů sestřelit vládu za každou cenu. Bohužel pro vedení strany je prý stabilní stav preferencí v době, kdy by oranžový sloupec v průzkumech veřejného mínění měl letět nahoru, dán nikoliv kauzami z dávné vládní minulosti strany, ale malou razancí lidí jako jsou Bohuslav Sobotka nebo Michal Hašek v protivláních krocích.

Hejtman v pevném sevření. Pardubičtí socdem umí pobavit

Pověst ČSSD a upřímnost její protikorupční rétoriky směřované vůči vládním kauzám mohou v současnosti narušit především dvě kauzy. První jsou okolnosti financování partaje, vycházející na světlo díky zatčení vysokého manažera ŘSD Michala Haly. Ten jako dvacetiletý člen Mladých sociálních demokratů dokázal nastartovat svou kariéru takovým způsobem, že své třicetiny oslavil za třičtvrtě milionu korun a za účasti vlivných osob české veřejné scény. Podle posledních poznatků pak byl Hala významným podporovatelem místopředsedy strany Michala Haška, kterého se snažil neúspěšně protlačit na post, který nakonec získal Sobotka.

Dalším kouskem do sbírky lednových průšvihů pak může být startující aféra krajských špiček na Pardubicku. Někdejší místopředseda krajské socdem Petržílek na nahrávkách podnikatele Libora Josky barvitě popisuje, jak se dělá stranická politika zejména v oblasti veřejných zakázek a peněz EU. Vynikající jsou podle hlasu na nahrávce i vztahy Petržílka a hejtmana Martínka. Další z nahrávek pak zachytila přímo poslance Miroslava Váňu, pardubického lídra, který hovoří o nutnosti uchopit budoucího hejtmana pevně v choulostivých partijích, aby neučinil politickým kšeftům přítrž. Navzdory skandálním informacím z nahrávek celostátní vedení strany zůstává stranou, sám Váňa pak tvrdí, že jde o velmi dobrou práci střihače. Odborníci z oblasti audiovizuálních médií ale takový profesní výkon řadí do kategorie nadpřirozena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …